Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 557

Volgende

VDAB-opleidingscentrum in Herentals heropent met vernieuwd aanbod

3 november 2017
VDAB opent op 9 november officieel de deuren van zijn vernieuwd opleidingscentrum in Herentals. Niet alleen het gebouw steekt in een nieuw kleedje, VDAB heeft ook het aanbod grondig vernieuwd. Het betreft onder meer de opleiding tot bekister.
“Kandidaten bekisters worden al voor het einde van hun opleiding door bedrijven weggeplukt.” (Bart Melis, teamleider VDAB)

In het opleidingscentrum in Rietbroek in Herentals leidt VDAB werkzoekenden op in bouw- en logistieke beroepen. Met een vernieuwd aanbod, dat nog beter aansluit bij de arbeidsmarkt, hoopt de dienstverlener nog meer kandidaten aan te trekken. In het bijzonder voor het beroep van bekister, die in de bouw instaat voor het vormgeven van de betonconstructies in gebouwen.
“Want het is nog steeds een onbekend beroep”, weet teamleider Bart Melis. “Als men iets in de bouw wil gaan doen, denken de meesten nog altijd aan de klassieke beroepen als metser, vloerder of stukadoor, maar veel minder aan bekister. Dat maakt dat we te weinig kandidaten hebben voor de vraag die er is. Kandidaten worden dikwijls al voor het einde van hun opleiding weggeplukt, gewoon omdat bedrijven ze zo hard nodig hebben.”

“Het is nochtans een toffe job”, zegt Mohammed Ali (34) uit Antwerpen, die na de opleiding bij VDAB en een individuele beroepsopleiding (IBO) sinds een tweetal weken in vaste dienst is bij Algemene Aannemingen Louis Mols in Arendonk. “In mijn thuisland (Mohammed is afkomstig van Syrië, red.) was ik vrachtwagenchauffeur, maar daar kon ik hier niets mee. Dankzij de opleiding kon ik niet alleen het certificaat van bekister behalen, maar ook van hoogwerker, het aanslaan van lasten en ballasten en het vca attest en kon ik op die manier mijn kansen op werk verhogen en toch werk vinden. Daar ben ik heel blij om en ik doe het graag”, getuigt hij.

Kraanmachinist

“Om het realiteitsgehalte van de opleiding te verhogen, laten we ze voortaan samenvloeien met de opleiding torenkraanmachinist”, legt Bart Melis uit. “De kandidaten leren zo bijvoorbeeld ook werken met aanslaan van lasten en communiceren met de torenkraanmachinist, dingen waarmee ze in realiteit ook op de werkvloer zullen worden geconfronteerd. Vroeger gebeurde de opleiding gewoon binnen in de opleidingshal, nu wordt ze voor een deel ook buiten gegeven, onder de torenkraan. Dat sluit meer aan bij de realiteit”, verduidelijkt hij.

“Op deze manier kunnen we ook andere technieken aanleren dan alleen de klassieke bekisting (het maken van houten mallen) en systeembekisting waarbij met vooraf gemaakte mallen wordt gewerkt. Zo komt nu ook prefabbekisting aan bod. Tegenwoordig wordt bij bouwwerken die snel vooruit moeten gaan daar steeds meer gebruik van gemaakt. De bekister is dan meer monteur. Dat alles maakt bovendien ook het verschil met het onderwijs, want daar komen niet alle competenties aan bod”, vertelt de teamleider.

Prefab

“Dat je ook leert wat prefabbekisting is, is zeker een pluspunt”, merkt Mohamed Amghar op. De 38-jarige man uit Antwerpen met Marokkaanse roots volgt momenteel een individuele beroepsopleiding bij Interbuild in Wilrijk. “In mijn land had ik al in de bouw gewerkt, maar dat bleef beperkt tot traditionele technieken zoals bezetten en tegels en gyproc plaatsen. Het was heel moeilijk om hier werk te vinden. Enerzijds vanwege de taalbarrière, maar anderzijds ook vanwege de ervaring die overal werd gevraagd en het vca attest dat ik niet had. Met deze opleiding kon ik mijn kansen om werk te vinden verhogen. Ik kan nu mallen maken, ijzer binden, terrassen en balkons plaatsen,... Dat alle technieken van bekisten aan bod komen, geeft een groot voordeel. Mijn IBO loopt nog tot eind januari. Ik hoop achteraf vast in dienst te kunnen treden”, zegt hij.

(br) 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook