Jobhoppen
Vorige

1 van 36

Volgende
Volgend artikel:

Door duurder leven geven steeds meer mensen hun ontslag

Vaak ongewild van job naar job

'Jobhopper' lijkt wel het nieuwe scheldwoord op de werkvloer. Vele werknemers zijn werknomade tegen wil en dank. "Jobhoppen blijkt vaak geen bewuste keuze te zijn", vertelt onderzoekster Elke Valgaeren van de Universiteit Hasselt.
#

Jobhoppers hebben hun grillige carrièreparcours niet altijd aan zichzelf te danken. "Veel organisaties schotelen tijdens de sollicitatieprocedures beloftes voor die ze daarna niet waarmaken. Zo halen ze hooggeschoolde jongeren binnen om ze vervolgens lange tijd enkel eenvoudige taken te laten doen. Tja, natuurlijk willen die niet maandenlang blijven wachten om door te groeien", merkt loopbaanexpert Reginald De Lannoy van Hudson op.

Jobhoppen kost je ook als werknemer op termijn geld. Sociologe Sylvia Fuller van de University of British Colombia stelde in een onderzoek vast dat jobhoppen enkel aan het begin van je carrière een hoger loon oplevert. Voorwaarde is dan nog dat de jobwissels niet voortvloeien uit ontslag, reorganisaties, langdurige werkloosheid of verlof wegens privéomstandigheden.

Buiten hun wil om

En net dat doet veel werknemers van job naar job hoppen volgens Elke Valgaeren, die voor haar doctoraat jobhoppen in de ICT-sector bestudeerde. "Het beeld van jobhoppen als een methode om snel op te klimmen, blijkt in de praktijk niet helemaal te kloppen. Er zijn hooggeschoolden die dat gebruiken om er vooral inhoudelijk, qua uitdaging op vooruit te gaan. Maar snel en veel veranderen komt toch voornamelijk bij laaggeschoolden voor die buiten hun wil om moeten veranderen." Voor hogere (lees: meer gegeerde) profielen zouden werkgevers immers meer hun best doen om hen in huis te houden.

Moeilijker voor vrouwen

Toch lijken voornamelijk mannen van jobhoppen te kunnen profiteren, hoewel deze carrièrestrategie in theorie een manier lijkt om als vrouw toch naar een topfunctie door te stoten. "In realiteit zie ik dat echter niet zo snel gebeuren", merkt Valgaeren op. "Voortdurend opportuniteiten opsporen is immers erg tijdrovend. Bovendien moet je keer op keer lange uren kloppen om je in te werken en bij te scholen. Voor vrouwen ligt dat moeilijker omdat ze nog altijd meer energie steken in hun gezin."

Door de recessie is de kans nu echter groot dat ook meer en meer mannelijke werknemers eieren voor hun geld kiezen. "De meesten willen nog altijd zekerheid, zeker in economisch moeilijke tijden", weet Valgaeren. "Zelfs in de ICT is de nomadische loopbaan, waarbij je van job naar job gaat, zeker nog niet het dominante carrièremodel. De komende maanden zie ik dat doelgericht jobhoppen trouwens stilvallen of toch sterk achteruit gaan. Minder gegeerde profielen zullen dan net weer vaker moeten uitkijken naar een andere job."

9 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook