Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 732

Volgende
Volgend artikel:

Bazen blijven hun werknemers contacteren buiten de werkuren

Vier op tien Belgen kiezen partner in functie van job

‘Een hoog loon compenseert het gebrek aan tijd en aandacht’ Dimitri Mortelmans, socioloog
Het loon en de status die vasthangen aan de job van onze partner bepalen grotendeels het beeld dat we van hem of haar hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van Jobat, Editions de l’Avenir en Actu24 bij 7.200 tweeverdieners.

Driekwart van die ondervraagde tweeverdieners zegt dat zowel de job als het loon van zijn of haar partner zonder meer het beeld bepalen dat ze van hem of haar hebben. Vier op de tien kiest zijn partner zelfs in functie van zijn job. Hoe hoger het loon van die partner, hoe meer tevreden we zijn over zijn of haar job, geven de meer dan 7.000 tweeverdieners toe.

“Loon is inderdaad een sterke motivatie”, zegt Dimitri Mortelmans, professor sociologie aan de Universiteit Antwerpen. “Lange dagen werken voor weinig loon leidt tot ontevredenheid. Een hoger loon zorgt voor compensatie en plaatst alles in perspectief.”

Onderwijspartners meest tevreden

Eén op vijf is helemaal niet tevreden met de job van zijn of haar partner. Een te laag loon, te weinig ambitie en te veel overuren zijn de grootste boosdoeners. “Overuren kan men compenseren met een hoger loon, maar dat lukt niet altijd. Zeker niet als het loon niet evenredig is met de geleverde inspanning”, meent Mortelmans.

Het meest tevreden over de job van onze partner zijn we als die in het onderwijs werkt of een kaderfunctie heeft. “Logisch. De eerste is vastbenoemd en heeft veel vakantie. De andere verdient goed, wat het gebrek aan tijd en aandacht compenseert”, legt Mortelmans uit.

‘Onvoltooide revolutie’

De helft van de vrouwen vindt dat hun partner het verder heeft geschopt dan zijzelf. Van de mannen denkt slechts een kwart dat. Opmerkelijk in dat opzicht is dat tweederde van de mannen zegt er geen probleem mee te hebben om meer huishoudelijke taken op zich te nemen zodat hun vrouw zich volledig op haar carrière kan storten.

De rolmodellen zijn de wereld echter nog niet uit. Vrouwen zeggen gemiddeld 36 uur per week te werken, mannen 41 uur. In gezinnen met kinderen brengt de vrouw gemiddeld vier uur minder door op het werk dan wanneer er geen kinderen zijn. “Een mooi voorbeeld van wat men de ‘onvoltooide revolutie’ noemt”, meent Mortelmans. “In de hoofden is er misschien al heel wat gewijzigd ten aanzien van genderrollen maar de praktijk volgt niet of nauwelijks.”

Download de volledige resultaten van de enquête (pdf)

Dit onderzoek werd in opdracht van Jobat in samenwerking met het onderzoeksbureau Profacts uitgevoerd.

9 augustus 2019
Anderen bekeken ook