Vorige

1 van 376

Volgende
Volgend artikel:

Wat maakt jouw werkgever echt great?

Trek nooit met een hebzuchtige baas naar de oorlog

31 juli 2020
hebzuchtige baas
Organisaties die vóór de wereldwijde financiële crisis in 2008 geleid werden door meer hebzuchtige CEO's kregen daarna te maken met ernstigere gevolgen van deze crisis.

Dat concludeert een team van organisatiewetenschappers aan de universiteiten van Tilburg en Antwerpen. Hebzuchtige Chief Executive Officers (CEO’s) zijn sterk gericht op materiële rijkdom en belonen zichzelf met een buitengewoon hoog salaris.

In een steekproef onder 301 CEO’s van Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven onderzocht het team hoe hebzuchtig de CEO’s waren en welke invloed dit had op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen of MVO. Vaak heeft men het bij MVO over de triple-P-benadering: profit, maar met respect voor mens (people) en milieu (planet).

Weinig steun

Hebzuchtige CEO’s laten zich erg leiden door eigenbelang. Ze blijken minder te investeren in MVO. Dit negatieve effect werd zelfs nog sterker wanneer het samenging met een beloningsbeleid dat kortetermijnresultaten stimuleerde via bonussen. “Investeren in MVO wordt vaak gezien als een strategie die op de lange termijn voordelen oplevert door de opgebouwde relaties met stakeholders: belanghebbenden zoals aandeelhouders, werknemers of omgeving. Op korte termijn kan het echter een negatief effect hebben op de financiële resultaten”, klinkt het.

Volgens de onderzoekers zijn organisaties kwetsbaarder voor de gevolgen van een externe schok, zoals de wereldwijde financiële crisis in 2008, door het ‘greedy’ gedrag van CEO’s en het gebrek aan goede relaties met die zogenaamde stakeholders. Organisaties die door hebzuchtige CEO’s werden geleid, herstelden zich veel later en ook de aandelenkoers kwam pas later weer op het niveau van vóór de crisis. Dit komt doordat ze weinig steun kregen van stakeholders en hun eigen middelen uitgeput hadden voor eigen gewin.

Hollywood

Al in 1987 predikte Gordon Gekko (de rol van Michael Douglas) in de Hollywood-klassieker ‘Wall Street’ in zijn bekende speech Greed is right, greed works. Enkele crisissen en onderzoeken later lijken de man (en film) toch definitief ongelijk te hebben.

In samenwerking met MARK Magazine
(William Visterin) - Bron: MARK Magazine

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 13588 andere jobs