Sociaal verlof
Vorige

1 van 44

Volgende
Volgend artikel:

Kan ik als jobstudent klein verlet nemen?

Studeren tijdens je carrière? Educatief verlof brengt raad

Ben je van plan om binnenkort een opleiding te starten buiten de werkuren? De combinatie van werk en studie is niet altijd evident, en zeker niet tijdens de examenperiode. Gelukkig heb je recht op educatief verlof om voorbereidingen te treffen voor de eindevaluaties en voor eventuele herexamens.
#

Sara Hamaekers, juridisch adviseur bij Acerta, licht kort de mogelijkheden van educatief verlof toe.

Wanneer kan je educatief verlof opnemen?

Een werknemer die gebruik maakt van educatief verlof, heeft recht op een aantal uren betaald verlof om zich te concentreren op zijn of haar studie. Het aantal uren dat de werknemer krijgt is afhankelijk van de aard van de opleiding die gevolgd wordt en hoeveel uren dat hij effectief aanwezig was tijdens de lesuren. Deze uren betaald educatief verlof moet de werknemer opnemen tijdens de duur van de opleiding.

Dit betekent dat de werknemer het verlof kan opnemen tussen de start en het einde van de cursus of het laatste (her)examen, rekening houdend met de interne organisatie van het bedrijf. Het begin en het einde van de opleiding kan je afleiden uit het attest van regelmatige inschrijving.

Wat als je niet geslaagd bent?

Neem je deel aan de tweede zittijd, dan moet je het getuigschrift van tweede zittijd aan je werkgever voorleggen. Hieruit blijkt dat je effectief deelneemt aan de tweede zittijd en op welke data de herexamens zullen plaatsvinden.

Dit attest alleen is echter niet voldoende! Je kan enkel nog educatief verlof opnemen als je nog niet alle uren opgebruikt hebt. Deze resterende uren kan je vervolgens opnemen voor het laatste examen van de tweede zittijd.

Kan je werkgever ook een terugbetaling krijgen voor deze uren?

Ja, je werkgever kan een (eventueel beperkte) terugbetaling krijgen voor de uren die jij als educatief verlof opneemt. Je hoeft enkel het attest van regelmatige inschrijving aan je werkgever te bezorgen. Voor herexamens dien je eveneens het getuigschrift van tweede zittijd in bij de werkgever, die het op zijn beurt aan het dossier voor de aanvraag tot terugbetaling kan toevoegen.

(sh) - Met dank aan Acerta. 

2 september 2016
Anderen bekeken ook