Thuiswerken
Vorige

1 van 278

Volgende
Volgend artikel:

Afwezig door ziekte: 1 op 3 Belgen niet. Welke sectoren het meest?

Telewerken in het buitenland: nieuwe regels sinds 1 juli 2022

Nieuwe regels telewerken
Zie je jezelf wel telewerken vanuit een Portugese strandvilla of wil je niet alleen maar leven als God in Frankrijk maar ook telewerken als God in Frankrijk? Met wat geluk krijg je hiervoor groen licht van je werkgever. Dit zijn alvast de nieuwe (fiscale) regels sinds 1 juli 2022.

Goed om te weten

1. Socialezekerheidsbijdragen

In principe betaal je je socialezekerheidsbijdragen in het land waar je effectief telewerkt, ook als je bv. een paar keer per maand terugkeert naar België om er te werken. Dit komt door de Europese Verordening waardoor er maar één socialezekerheidsstelsel van toepassing is. Voorwaarde is wel dat je minstens 25% van je professionele werkzaamheden vanuit je buitenlandse werkplek uitoefent.

Door de verlenging van de overgangsperiode – die loopt van 1 juli 2022 tot 31 december 2022 – betaal je in deze situatie je socialezekerheidsbijdragen alsnog aan de sociale zekerheid van het land waar je werkgever zijn of haar maatschappelijke zetel heeft (in de meeste gevallen dus België).

Als je ook in 2023 wil telewerken vanuit het buitenland, dan houd je er best rekening mee dat je – ingeval de overgangsperiode tenminste niet opnieuw verlengd wordt – je bijdragen betaalt aan de sociale zekerheid van het land van waaruit je daadwerkelijk werkt.

Voor wie naar het buitenland gedetacheerd wordt door zijn of haar Belgische werkgever verandert er niks: je blijft ten allen tijde onderworpen aan de Belgische sociale zekerheid.

Telewerken in of uit de zon: wat mag en wat moet?

2. Belasting

Hierbij geldt hetzelfde principe als bij de socialezekerheidsbijdragen: je wordt belast in het land waar je effectief telewerkt… uitgezonderd wanneer je minder dan 183 dagen per jaar in het buitenland werkt: dan betaal je belastingen in België.

Ontdek: De 10 beste landen voor telewerkers

3. Arbeidsongevallenverzekering

Een ongeval of ongeluk is gauw gebeurd, ook tijdens het telewerken in het buitenland. Wanneer het zover is, moet je kunnen aantonen dat het effectief gebeurd is tijdens je telewerkuren. Daarom is het verstandig om vooraf duidelijk met jouw werkgever af te spreken en schriftelijk vast te leggen waar en wanneer je telewerkt. Zo ben je goed verzekerd tegen arbeidsongevallen en kun je met een gerust hart en een veilig gevoel aan de slag.

Telewerken vanuit het buitenland: waarop moet je letten?

4. Arbeidscontract

Of je nu in België werkt of in het buitenland, je arbeidsovereenkomst blijft dezelfde. Dit betekent dat de telewerkpolicy van je werkgever ook in je Portugese strandvilla of Frans vakantiehuisje van toepassing is. Je kunt dus niet zomaar beslissen om tijdens de kantooruren spontaan je “out of office” in te stellen om zo optimaal te genieten van je zwembad, een bergwandeling of langdurige siësta op het strand.

Lees ook: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

(fd)

8 augustus 2022
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
  2. 6 De 10 beste complimentjes om je collega's te geven
  3. 2 Bereken je opzegtermijn
  4. 7 Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
  5. 3 Online solliciteren: tips & tricks
  6. 8 Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
  7. 4 De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet
  8. 9 Klaar voor je eerste job!
  9. 5 Ouderschapsverlof: al jouw vragen beantwoord (FAQ)