Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 373

Volgende
Volgend artikel:

Een ploegenpremie: wat is het, wie krijgt ze en hoeveel bedraagt ze?

Surfen tijdens werkuren voortaan afgetrokken van je loon

Op het werk surfen naar Facebook of computerspelletjes spelen, kan nare gevolgen hebben. Voor die verspilde uren heb je geen recht op loon. De werkgever mag het te veel betaalde loon terugvorderen. Dat besliste het Arbeidshof.
#

Je bent eigenlijk virtueel afwezig als je op je werk rond surft voor privédoeleinden, computerspelletjes speelt of tv kijkt. Je baas mag die verspilde tijd op kantoor aftrekken van je loon.

Het Arbeidshof van Luik besliste eind vorig jaar dat een werkgever het loon mocht terugvorderen voor de uren dat een van zijn werknemers op het werk had zitten tv-kijken en computerspelletjes had zitten spelen. Door virtueel afwezig te zijn, had de werknemer zijn deel van de arbeidsovereenkomst niet nageleefd. In dat arrest van 22 oktober 2010 herinnerde het Arbeidshof van Luik aan de wet die bepaalt dat de betaling van een loon de tegenprestatie moet zijn voor daadwerkelijk verrichte arbeid.

Op staande voet ontslagen

De man – een bewakingsagent op een luchthaven – werd ook op staande voet ontslagen. In plaats van voor de veiligheid in te staan, had hij op het scherm van het bewakingssysteem computerspelletjes zitten spelen en naar tv-programma’s gekeken. Een ontslag op staande voet betekent geen recht op werkloosheidsuitkeringen. Het Arbeidshof van Luik oordeelde dat dit ontslag gegrond was.

Dat dit een heet hangijzer is, is duidelijk. In 2010 hebben 40 procent van de Belgische bedrijven de toegang tot Facebook geblokkeerd. Om veiligheidsoverwegingen, maar ook omwille van problemen met de rendabiliteit van de werknemers. Als het personeel te vaak surft naar sites die niets te maken hebben met hun werk, kost dit het bedrijf handenvol geld.

Uitholling privacy

Dit arrest van het Arbeidshof van Luik is dus nogmaals een nieuw element die de privacywetgeving verder uitholt. De privacywet is streng: je werkgever mag bijvoorbeeld enkel je internetgebruik tijdens de werkuren controleren als bepaalde voorwaarden zijn vervuld. Alleen dan mag je baas je straffen, ook al kan hij bewijzen dat je massa’s tijd zit te verdoen op Facebook. Een van de voorwaarden is dat werknemers vooraf moeten weten dat ze gecontroleerd worden.

Maar door verschillende arresten van rechtbanken zijn deze voorwaarden niet meer zo absoluut als vroeger. Er is dus het Arbeidshof van Luik dat de wet inriep die bepaalt dat de betaling van een loon de tegenprestatie moet zijn voor daadwerkelijk verrichte arbeid. Andere rechtbanken hebben bewijsmateriaal dat door de werkgever werd bekomen en in strijd was met de privacywetgeving aanvaard. In 2008 sprak het Hof van Cassatie zich in een arbeidszaak voor de eerste keer gunstig uit over het gebruik van een onrechtmatig verkregen bewijs. Andere rechtbanken zijn intussen gevolgd.

Uitkijken dus met dat surfen op Facebook …

(mr)  

7 april 2011
Anderen bekeken ook