Carrièreswitch: van bankbediende tot Track Safety Manager op Spa-Francorchamps
Van job veranderen is niet evident, van sector nog minder. Johan Aerts (53) zette de stap van de bankwereld naar het autocircuit en doet zijn verhaal.
Stéphane Godfroid was 52 toen hij in 2009 besloot z’n job als redactiechef bij een mediabedrijf op te geven voor een onzeker bestaan als zelfstandige. “Het verlangen naar een eigen wijn- en antiekhandel sluimerde al jaren. Maar mijn job in de media - die ik overigens zeer graag deed - slorpte me helemaal op waardoor dat verlangen altijd maar weggedrukt werd”, vertelt Stéphane. “Tot de dag waarop ik in de Mechelsestraat in Leuven een karaktervol historisch pand te koop zag staan. Het was liefde op het eerste zicht. Ik voelde meteen dat ik in dit pand m’n droom zou kunnen waarmaken. Het hele plaatje klopte. De fijne afwerking van het gebouw en ziel die ervan uitging. De idee van Convento Wines en Antiques was geboren.”
Als je weet dat Stéphane opgroeide in een nest waar zijn ouders in antiek deden en vaak goede wijn dronken, dan begrijp je nog beter waarom hijzelf - vele jaren later - de draad met z’n passie opnieuw oppikte. “Als journalist en eindredacteur ben ik altijd geboeid geweest door de mens en het verhaal achter die mens. Vandaag is dat niet anders. Ik zie onszelf niet als verkopers van wijnen maar van wijnmakers. Ik verkoop alleen wijnen waarvan ik de makers ken en in wiens verhaal ik geloof. Mijn vrouw en ik vinden het nog altijd zalig om op wijnreis te trekken en nieuwe gepassioneerde wijnbouwers te ontdekken.”
Net als de wijn zelf, is het project van Stéphane alleen maar rijper en intenser geworden. Toch voegt hij eraan toe dat de regelgeving binnen de horeca hem grijze haren bezorgt. “Het is een echt kluwen dat er met de jaren niet eenvoudiger is op geworden. Gelukkig kunnen we de papieren rompslomp relativeren omdat we met hart en ziel voor onze zaak gaan. Dat ons verhaal aanslaat en vele mensen zich bij ons thuis voelen, dat is voor ons de reden waarom we doorgaan. Het voelt dan ook goed om te zien hoe Convento de voorbije jaren is kunnen groeien. Enkele maanden geleden zijn we trouwens met een wijnbistro gestart waar je kan genieten van gerechten in combinatie met een goed glas wijn. Ook deze wijnbistro is organisch gegroeid. Ons verhaal is geen uitgekiend concept.”
In 2015 besloot Tatiana Potapova uit Tervuren haar loopbaan bij een internationale financiële instelling ‘on hold’ te zetten. Vier jaar was ze HR-verantwoordelijke geweest voor een aantal Europese landen. Toen ze bij een reorganisatie een andere HR-functie aangeboden werd, koos ze ervoor om haar leven een nieuwe wending te geven. “De nieuwe job die men mij voorstelde, voelde om de een of andere reden niet als het soort job waarvoor ik volledig wou gaan. Mijn intuïtie zei me dat het moment aangebroken was om iets anders met mijn leven te gaan doen.”
Het duurt niet lang of Tatiana maakt niet alleen keramieken maar ook bronzen beelden. Haar inspiratie zijn mensen en dieren die haar op de een of andere manier raken. Dat ze hen kan vereeuwigen, geeft haar grote voldoening. “Ik kan met mijn werken uitdrukking geven aan wat ik voel of denk. Die freedom of expression is voor mij goud waard en maakt mijn leven waardevol. Het feit dat je in alle vrijheid kan doen wat je wil. Ook mijn gezinsleven heeft er baat bij. Vandaag kan ik mijn tijd beter benutten en indelen. Dat brengt rust in ons gezin en dat is een mooie bonus bij mijn keuze voor het kunstenaarschap.”
Tatiana is vandaag vastberaden dat ze haar loopbaan als beeldhouwster verder wil uitbouwen. Vorig jaar heeft ze een paar keer tentoongesteld en de reacties waren positief. “Ik durf groots te dromen. Wat niet wil zeggen dat ik mezelf niet regelmatig in vraag stel. Ik wil namelijk blijven groeien.” Of ze deze stap niet eerder had moeten zetten? “Neen, ik heb geen spijt van wat ik vroeger gedaan heb. Wil je als kunstenaar overleven, dan moet je je werken ook aan de man brengen. De people skills en communicatievaardigheden die ik in het verleden ontwikkeld heb, kunnen me daarbij helpen.”
(nd)
Van job veranderen is niet evident, van sector nog minder. Johan Aerts (53) zette de stap van de bankwereld naar het autocircuit en doet zijn verhaal.
De ondernemer Daniel Gulati vroeg aan 30 professionals waar zij in hun carrière het meeste spijt van hebben. Een overzicht van teleurstellende keuzes.
Geloof jij in de stelling “Werk is werk, iemand die zijn werk écht graag doet bestaat niet”? Dan ben jij waarschijnlijk de passie voor je job verloren...
Passie voor de job, het is een verwachting die steeds vaker opduikt in personeelsadvertenties. Wat is passie? Laat het zich meten? Peter Monsieurs legt uit.
Robin Jehaes had tot vorig jaar een kaderfunctie bij Telenet. Tegenwoordig staat hij achter de toonbank van Demo-Spel.
Van je passie je beroep maken? Het is niet iedereen gegund. Wil je je favoriete bezigheid niet opgeven? Zo kun je je passie en je job blijven combineren!
De coronacrisis zorgt voor de nodige werkonzekerheid. Toch kan net die onzekerheid jou helpen om eindelijk die langverwachte carrièreswitch te maken!
Je kunt tevreden zijn over je werk, maar nog beter is het om engagement en passie te tonen in je job. Al heeft de medaille twee kanten.
HR studeren, dat kan op diverse manieren. “Er is een brede waaier aan opleidingen”, klinkt het bij hogeschool Vives, dat recent een nieuwe opleiding startte.