Beroepenfiches
Vorige

1 van 177

Volgende
Volgend artikel:

5 redenen waarom huisarts een knelpuntberoep is

Van deze jobs zul je in 2020 nog vaak horen

Operator? Appontwikkelaar? Diabetesverpleegkundige? Wat je ook doet, het is weinig waarschijnlijk dat je job er nog krak hetzelfde uitziet als vijf jaar geleden. De maatschappelijke, technologische en economische ontwikkelingen gaan immers zo snel dat jobs continu in beweging zijn. Sommige beroepen zitten op de wip, andere worden populairder. Dat laatste ervaren ook deze vier werknemers. Van hun jobs zul je in dit nieuwe decennium nog vaak horen.

Benny Schacht, octrooigemachtigde bij UNILIN: “Sommige uitvindingen zijn zo gigantisch dat er een boek nodig is om alles te beschrijven”

“Niets zo mooi als het enthousiasme van een uitvinder”, vertelt Benny Schacht van vloerbekledingsspecialist Mohawk, het moederbedrijf van UNILIN. Als octrooigemachtigde – patent attorney in het Engels – hangt hij dagelijks aan de lijn met zijn collega’s van onderzoek en ontwikkeling. Hij is perfect op de hoogte van de vernieuwingen in de sector. “Met de hele groep komen wij gemiddeld op vijftig uitvindingen per jaar uit. Soms zit innovatie in kleine dingen – een detail in een klikprofiel van een laminaatvloer bijvoorbeeld – en soms is een uitvinding zo gigantisch dat er een heel boek nodig is om alles te beschrijven.”

Echte uitvindingen

Uitvindingen beschrijven en verdedigen is precies wat Schacht en zijn collega-octrooigemachtigden doen. Op die manier vermijden ze dat andere bedrijven de ontdekkingen kunnen kopiëren en gebruiken. “Het is aan ons om het Europees Octrooibureau ervan te overtuigen dat onze uitvinding een échte uitvinding is en dat we dus een octrooi verdienen. De discussies kunnen lang aanslepen, te meer omdat ook de concurrenten bezwaren kunnen indienen. De UNILIN-groep diende zijn eerste octrooiaanvraag in 1996 in, voor het kliksysteem van de Quick-Step-vloeren.”

Hoe word je octrooigemachtigde?

Schacht, die van opleiding burgerlijk ingenieur is, startte in 2004 bij UNILIN. In 2008 haalde hij zijn erkenning als Belgisch Octrooigemachtigde. Twee jaar later slaagde hij ook voor het Europees examen. “Octrooigemachtigde word je niet van vandaag op morgen”, verduidelijkt hij. “Voor je aan de testen mag deelnemen, moet je enkele jaren als assistent van een erkende gemachtigde gewerkt hebben. En je moet over een masterdiploma in een technische, wetenschappelijke of juridische richting beschikken.”

Job met toekomst

“In een land als België, waar productie alleen overleeft dankzij verregaande automatisatie, moeten bedrijven innoveren om mee te tellen. Vandaag zijn er in ons land ongeveer 200 Europese octrooigemachtigden, van wie er vier in dienst zijn bij UNILIN. Het is duidelijk dat dat te weinig is om het almaar hogere tempo van de vernieuwingen te volgen. Er is zeker ruimte voor extra collega’s in België. Bij UNILIN staat er nu trouwens een job voor open.”

Erika Franckx

Erika Franckx, business process analyst bij Aquafin: “Binnenkort inspecteren we rioleringen via drones”

Hoewel ze al bijna tien jaar in IT werkt, kan biowetenschapper Erika Franckx niet programmeren. “Gelukkig is dat ook niet de bedoeling”, zegt ze al lachend. “De klemtoon ligt voor mij op communicatie en overzicht bewaken. Als business process analyst sta ik tussen de ontwikkelaars en de gebruikers. Ik zorg ervoor dat de ene de andere begrijpt, dat de noden van de business in de juiste technische specificaties worden vertaald en vice versa. Ik volg ook de planning en het budget op, zodat er tijdig kan worden bijgestuurd.”

Praktijkvoorbeeld

“Bij de (her)aanleg van rioleringen kiest Aquafin zo veel mogelijk voor een gescheiden stelsel. Ook van de huiseigenaars verwachten we dat ze afval- en regenwater apart op de leidingen aansluiten. Voor elke woning stellen onze afkoppelingsdeskundigen een dossier samen met daarin een overzicht van de te zetten stappen. Om het de medewerkers op het terrein gemakkelijker te maken, hebben we dat proces onlangs in een nieuwe applicatie gegoten."

"Als business process analyst heb ik die ontwikkeling van a tot z begeleid, te beginnen met de samenstelling van een projectteam van zowel ontwikkelaars als toekomstige gebruikers. Elke twee weken staken we de koppen samen om de vorderingen en eventuele aanpassingen te bespreken. Het resultaat mag er zijn. Voor de afkoppelingsexperts is het nu veel eenvoudiger om de werken voor te bereiden en op te volgen. De applicatie is gelinkt aan ons documentmanagementsysteem, waardoor teksten en foto’s rechtstreeks opgeslagen en aan het dossier gekoppeld worden.”

Meer vernieuwingen

“Alle bedrijven met een eigen IT-afdeling hebben dit soort functies in huis. Aangezien er nog heel wat meer digitale vernieuwingen op ons afkomen, zie ik dat niet zo gauw veranderen. Integendeel. Bij Aquafin bijvoorbeeld inspecteren we binnenkort rioleringen via drones. We willen ook het hele netwerk met sensoren uitrusten, zodat we problemen sneller kunnen detecteren en waar nodig kunnen ingrijpen. Van collega’s uit andere bedrijven hoor ik gelijkaardige ideeën. Dus ja, er ligt veel werk op de plank! Dat ik met elk nieuw project een ander deel van het bedrijf leer kennen, maakt het werk voor mij extra interessant.”

Peter Claeys

Peter Claeys, data & analytics lead bij UNILIN: “Toegang tot data-inzichten zou voor alle medewerkers vanzelfsprekend moeten zijn”

In de carrière van Peter Claeys, die achtereenvolgens op de financiële en de marketingafdeling van UNILIN werkte, hebben feiten en cijfers altijd al een belangrijke rol gespeeld. Ook in zijn nieuwe job als data & analytics lead zal dat zo zijn. “Alle afdelingen van UNILIN verzamelen aan de lopende band data”, zegt hij. “De uitdaging is om uit al die gegevens waardevolle inzichten te puren, voorspellingen over de toekomst te maken en die informatie daarna te gebruiken bij de besluitvorming. De toevloed aan digitale tools en technieken maakt het eenvoudiger om dat te doen.”

Versnelling hoger schakelen

“Het Analytics-team dat twee jaar geleden is opgericht, heeft de trein al stevig doen rijden. Intussen hebben al meer dan tweehonderd medewerkers een basistraining doorlopen. Mijn doel is daarop verder te bouwen, de community aan te sterken en zo met het hele bedrijf een versnelling hoger te schakelen. Ik wil álle medewerkers vertrouwd maken met data-inzichten, zodat ze op termijn meer gefundeerde beslissingen kunnen maken. De toegang tot en het gebruik van data-inzichten zou voor alle medewerkers vanzelfsprekend moeten zijn. Mijn eerste opdracht wordt om het opleidingsprogramma verder te verfijnen en te bepalen wie welke vormingen nodig heeft.”

Geen hype

“Bij UNILIN zal data analytics belangrijker worden. Ook al zijn we de mogelijkheden nog volop aan het verkennen, voor ons is data analytics, waarvan artificiële intelligentie een toepassing is, geen hype. Wij verzamelen geen data ‘om data te verzamelen’, wel om de sterktes die vandaag al in de organisatie aanwezig zijn te optimaliseren. Data analytics zal ons steeds meer helpen om de strategische doelen van het bedrijf te realiseren.”

Klaartje Devreese

Klaartje Devreese, customer experience manager bij Attentia: “Elk contact met de klant moet goed zijn”

Wat vindt de klant van onze dienstverlening? En wat kan er gebeuren om hem/haar tevredener te maken? Dat zijn de vragen waar Klaartje Devreese van Attentia zich over buigt. “Klantentevredenheid is een van de prioriteiten van onze organisatie”, vertelt ze. “Ik breng de behoeften van onze klanten in kaart en vertaal die naar onze eigen medewerkers, zodat we samen de klantenervaring kunnen verbeteren. Als customer experience manager bouw ik bruggen, enerzijds tussen klant en bedrijf, anderzijds door intern de juiste medewerkers bij elkaar te brengen.”

Voorbeeld

“Om bedrijven te helpen bij de uitbouw van een modern en doeltreffend HR- en welzijnsbeleid, ontwikkelde Attentia een paar jaar geleden het digitale platform DOTS. Langs die weg kunnen HR-verantwoordelijken en medewerkers personeelsinformatie opvragen en krijgen ze toegang tot applicaties rond flexibel verlonen, online beheer van documenten, stress- en engagementonderzoek enzovoort. Voor de verdere ontwikkeling en optimalisatie van het platform baseren we ons op wat klanten ons vertellen. Merken we dat bepaalde noden bij meerdere klanten aan bod komen, dan maken we daar werk van. En zo gaan we voor alle departementen binnen Attentia te werk. Via enquêtes, community events en marktonderzoek houden we de vinger aan de pols.”

Meer en meer vacatures

“Bedrijven beseffen goed dat ze in een snel veranderende en gedigitaliseerde wereld mee moeten zijn. Customer service is nog altijd belangrijk, maar het is niet meer voldoende. Om winstgevend te blijven, moeten organisaties inzetten op klantbeleving. Elk contact moet goed zijn. Ze mogen geen steek laten vallen. Het verwondert me dus niet dat er meer en meer vacatures verschijnen die hierop inzoomen.”

(Hermien Vanoost)

11 februari 2020
Anderen bekeken ook