Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 545

Volgende

Transportfirma werkt al jaren met succes met individuele beroepsopleiding

Omdat blijkt dat nog veel bedrijven de drempel te hoog vinden om aan werkplekleren te beginnen, liet Talentenstroom, een initiatief van de stad Antwerpen, een uitgebreide kwalitatieve studie uitvoeren. “Alles begint bij een grondige selectie. Wanneer het al van bij het begin klikt tussen werkgever en kandidaat loopt zo’n opleidingstraject bijna altijd op rolletjes”, stelt Xavier Storms van onderzoeksbureau Ipsos.
“Ik had niet de juiste kwalificaties, maar dankzij de IBO kon ik hier toch aan de slag.” (Thomas Camerman, expediteur Corneel Geerts Transport Group – links op de foto, naast zijn CEO, Marc Geerts)

“Werkplekleren is een win-win situatie. Voor bedrijven is het niet alleen financieel interessant om kandidaten op die manier aan te werven. Het is ook een soort proefperiode waarin ze de kandidaten helemaal kunnen kneden naar de functie. En voor die kandidaten is het een goed ondersteunde opstap naar een nieuwe functie”, zegt Storms.

Logistiek

Bij Corneel Geerts Transportgroup in Wijnegem kunnen ze die bevindingen beamen. De specialist in het totaalpakket van transport, distributie en logistiek heeft sinds een viertal jaar met succes het systeem van individuele beroepsopleiding op de werkvloer geïntroduceerd. “Het vergt voorbereiding en enige flexibiliteit, maar met goede ondersteuning is bijna elk opleidingstraject een succes. In de afgelopen vier jaar zijn er bij Corneel Geerts veertien IBO-trajecten gestart. Op een na werken deze mensen hier vandaag nog steeds”, vertelt CEO Marc Geerts.

Een van hen is Thomas Camerman (27) uit Antwerpen, die volgende week, als zijn IBO-traject afloopt, als expediteur in vast dienstverband treedt. “Dankzij een IBO ben ik hier aan de slag kunnen gaan. Ik was uitgekeken op mijn job in de retail en de logistiek sprak me wel aan. Maar ik had niet de juiste kwalificaties. Via via kwam ik in contact met Corneel Geerts en na een goed gesprek boden ze mij zo'n IBO-traject aan. Voor mij was dit dus een uitgelezen kans”, getuigt hij.

“Een IBO zorgt ervoor dat zowel de instapdrempel als de instapkost laag zijn. Zonder zou je zoveel tijd en geld niet kunnen steken in mensen die niet over de nodige kwalificaties beschikken, zeker niet in zo'n competitieve wereld als transport en expeditie. Die mogelijkheden zijn welgekomen, want we merken dat er een grote kloof bestaat tussen opleiding en werkvloer. Voor het profiel van (hulp)expediteur is immers een zekere basiskennis vereist zoals een aantal specifieke begrippen en omtrent wetgeving. Een IBO stelt ons in staat om ook kandidaten die niet uit een expeditie richting komen, maar die toch gemotiveerd zijn om in de transport en logistieke wereld aan de slag te gaan een kans te geven”, stelt Marc Geerts.

Export

Dat die kansen ten volle worden geboden, heeft Thomas Camerman al kunnen ervaren. “Ik ben hier binnengekomen zonder veel kennis van de transport- en logistieke wereld. Al heel snel kreeg ik verantwoordelijkheden voor een bepaald gebied, in mijn geval Scandinavië. Maar omdat ze merkten dat ik een goede kennis van de Franse taal heb, ben ik sinds een aantal weken geswitcht en ben ik medeverantwoordelijk voor de export van Frankrijk. In een half jaar tijd heb ik hier al enorm veel (bij)geleerd. Dat je aanvankelijk in zo'n IBO nog niet alle sociale rechten opbouwt als vakantiedagen en anciënniteit, neem ik er graag bij. Want je krijgt kansen die je anders via de 'normale' weg niet zou hebben”, meent hij.

“Het is belangrijk de juiste persoon op de juiste plaats te hebben. Daarom kijken we ook altijd naar de affiniteit die kandidaten hebben. Als ze bijvoorbeeld meer voeling hebben met landen in Zuid-Europa dan Duitsland of Scandinavië kunnen we hen beter inzetten voor de markt in Italië of Spanje. Via een IBO geeft het ons meer mogelijkheid en tijd om dit te ontdekken. Iemand ergens zomaar 'ingooien' loopt op termijn immers alleen maar op een sisser af”, weet CEO Marc Geerts.

(br)  

6 oktober 2017
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook