Thuiswerken
Vorige

1 van 278

Volgende
Volgend artikel:

Afwezig door ziekte: 1 op 3 Belgen niet. Welke sectoren het meest?

Thuiswerk: wat betaalt je baas, wat betaal je zelf?

thuiswerk onkosten
Door de coronacrisis werken we massaal thuis. En dat zal nog wel even zo blijven. Dat biedt heel wat voordelen. Minder files, bijvoorbeeld. Maar er zijn ook kosten aan verbonden. Is je baas verplicht om bijvoorbeeld een deel van je elektriciteitsrekening of internetfactuur te betalen? En hoe zit het met printpapier of je bureaustoel?

Misschien had je voor de wereldwijde pandemie helemaal geen thuiswerkplek. En heb je op korte tijd zelf iets in elkaar moeten flansen. Daar hangt natuurlijk een kostenplaatje aan vast. Zijn dat onkosten die je kunt doorrekenen aan je werkgever als je verplicht wordt om thuis te werken? Het zijn vragen die steeds meer mensen zich vandaag afvragen. Uit een onderzoek van SAP Concur blijkt dat het merendeel van de Europeanen niet weet welke kosten ze mogen declareren.

Onkostenbeleid opstellen

Sommige werknemers hebben voldoende lef om op hun leidinggevende af te stappen en concreet te vragen welke kosten terugbetaald worden. Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Het is vaak een drempel om financiële tussenkomsten te vragen. Want het is geen verplichting voor de werkgever om tussen te komen.

In een ideale wereld schept de werkgever zelf duidelijkheid. Bijvoorbeeld via een overzichtelijke onkostenpolicy. Daarin staat vermeld welke kosten in aanmerking komen voor een terugbetaling. Van stroomverbruik, telefoon- en internetfacturen, afdrukken, klein bureaumateriaal, …

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid heeft al een aantal kosten gedefinieerd en er vaste bedragen op gekleefd. Zo staat het forfaitbedrag voor bureaukosten in België op maximaal 129,48 euro per maand. Dat bedrag is trouwens niet belastbaar in de personenbelasting.

Geven en nemen

Is er geen policy? En heb je thuis geen ergonomische bureaustoel, airco of ventilator terwijl je verplicht moet thuiswerken? Dan kun je natuurlijk altijd vragen of je een exemplaar in bruikleen mee naar huis kunt nemen. Ga gewoon de dialoog aan. Op een vriendelijke en vrijblijvende manier. Vragen staat immers vrij.

Als er nog een ongebruikt exemplaar in het magazijn staat, moet dat zeker lukken. Is dat niet het geval? Neem daar dan ook genoegen mee. Heel wat ondernemers doen er op dit moment namelijk alles aan om hun bedrijf overeind te houden. Je kunt dus wel wat nemen, maar je moet af en toe ook wat geven. Vragen of je werkgever je tubes Nespresso-capsules terugbetaalt, doe je dus maar beter niet.

(em) - Bronnen: VLAIO / Managers Online / Rijksdienst voor Sociale Zekerheid

26 juni 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook