Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 292

Volgende
Volgend artikel:

Wat is de meest gestelde vraag op het sollicitatiegesprek?

Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? 7 to do’s

Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek
Yes, je mag op sollicitatiegesprek gaan. Proficiat! Maar wat nu? Wat zeg je als je bent uitgenodigd? Een simpele ‘dankjewel’ of mag het wat enthousiaster? En wat als je toch niet wil gaan?

1. ‘Ik zal er zijn’

Moet je toezeggen? Verplicht is het niet, maar wel zo netjes. Zo laat je zien dat je enthousiast en professioneel bent. Je weet wat ze zeggen: je krijgt geen tweede kans om een goede eerste indruk te maken… Oh, en herhaal in je bevestiging de datum, de tijd en de locatie voor het gesprek. Heb je vragen? Met wie je een afspraak hebt of je wat moet meebrengen? Dan is dat nu het perfecte moment.

CHECK: Solliciteren in stijl (E-GIDS)

2. Tik tak, tik tak

Wacht trouwens niet te lang met toezeggen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je binnen de vijf minuten een antwoordje klaar moet hebben, maar liefst wel binnen de vierentwintig uur. Wacht je langer, dan kan dat een nonchalante of ongeïnteresseerde indruk geven. Zeker als alle andere kandidaten wel al reageerden.

Ontdek: 7 tips om indruk te maken bij het solliciteren

3. Merci bro

‘Woehoew!’ Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, is het logisch dat je enthousiast bent. Maar hoe enthousiast mag je zijn in je bevestigingsmail? Blijf je best formeel of net niet? Wel… daar is geen pasklaar antwoord op. Solliciteer je bij een gerenommeerd advocatenkantoor? Dan is de toon hoogstwaarschijnlijk helemaal anders dan wanneer je op gesprek mag gaan bij een evenementenbureau.

Tip! Kijk goed naar de uitnodigingsmail. Word je aangesproken met ‘geachte’ of ‘beste’, dan is de toon meteen gezet.

4. Een blijk van waardering

Dat je enthousiast bent, hoef je zeker niet onder stoelen of banken te schuiven. Maar… overdrijf niet. Uitroeptekens? Schrappen. Woorden als ‘super’ en ‘tof’? Niet doen. Hou het simpel met een ‘bedankt voor de kans’ of ‘ik kijk ernaar uit om u te ontmoeten’. Een blijk van waardering zorgt meteen voor een goede indruk.

5. Vergeet niet …

Nog enkele aandachtspuntjes, die je ongetwijfeld weet maar te belangrijk zijn om niet te herhalen:

  • Hou het kort en bondig. Het enige wat de recruiter of werkgever wil weten is of je aanwezig zal zijn op het gesprek.
  • Lees je antwoord na voor je op ‘verzenden’ klikt. Spellingsfouten kunnen echt niet.
  • Schrap alle twijfel- en hulpwerkwoorden uit je reactie. Denk maar aan ‘misschien’, ‘zouden’ en ‘kunnen’.
  • Zorg dat je reactie overzichtelijk is. Een duidelijke structuur is veel waard.

6. Het échte werk

Verzonden? Dan is het hoog tijd voor het échte werk: de voorbereiding op het gesprek. Verzamel alle mogelijke informatie over het bedrijf waar je solliciteert en de functie die je graag wil. Denk na over welke vragen je voorgeschoteld kan krijgen en zorg dat je een antwoord klaar hebt. Je moet natuurlijk op élk moment je beste beentje voorzetten.

Lees ook: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

7. Afwijzing

Spijt van je sollicitatie? Kan gebeuren! Ook dan is het beleefd om wat van je te laten horen. Bedank hen voor de uitnodiging en leg kort uit waarom je je kandidatuur intrekt. Als je professioneel en respectvol blijft, hou je de deur op een kier voor in de toekomst.

Extra: Wat als je de job waarvoor je solliciteert toch niet wil?

(ZINNIG)

7 juni 2023
Anderen bekeken ook