Trevi: speelplaats voor milieutechnologen

De Parijse klimaattop is afgelopen, milieu blijft een heet hangijzer. In Vlaanderen hebben lucht-, bodem- en waterkwaliteit en het gebruik van groene energie direct invloed op onze levenskwaliteit: we leven in de regio met de grootste luchtvervuiling in West-Europa. Datzelfde milieu is core business voor het milieuadvies- en technologiebedrijf Trevi – stilaan ook internationaal een referentie.

13 december 2015

Delen

"Jaarlijks vijf tot tien nieuwe aanwervingen.” (Stefaan Deboosere, ceo Trevi)

Locatie: de in ochtendlicht badende centrale hal van het industriële Trevi-bedrijfsgebouw in Gentbrugge. Ceo Stefaan Deboosere vertelt hoe hij Trevi in 1992 mee oprichtte op de voormalige Arbedsite en zijn bedrijf sindsdien al tien keer Trends Gazelle – jonge, succesvolle onderneming – mocht noemen. Hoe hij daarin slaagt?

“Alle domeinen waarin we actief zijn, liggen in elkaars verlengde. Door waterproblematiek op te lossen, mag je bijvoorbeeld geen energieprobleem creëren. We werken bronbeperkend en vermijden preventief dat er verontreiniging ontstaat. Ook recuperatie is een basisprincipe. Door daar resultaten mee te boeken voor in België gevestigde multinationals, mogen we ook in hun buitenlandse vestigingen aan de slag. Volvo Gent was onze eerste klant, nu zijn we ook actief bij Volvo in Zweden. Ford is wereldwijd – in Spanje, Frankrijk, Roemenië, Zuid-Afrika - een belangrijke klant. Concreet is waterzuivering nog steeds erg belangrijk voor ons: we zijn meegegroeid met de milieuwetgeving. In de beginjaren woog waterkwaliteit daarin het zwaarst.”

Alles zelf doen

Daarbij is slimme technologie het handelsmerk van Trevi. “Via een speciaal beluchtingssysteem houden we tijdens het waterzuiveringsproces ook de energiekosten onder controle”, vervolgt Stefaan Deboosere.

“Bij Coca Cola in Gent is het energieverbruik voor waterzuivering daardoor met 70 procent gezakt. Heel belangrijk zijn ook onze pilootproeven. We bouwen nooit zomaar iets zonder het eerst te testen. We hebben meer dan 100 pilootinstallaties, mobiele zuiveringsstations, waarmee we klanten tonen dat we de juiste technologie voor hen in huis hebben. Elektrische kasten, sturing, leidingen van die installaties bouwen we volledig zelf. De specialisten hebben we ervoor in huis. Een mooi voorbeeld is de waterzuivering voor de luchthaven van Zaventem. Al het afvalwater van de terminals, het de-icingwater en het afvalwater uit de vliegtuigen wordt erin gezuiverd. We sleepten ook het exploitatiecontract in de wacht. Het wordt alweer verlengd voor vijf jaar. Exploitatie – maar alleen op vraag van de klant – maakt deel uit van ons businessmodel.”

‘Een Trevi kopen’

“Technologisch staat waterzuivering wel op punt. Anders ligt het op het vlak van luchtzuivering: daarin is binnen en buiten Europa nog een hele weg te gaan. Voor de volgende jaren verwachten we op dat vlak een stevige groeimarkt. Met de referenties en kennis die we de voorbije jaren opgebouwd hebben, hopen we daar een graantje van mee te pikken. Ook in bodemsanering zijn we erkend deskundige. We specialiseren ons in grondwater en op dat vlak nemen we graag de lastige projecten aan. Mestverwerking is in de marge daarvan een belangrijke niche voor Trevi. Die is gegroeid vanuit een pilootproject waarbij we met biologische zuivering de overmaat aan stikstof – die hét probleem vormt bij mest – wegwerken door het om te zetten in stikstofgas. Daarvan hebben we nu al 74 installaties gebouwd in Vlaanderen.”

“Een ‘Trevi kopen’ is eigenlijk een kwaliteitslabel voor landbouwers. Voor het mestprobleem is de druk daardoor van de ketel geraakt, hoewel op zijn beurt ook het Mestactieplan steeds strenger wordt. Ten slotte is groene energie een groeiende niche voor ons, omdat we die zelf produceren via vijf zelf gebouwde energiecentrales en doorverkopen via Trevion. Daarmee hebben we een voorsprong op leveranciers die hun energie zelf moeten inkopen. In 2005 hebben we het bedrijf Biogastec opgericht om bioafval – bijvoorbeeld groentenafval – via vergisting om te zetten in methaan. Dat levert via een verbrandingsmotor uiteindelijk elektriciteit en warmte voor stoomproductie op. Daarbij hebben we een milieuvriendelijke oplossing voor het restproduct, het digestaat, dat erg op mest lijkt. En daar weten we wel raad mee, zoals ik net vertelde ... Het volgende project is nu om uit dat digestaat nieuwe meststoffen, maar ook gedistilleerd water te produceren. Zoals je ziet: een complete dienstverlening die de volledige kringloop beslaat. Net dat maakt ons uniek. Het levert ons vaak media- en zelfs politieke belangstelling op.”

Ook technische jobs

Bij Trevi vind je in tegenstelling tot wat je zou denken niet alleen bio-ingenieurs. “Een groot deel van onze medewerkers zijn het wel, en we zijn er ook permanent naar op zoek. Gelukkig zitten we in de universiteitsstad Gent wat dat betreft aan de bron. Anderzijds is het aanbod groter dan de vraag, dus kunnen we streng selecteren. Maar we hebben ook vaak professionele bachelors milieuzorg nodig om de installaties te beheren, voor labo-onderzoeken en staalnames ... Die collega’s krijgen vrij grote verantwoordelijkheden. Ze staan vaak rechtstreeks in contact met de opdrachtgever, wat de job extra boeiend maakt voor hen. Daarnaast hebben we veel technische profielen nodig zoals tekenaars, PLC-programmeurs, arbeiders-monteurs elektriciteit & mechanica en interventietechnici.”

“Doorgroeien tot onderhoudstechnicus voor een bepaalde installatie is perfect mogelijk. Je eigen verwachtingen tellen mee bij Trevi en we bieden je wel degelijk mooie vooruitzichten. Je kunt stellen dat we jaarlijks toch vijf tot tien mensen aanwerven. De toekomst? Investeren in groei, onder meer door kleine milieubedrijven over te nemen. Vaak bedrijfjes met enkele medewerkers die gespecialiseerd zijn in één niche van milieubeheer en/of in een markt die past in ons dienstenpakket. Ze stappen zelf op ons af: heel handig. Ideaal om gestaag onze activiteiten uit te breiden.”

(wdh)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?