Interim
Vorige

1 van 31

Volgende
Volgend artikel:

Van tijdelijk naar vast contract: interessant voor iedereen

Van interim naar vast contract in 10 stappen

van interim naar vast contract
Als je een bepaalde job wil – zeker als starter – moet je die vaak eerst op interimbasis doen. Door het volgen van enkele stappen kan je je kans op een vast contrast wel vergroten. En dat is nodig, want een op de acht uitzendkrachten werkt 5 jaar of langer op uitzendbasis.

Het overgrote deel van de interimwerkers (92%) werkt ook bij langere opdrachten van enkele maanden met onzekere dag- en weekcontracten.

Drie vierde van de uitzendkrachten werkt meer dan 3 maand bij hetzelfde bedrijf. Bij wie geen hoger onderwijs heeft gevolgd, werkt zelfs 80% meer dan een jaar op interimbasis.

Dat blijkt uit een studie van de onderzoeksinstelling HIVA van de KU Leuven bij 2.022 respondenten, in opdracht van het ACV.

Interimarbeid heeft ook voordelen

“Op het eerste zicht biedt uitzendwerk werknemers geen zekerheid, maar als je het goed aanpakt kan een interimcontract wel degelijk een goede opstap zijn naar vast werk bij dat bedrijf”, vertelt Anke Ulens van Vivaldis Interim.

“Wij horen soms sollicitanten die weigerachtig staan tegenover een job via interim, met het argument dat het toch maar een tijdelijke oplossing is. Dat is echter een verkeerde instelling die je mooie jobmogelijkheden kan kosten.”

Veel bedrijven doen beroep op uitzendarbeid, en zeker niet alleen omdat het een tijdelijke job is.

Zelf op zoek naar een interimjob? Check het actuele aanbod en ... solliciteer!

“Soms doen ze dit om een piek in werk op te vangen. Anderzijds gebeurt het steeds vaker dat sollicitanten een interimcontract aangeboden krijgen met het oog op een vaste betrekking. Wat de situatie ook is, het is zeker mogelijk om een tijdelijke job om te zetten in een vast contract, als je het goed aanpakt.”

“Voor sommige mensen heeft uitzendwerk ook voordelen. Zij houden van de afwisseling en de flexibiliteit die ermee gepaard gaan. En via uitzendarbeid kan je ook kennismaken met een bepaalde sector. Het is ook een goede manier om uit te zoeken in welk soort job en in welke omgeving je graag werkt.”

Van interim naar vast contract in 10 stappen

1. Vragen staat vrij

Voor je een tijdelijke functie aanvaardt, kan je altijd al even polsen of er een mogelijkheid bestaat op een vast contract. Ook wanneer dit niet werd besproken voor je als interimkracht aan de slag ging, kan je dit altijd navragen. Bespreek dit altijd op voorhand even met de uitzendconsulent. Zij hebben een heel goed inzicht in het bedrijf en de mogelijkheden die ze bieden. Bovendien kennen ze jou als kandidaat en kunnen ze een goede aanbeveling geven.

Je kan ook een interimcontract krijgen met optie vast. Dit wil zeggen dat je na een interimperiode heel veel kans maakt om vast te worden aangeworven. Eigenlijk is die interimperiode niet zo verschillend van de proeftijd die tot voor het eenheidsstatuut bij heel veel vaste jobs hoorde.

De arbeidsovereenkomst: Hier moet je op letten voor je je handtekening zet

2. Eis geen spijkerharde garanties

Belangrijk is alvast dat je op tijd aangeeft dat je interesse hebt in een vaste betrekking bij het bedrijf. Anders word je misschien over het hoofd gezien wanneer ze naar vaste medewerkers op zoek gaan. Vraag dan ook ineens naar de vereisten voor vaste werknemers. Als je weet wat er van je verwacht wordt om dit doel te bereiken, kan je daar al naartoe werken tijdens je interimperiode.

De meeste werknemers willen zekerheid en dat is iets wat uitzendwerk je niet (meteen) kan bieden. Bovendien wordt er soms misbruik gemaakt van tijdelijke contracten, zoals mensen die jaren op interimbasis werken. Spijkerharde garanties kan je nooit eisen, maar laat ook niet met je sollen. Mensen met een contract van bepaalde duur bijvoorbeeld hebben ook geen langetermijngaranties, voor hen kan het ook snel afgelopen zijn bij dat bedrijf.

Geen enkel bedrijf zal je vooraf spijkerharde garanties geven op vast werk, anders hadden ze niet voor interim gekozen. Als je het goed aanpakt, kan je wel zelf voor werkzekerheid zorgen, of in ieder geval de kansen erop maximaliseren. Geen enkel bedrijf zal een goede werknemer laten vertrekken als ze openstaande vacatures hebben.

CHECK: Kan je een sollicitant onbetaald laten proefdraaien?

3. Beschouw je job als vast

Wanneer je aan een tijdelijke functie begint met het idee dat het van voorbijgaande aard is, ga je jezelf nooit voor de volle 100% geven. Beschouw jezelf dus niet als een tijdelijke werknemer, maar als een deel van het team. Je werd aangenomen omdat ze op zoek waren naar je vaardigheden en het bedrijf potentieel in je zag. Nu heb je de kans om de kwaliteit van je werk te laten spreken. Als je jezelf al deel van het bedrijf voelt, maakt dat een groot verschil.

4. Wees flexibel

Flexibiliteit wordt een steeds belangrijkere eigenschap in heel wat jobs, niet enkel bij interim. Daarom is het interessant om je als tijdelijke werknemer ook zo flexibel mogelijk op te stellen. Zowel flexibiliteit naar tijd toe, als naar werkinhoud. Zo toon je je enthousiasme en toewijding.

ONTDEK: De 5 meest gevraagde soft skills

5. Durf initiatief nemen

Wanneer je klaar bent met een taak en niet meteen iets anders voorhanden hebt, check dan even of je je collega’s of leidinggevende kan verder helpen. Denk proactief mee met het bedrijf en geef suggesties of ideeën over hoe iets efficiënter of sneller kan verlopen. Als je op die manier oprechte interesse in de job en het bedrijf toont, maak je jezelf waardevol voor het bedrijf en je collega’s.

6. Bouw relaties op met je collega’s

Leer je collega’s zo snel mogelijk kennen door tijdens de lunch of andere pauzes contact te leggen. Hou een goede band, help ze waar nodig en zorg mee voor een positieve werksfeer.

Een teamspeler is altijd een waardevolle aanvulling voor een werkgever.

Zorg ervoor dat ook zij weten wat je waard bent. Interne medewerkers zijn soms sneller op de hoogte van nieuwe opportuniteiten binnen het bedrijf. Als je goede banden smeedt en je werklust duidelijk laat blijken, zal je al snel een belangrijk deel van het team worden. Als je jezelf onmisbaar kan maken, is de kans op een vaste betrekking veel groter.

5 tips: Zo hou jij je collega's te vriend

7. Leren, leren en nog eens leren

Toon aan je werkgever dat je leergierig bent en dat je ook snel bijleert. Zelfs wanneer het gaat om een taak die slechts vaag gerelateerd is aan je job, is het nog belangrijk om deze te doorgronden. Zo toon je dat alle aspecten van het bedrijf je interesseren. Stel gerust vragen wanneer er iets niet duidelijk is, zodat je de taak op de juiste manier volbrengt. Zo vermijd je dat je het op de verkeerde manier aanpakt doordat je de vraag niet durfde te stellen.

8. Zet ook vaardigheden in de verf die niet bij de job horen

In sommige tijdelijke jobs zal je maar een deel van je kwaliteiten kunnen tentoonspreiden. Probeer er voor te zorgen dat ook je andere vaardigheden aan het licht komen. Zoek zelf de kansen om meer van jezelf te laten zien. Hou je oren gespitst wanneer collega’s moeite hebben met een van hun taken, misschien kan jij ervoor zorgen dat ze dit tot een goed einde brengen.

EXTRA: Leer luisteren in 5 simpele stappen

9. Zoek een win-winsituatie

Hou in het achterhoofd dat niet enkel jij baat hebt bij het verzilveren van een vast contract na een interimperiode. Je kent het bedrijf en de cultuur al, en je hebt de nodige vaardigheden in huis. Beschouw een interimbetrekking daarom altijd als een proefperiode. Zo kan je binnen die tijd bewijzen wat je waard bent en maak je een grotere kans op een vaste betrekking. Als het bedrijf een vast contract in de aanbieding heeft, zullen ze altijd eerst kijken naar de mensen die al voeling hebben met het bedrijf. En dan kom je als interimaris in aanmerking.

10. Leer het bedrijf goed kennen… en pas je aan

Wanneer je in een nieuw bedrijf start, is het altijd goed om te achterhalen waar ze op korte en lange termijn naartoe willen. Zo kan je je doelen hierop enten en eventueel nuttige suggesties geven die het bedrijf kunnen helpen om hun doel te bereiken.

Daarnaast is het ook altijd goed te checken of na te vragen welke informele of formele regels er gelden op het vlak van bijvoorbeeld kledij en gedrag. Schenk bijzondere aandacht aan hoe je er uitziet en hoe je je gedraagt. Wanneer je past binnen deze bedrijfscultuur heb je meer kans op een mooie toekomst in het bedrijf. 

Overtuigd? Vind vandaag nog dé interimjob die bij je past en ... go for happy!

(mr) – Bronnen: Vivaldis Interim en Tempo Team

6 april 2020
Anderen bekeken ook