Virtueel café om bier te proeven: smaak- en geurtesten met VR-brillen
De geur- en smaaktests van marktonderzoeksbureau Haystack gebeuren voortaan ook met virtualrealitybrillen.
Net als tal van andere bedrijven staat landbouwgroep Arvesta, toeleverancier voor land- en tuinbouw en het vroegere Aveve, regelmatig op jobbeurzen. “Daar de aandacht trekken tussen de vele aanwezigen is niet gemakkelijk”, zegt Veerle Mestdagh. Zij rekruteert kandidaten voor Dumoulin, één van de bekende Arvesta-merken, met productiesite in Kortrijk. Dumoulin is gespecialiseerd in voeder voor diersoorten als runderen, varkens, schapen en paarden.
Dumoulin is nog niet zo lang toegetreden tot de grote Arvesta-groep, en zoiets bracht toch ook een bepaalde uitdaging met zich mee: hoe kan je kandidaten tonen wie je bent en waar je voor staat? “Arvesta is een erg grote onderneming met meer dan veertig verschillende merken en haast evenveel activiteiten. Daarom zochten we naar een originele manier om dat duidelijk te maken aan kandidaten”, aldus Veerle Mestdagh.
De keuze viel op een audiovisuele oplossing, omdat beelden nu eenmaal meer zeggen dan een tekst met uitleg. “Maar hoe flitsend je een video ook kunt maken, we wilden verder gaan”, legt Veerle uit. “We willen geïnteresseerden echt onderdompelen in onze wereld. En dat is dus wat we letterlijk doen: je krijgt een VR-bril op je neus en je vertrekt op virtuele reis.”
Wie de bril opzet, krijgt te zien wat Arvesta allemaal doet: je neemt onder andere een kijkje in het hoofdkantoor in Leuven en achter de schermen van de veevoederfabriek, je bezoekt een serre met automatisch voortbewegende goten vol sla, rijdt mee met een John Deere-tractor en gaat shoppen in een AVEVE-winkel. “Doordat de video in 360° is opgenomen, kun je boven, onder, naast en achter je kijken zoals je in het echt zou doen”, vertelt Veerle.
Veerle Mestdagh en haar collega’s zijn alvast overtuigd van het nut van de VR-bril: “Voor ons is het echt een dankbare tool om de aandacht te trekken van voorbijgangers op jobbeurzen. Als je iemand ziet in het rond kijken met die bril, ben je zelf ook nieuwsgierig om het zelf te proberen”, stelt ze.
Volgens Veerle heeft het initiatief en de technologie zeker effect. Mensen zijn achteraf steevast onder de indruk van hoeveel Arvesta doet en wat daar allemaal bij komt kijken en zo ontspinnen zich vaak een boeiende gesprekken. Als die dan leiden tot een concrete sollicitatie, gaat iedereen tevreden naar huis”, klinkt het.
Nieuw is virtual reality zeker niet, ook niet op jobbeurzen. Zo schakelde selectie- en uitzendgroep Accent, met hoofdzetel in Roeselare, eerder al de technologie in. “Ettelijke keren al”, aldus Björn De Smet, national account director bij Accent. Eén toepassing was een jobdag voor bouwgroep Willy Naessens. Daar lieten ze aan de sollicitanten een filmpje van de werf zien met bijhorende toelichting. Dankzij zo’n VR-brilletje konden ze zelf gedurende enkele minuten virtueel zo’n werf bezoeken om een idee te krijgen van de job en om zich te kunnen inleven. De focus lag hier op jobs in industriebouw, zoals fundering en montage.
Bij een ander initiatief rond virtual reality konden geïnteresseerden op een jobdag/beurs het spel Space Pirate Trainer spelen. Daar ging het om een meer gesofisticeerde VR-uitrusting, die de kandidaten zelf ook konden winnen. De focus lag hierbij vooral bij het creëren van attractiviteit op de stand op de betreffende jobbeurs. Of hoe jobdagen steeds vaker een virtueel tintje krijgen.
(William Visterin)
13 januari 2020De geur- en smaaktests van marktonderzoeksbureau Haystack gebeuren voortaan ook met virtualrealitybrillen.
Het ingenieursbureau Diabatix biedt bedrijven een virtuele ingenieur aan. Virtual engineering is tegelijk ook een antwoord op het tekort aan ingenieurs.
Hoe hip is solliciteren en rekruteren vandaag? Behoorlijk hip. Of wat dacht je van dj’s en joblounges, speeddating, sociale media en virtual reality?
Hoe maak je toekomstige collega’s warm voor een job in techniek of productie? Met virtual reality en gamification, wat lang geen toekomstmuziek meer is.
Naast gesprekken met klanten, vinden ook sollicitatiegesprekken steeds vaker vinden plaats via videoconferencing. De voordelen?
“Technologie en robots bedreigen onze jobs”, is weleens de teneur in de media. Of dit ook klopt, valt nog af te wachten.
Digitaal teambuilden wint veld en heeft zo zijn voordelen. Jobat richtte de controller op een paar Gentse voorbeelden en vuurde een aantal vragen af.
Nee, zo ver als Londen en Parijs staat Brussel nog niet, maar toch beweegt er een en ander in de hoofdstad als het over virtual reality gaat.
Op 2 april stellen 249 werkgevers hun topjobs voor tijdens de zestiende afstudeerbeurs van de Associatie UGent in het Gentse ICC.