Opleidingen
Vorige

1 van 246

Volgende

Van cateringmanager tot directiesecretaresse

In oktober 2008 maakte de economische crisis een abrupt einde aan de carrière van Sonja Wampers (45). Tot dan was ze cateringmanager bij Agfa-Gevaert in Mortsel. Besparingen daar leidden ook tot bezuinigingen bij de toeleverancier waar Sonja voor werkte. "Ik had de keuze: of ingaan op een alternatief voorstel dat inhield dat ik elke dag van Hasselt naar Brussel moest pendelen - wat ik niet zag zitten - of ontslagen worden."
#

Sonja koos voor het ontslag. Meteen ook het signaal om een andere richting in te slaan. "Ik wou een iets rustigere job. Tot dan was ik steeds veertien uur per dag in de weer en dat wou ik niet meer. Zeker als je al wat ouder wordt, begint dat door te wegen."

En dus ging Sonja op zoek naar een job waarin ze zowel haar ervaring als haar interesses in terugvond. "Directiesecretaresse leek me wel iets. Ik heb daar ook voor gesolliciteerd, maar kreeg steeds te horen dat ik onvoldoende talenkennis had. Ook met software zoals Word en Excel heb ik jaren niet echt meer gewerkt. Anderzijds kreeg ik ook vaak te horen dat ik, gezien mijn ervaring, eigenlijk overgekwalificeerd was."

Na een informatief gesprek bij de VDAB viel Sonja's oog op de opleiding tot algemeen bediende. "Met die cursus wou ik vooral mijn talenkennis opfrissen, iets wat ik in de catering amper nodig had."

Vier maanden en half duurt Sonja's opleiding die begin februari gestart is. Of ze binnen twee maanden makkelijk aan een job zal geraken, weet ze niet. "Het gaat blijkbaar overal slecht. Maar ik ben overtuigd van mijn eigen kwaliteiten. De catering was ook geen makkelijke wereld; ik kan dus wel tegen een stootje. Trouwens, welke andere optie is er dan positief blijven? Ik hoef maar één job, zeg ik altijd en die kan ik net zo goed in Hasselt vinden als in Maastricht of Aken. Vanuit waar ik woon, is dat helemaal niet zo ver. Als ik mijn talen weer onder de knie hebt, zie ik ook daar mogelijkheden."

Lukt het Sonja niet om die ene job te vinden, zal ze niet bij de pakken blijven zitten. "Dan schrijf ik me in voor een cursus boekhouding. En als het echt niet anders kan, keer ik terug naar de horeca. Maar dat is echt het noodscenario."

8 augustus 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook