Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 882

Volgende
Volgend artikel:

Werken als thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis: “Het voelt zo goed om iets te betekenen voor de patiënten”

Vier redenen om een job in chemie en farma te verkiezen

Naast veel bedrijven promoot ook sectorfederatie essenscia het zogenaamde STEM-charter (Science, Technology, Engineering and Mathematics) actief, bijvoorbeeld met het wereldrecord van de ‘Grootste chemieles ter wereld’ dat enkele weken geleden werd gevestigd in Roeselare.
Wie aan chemie en farma denkt, denkt in eerste instantie misschien aan hoogopgeleide laboranten. Onterecht, want in deze sector zijn ook veel andere, vaak technische, profielen nodig. “Wij zijn de industrie van de toekomst. Al moet hiervoor de instroom van jong talent wel verzekerd blijven.”
Naast veel bedrijven promoot ook sectorfederatie essenscia het zogenaamde STEM-charter (Science, Technology, Engineering and Mathematics) actief, bijvoorbeeld met het wereldrecord van de ‘Grootste chemieles ter wereld’ dat enkele weken geleden werd gevestigd in Roeselare.

“Nog te weinig mensen beseffen de waarde van deze sector”, stelt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen, de federatie van de chemie, kunststoffen, farma en biotech die zowat 750 ondernemingen vertegenwoordigt in België. Met hem geven we een stand van zaken van deze industrie en vooral: wat het betekent om ervoor te gaan werken.

1. Stabiele werkgever op lange termijn

Vorig jaar was een recordjaar voor de Belgische chemie en farma. “De omzet haalde vorig jaar bijna 65 miljard euro en ook het budget voor R&D zit op het hoogste peil ooit”, aldus Frank Beckx. “In 2015 trokken de sectorbedrijven 3,6 miljard euro uit voor onderzoek en ontwikkeling. Daarmee blijft de sector de absolute innovatiekampioen met bijna 60 procent van alle industriële uitgaven voor R&D.”

Deze cijfers uiten zich ook in de tewerkstelling in ons land. Volgens essenscia is het aantal jobs vorig jaar met 0,5 procent gestegen tot 88.700 arbeidsplaatsen. Het sectoraandeel in de totale industriële tewerkstelling groeit daarmee voor het tiende jaar op rij. Opvallend is dat drie kwart van de jobs worden gecreëerd door buitenlandse ondernemingen, met de Verenigde Staten (26%), het Verenigd Koninkrijk (13%) en Duitsland (10%) als koplopers. Dat deze buitenlandse investeringen ons toch in zekere zin kwetsbaar maken, vindt men bij essenscia alvast niet. “Buitenlandse bedrijven komen vooral naar België omwille van het hooggeschoold personeel”, benadrukt Frank Beckx. “Ons ecosysteem met goede onderwijs- en kennisinstellingen is in dat opzicht een grote troef.”

De voorbije dertig jaar is de tewerkstelling in de chemische industrie en life sciences (= farma en biotech) vrij stabiel gebleven rond de 90.000 arbeidsplaatsen. “Deze stabiliteit is opvallend als je weet dat het aantal rechtstreekse arbeidsplaatsen in de totale industrie over dezelfde periode sterk daalde.”

2. Nood aan jong en geschoold talent

In chemie, kunststoffen, farma en biotech is een kwart van de werknemers ouder dan vijftig jaar. “Alleen al om de pensioneringen op te vangen, heeft de sector jaarlijks nood aan zowat 2.500 jonge werknemers. Die instroom van jong talent is voor onze industrie dus essentieel”, zo klinkt het bij essenscia.

Dat talent is meestal wel hoger geschoold. Het opleidingsniveau in farma en chemie is namelijk hoger dan de rest van de industrie. Bijna de helft van al wie in de chemie en life sciences tewerkgesteld is, heeft een diploma hoger onderwijs behaald, waarvan 28 procent een masterdiploma (of hoger) en 18 procent een professioneel bachelorsdiploma. Bij de verwerkende industrie ligt het totale percentage van werknemers met een hogere opleiding met ongeveer 30 procent een stuk lager.

Hooggeschoold dus, al heeft farma en chemie nood aan diverse profielen. “Je moet geen doctor in de chemie of bio-ingenieur zijn om bij ons aan de slag te gaan”, aldus Beckx. “We hebben mensen nodig met interesse en kennis in wetenschap en techniek”, stelt hij. Dat hoeven daarom geen universitaire profielen te zijn. “Zo hebben we voor de chemische sector specifiek nood aan procesoperatoren, onderhoudstechnici of meet- en regeltechnici. Dat zijn jobs voor mensen die minimaal een TSO-opleiding of een professionele bachelor volgden.”

3. Vooral farma erg aantrekkelijke werkgever

Volgens het jongste onderzoek van Randstad naar de aantrekkelijkheid van bedrijven en sectoren in België, komen 7 van de 15 aantrekkelijkste werkgevers uit de chemie- en farmasector. Vooral de farmasector doet het wat dat betreft uitstekend. Het is jaar op jaar de meest aantrekkelijke werkgever in de private sector. De chemiesector behoudt haar stek in de top-10.

In het onderzoek van Randstad werd farmabedrijf GSK verkozen tot meest aantrekkelijke werkgever van het land. Met Janssen Pharmaceutica (2), UCB (4) en Pfizer (5) staan in totaal vier farmabedrijven in de top-5. Cosmeticabedrijf Estée Lauder eindigt op de zesde plaats, maar is wel de meest aantrekkelijke werkgever bij vrouwen. Andere sectorbedrijven in de top-15 zijn Bayer en BASF.

Mensen voelen zich dus aangetrokken tot de sector, en blijven die ook vrij trouw. Een studie van Securex over het personeelsverloop bevestigt dat bijvoorbeeld werknemers er loyaal zijn aan hun werkgever: slechts 3,2 procent van de werknemers verlaten vrijwillig de onderneming in 2014 ten opzichte van 6,6 procent in de totale private sector.

4. De (maatschappelijke) uitdaging

‘Uitdaging’ is natuurlijk een beetje een uitgehold woord, maar de chemie en farma heeft de wereld wel wat te bieden. “Wie in de sector werkt, zoekt mee naar innovaties en oplossingen voor wereldwijde uitdagingen, zoals de klimaatverandering of strijd tegen wereldwijde ziektes”, klinkt het bij essenscia. “De industrie wordt soms onterecht met de vinger gewezen als het gaat om de klimaatverandering, want de chemie biedt net de sleutel voor de oplossingen”, vindt Frank Beckx, en hij verwijst naar recente innovaties zoals de lichtgewichtmaterialen die chemiebedrijven Solvay en Covestro toepassen in het zonnevliegtuig Solar Impulse, tankstations voor waterstof en CO2 als grondstof voor matrassen, uitvindingen die ook maatschappelijk een sterke meerwaarde bieden. “Werken in de chemie en farma is werken aan een betere wereld.”

(wv)

11 mei 2016
Anderen bekeken ook