Verpleegkundigen ijveren voor extra loon

Verpleegkundigen doen al lang veel meer dan de bedden opmaken en de maaltijden brengen. Ze helpen bij ook operaties, doen wondverzorging en hebben soms tientallen medewerkers onder hun hoede. “Maar daar staat financieel te weinig tegenover. Als het zo verder gaat, loopt het beroep nog verder leeg”, waarschuwt Magda Vermeulen van de verpleegkundigenvereniging NVKVV.
#

“Vergeleken met andere sectoren is het basisloon nochtans goed. Wie na het hoger beroepsonderwijs start, vroeger bekend als de gediplomeerde of A2-verpleegkundige, mag rekenen op een beginloon van zo’n 1.900 euro bruto. Begin je met een bachelordiploma, dan krijg je als starter om en bij de 2.100 euro bruto. Voor het werken ‘s nachts, in het weekend en op feestdagen is er een bescheiden toeslag, maar die moet zeker beter gehonoreerd worden.

Een aantrekkelijker beroep

Ook meer extralegale voordelen zouden helpen. Flexibele kinderopvang, dienstencheques, verzekeringen, ...”, vindt Magda Vermeulen. Dat moet de combinatie van onregelmatige werkuren met een privéleven draaglijker maken. Volgens een recente enquête van het NVKVV bij studenten verpleegkunde en vroedkunde blijkt dat voor velen immers een groot struikelblok.

Bovendien is het verpleegkundige werk de laatste jaren enorm geëvolueerd. “De ligduur wordt korter en de zorg gespecialiseerder. De verpleegkundige doet dan ook meer en meer specialistisch werk. Daarom scholen velen zich bij. Voor sommigen worden deze studies bekrachtigd met een bijzondere beroepstitel. Voor een aantal specialisaties wordt de titel echter nog niet erkend. De bijzondere beroepstitels intensieve en spoed, geriatrie en oncologie zijn reeds erkend maar daar staat financieel niets tegenover. Het loon is momenteel nog altijd alleen gekoppeld aan het opleidingsniveau en anciënniteit, en te weinig aan de functie en de bijkomende opleidingen.”

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx stelde eind maart in de Kamercommissie Volksgezondheid een plan voor de verpleegkunde voor dat het beroep aantrekkelijker moet maken. Daarin neemt ze zich ook voor aan de bezoldiging te sleutelen. Zo wordt het aantal onregelmatige prestaties waar een loonstoeslag aan gekoppeld is uitgebreid. “Het budget dat daarvoor voorzien wordt is echter minimaal”, merkt Magda Vermeulen op. De minister wil daarnaast de specialisaties bezoldigen naargelang het niveau ervan.

‘Als hoofdverpleegkundige sta je eigenlijk aan het hoofd van een KMO’

In het ambitieuze plan worden eveneens de werklast en bijkomende stress aangesneden. “Door de werkdruk zijn er steeds minder verpleegkundigen voltijds aan de slag”, vertelt Magda Vermeulen. “Het is niet zo dat minder studenten voor verpleegkunde kiezen. Er moet evenwel blijvend werk gemaakt worden van een retentiebeleid om mensen in het beroep te houden. Daarnaast moeten we meer studenten, ook ASO-studenten, aansporen om voor dit beroep te kiezen. We kunnen niet genoeg in de verf zetten hoe veelzijdig verpleegkunde is. Je kan je specialiseren en daardoor klinisch promotie maken.”

Verpleegkundigen kunnen ook hiërarchisch opklimmen in een organisatie. Als hoofdverpleegkundige sta je eigenlijk aan het hoofd van een kleine KMO. Alleen volgt ook hier ondanks de grote verantwoordelijkheid geen correcte verloning. Een hoofdverpleegkundige krijgt gemiddeld een startloon van zo’n 2.700 euro bruto. De loonspanning met wie als bachelor begint bedraagt 32 procent. Maar na 18 jaar valt die bijna volledig weg. Ervaring en extra verantwoordelijkheid wordt in dit geval onvoldoende gehonoreerd. Daarom dat ook veel jobaanbiedingen voor hoofdverpleegkundigen niet meer ingevuld raken.”

8 november 2011

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook