Tom Mertens neemt deel aan Talententoog: leren uit ervaringen van anderen

Een van de deelnemers aan de Talententoog is Tom Mertens uit Asse (1993). Tom behaalde een TSO-diploma in de richting Handel. Daarna studeerde hij aan een hogeschool, maar zonder succes. In juli van dit jaar schreef hij zich in als werkzoekende bij de VDAB te Asse. Zij nodigden hem uit om deel te nemen aan de Talententoog.

3 november 2015

Delen

“Zonder ervaring geraak je moeilijk aan een job, maar zonder job kun je geen ervaring opdoen.” (Tom Mertens, deelnemer Talententoog)

Tom nam al aan drie edities deel. "Er wordt telkens een ander onderwerp behandeld door iemand van de VDAB zelf of door iemand van buitenaf", legt Tom uit. "Bij mijn eerste deelname ging het over solliciteren en over hoe je een goed cv opstelt. Daar heb ik heel wat nuttige tips gekregen om mijn eigen cv te verbeteren. De vorige keer was er iemand van een rekruteringskantoor die uitleg kwam geven over interim- en uitzendwerk. De sprekers zijn altijd heel enthousiast, en dat brengen ze over op ons. In het begin is het vaak stil, omdat je samenzit met mensen die je niet kent. Maar na een kwartier is het ijs gebroken en worden er volop vragen gesteld en gepraat. Bij de sessies die ik meegemaakt hebt, waren er ook steeds meer deelnemers."

De enige werkervaring van Tom bestaat uit vakantiejobs. Hij werkte vier jaar als magazijnier in de Kliniek Sint-Jan in Brussel, en afgelopen zomer in een depot van Delhaize in Asse. Maar Tom moest vaststellen dat die ervaring niet meetelt voor de administratieve jobs waarvoor hij solliciteert. "Werkgevers eisen voor zulke jobs ofwel een hoger diploma, ofwel relevante ervaring", zegt Tom. "Dat maakt het voor mij lastig om het soort job te vinden dat ik op het oog heb. Zonder ervaring geraak je moeilijk aan een job, maar zonder job kun je geen ervaring opdoen."

Leren van anderen

Je hoort wel eens zeggen dat er in Vlaanderen voldoende vacatures zijn, en dat iedereen die wil werken werk kan vinden. "Misschien is dat zo, maar dat zijn dan niet noodzakelijk de jobs die je graag wilt doen", zegt Tom Mertens. Vrienden hebben me dat al gezegd: ga dan toch een maand of zo in een callcenter werken. Maar dat wil ik niet, omdat ik weet dat ik daar ongelukkig zal zijn. Ook daarvoor zijn die Talententogen heel nuttig: je leert uit de ervaringen van andere mensen. Na afloop gaan we nog iets drinken in het jeugdhuis, en daar leer je andere mensen kennen."

Tom ziet de toekomst hoopvol tegemoet. "Ik ben nog niet zo lang werkzoekende, en ik wil echt werk vinden. De VDAB spoort ons trouwens ook aan om actief te solliciteren. Ik ben al naar een jobbeurs in Wemmel geweest en ik kom op 6 november zeker naar de Talententoog XXL om mezelf voor te stellen."

Tom raadt alle jonge werkzoekenden aan om naar Talententoog te komen. "Jongeren zoals ik denken soms dat we alles weten. Maar als je naar zo'n Talententoog gaat, besef je hoe weinig je echt weet. Of het nu is hoe de RVA werkt, hoe een rekruteerder denkt, of hoe een goed cv eruitziet."

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?