Verlies jij binnenkort je job aan ... een robot?

Computers hebben in de loop der jaren heel wat jobs overbodig gemaakt. Toch zijn er verschillende functies gespaard gebleven van de stijgende automatisering. Een nieuwe golf van technologische ontwikkelingen bedreigt echter ook deze jobs …
#

Volgens wetenschappers van de University of Oxford staat ongeveer 47 procent van de 700 verschillende geanalyseerde jobs op het spel. Of een bepaalde functie in gevaar is of niet, hangt af van de taken die werknemers moeten uitvoeren en de technische obstakels die voorkomen dat machines of robots het werk kunnen overnemen.

De automatisering van diverse beroepen wordt mogelijk gemaakt door big data en geavanceerde sensoren die de 'zintuigen' van robots verbeteren en hen behendiger maken, waardoor ze nu ook meer niet-routinematige manuele taken kunnen uitvoeren.

Gevaar?

Voor de eerste keer staan dus ook jobs in de transport- en logistieke sector op het spel. Neem bijvoorbeeld de autonome onbemande auto's die worden ontwikkeld door Google. Ze zijn het perfecte voorbeeld van een nieuwe manier om mensen, zoals vrachtwagenchauffeurs, te kunnen vervangen.

Maar ook talrijke bureaujobs zijn niet langer immuun. Algoritmen voor big data betreden nu snel domeinen die voordien afhankelijk waren van patroonherkenning. Hierdoor kunnen robots een brede waaier van niet-routinematige cognitieve taken, die typerend zijn voor administratieve jobs, tot een goed einde brengen.

Nog verrassender, ook een groot deel van de dienstverlenende beroepen lopen een groot risico. Zo groeit de markt voor persoonlijke en huishoudelijke robots jaarlijks met 20 procent. Aangezien het voordeel van menselijke arbeid op vlak van mobiliteit en behendigheid zal afnemen, zal het tempo waaraan computers of robots dienstverlenende jobs zullen vervangen merkbaar stijgen.

Veilig?

Veiliger zijn dan juist de jobs waarbij sociale en creatieve intelligentie een basisvereiste is. De meeste management-, zakelijke en financiële beroepen lopen dan ook weinig gevaar. Hetzelfde verhaal voor werknemers tewerkgesteld in het onderwijs en de gezondheidssector, alsook in de kunst- en mediasector. Ook technische en wetenschappelijke jobs zijn minder gevoelig voor het fenomeen.

De nieuwe generatie computers zullen de komende decennia bijgevolg voornamelijk laaggeschoolde werknemers met een laag inkomen vervangen. Werkgevers zullen kiezen voor een robot die net zo goed kan rijden, klanten kan bedienen en informatie kan opzoeken als een 'menselijke werknemer'.

Als de technologische ontwikkelingen dezelfde koers blijven varen is het dus noodzakelijk dat laaggeschoolde werknemers zich gaan richten op taken die minder vatbaar zijn voor automatisering. Kortom, taken die creatieve en sociale intelligentie vereisen. Wie wil vermijden dat een robot zijn job inpikt, focust zich dus best op de verdere ontwikkeling van zijn creatieve en sociale vaardigheden. Gelukkig zal het nog een tijdje duren voor het daadwerkelijk zover is ...

Bron: Theconversation.com 

21 januari 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook