Net afgestudeerd Vorige

1 van 136

Volgende

Studenten verwachten snelle carrière en meer dan loon

De huidige generatie studenten staat gretig te wachten om de arbeidsmarkt te overdonderen. Ze zijn ambitieus, klaar om de handen uit de mouwen te steken en willen gerust langere uren kloppen.

29 juli 2014

Delen

Tenminste, als daar interessante voordelen zoals flexibele rustpauzes en extraatjes tegenover staan. Tot die conclusie kwam Trendhuis, dat in samenwerking met het Europees Sociaal Fonds – Agentschap Vlaanderen een studie naar arbeidsverwachtingen bij studenten uitvoerde. Zowel studenten als actieve werknemers werden in het kader van deze studie bevraagd over hun verwachtingen op de arbeidsmarkt. Hoewel de gemiddelde werkende Belg zwaar geplaagd wordt door stress, blijkt dat jongeren niet kunnen wachten om de werkvloer te betreden.

Verwachtingen

84% van de studenten vraagt dat de toekomstige werkgever meteen voldoende promotiekansen aanbiedt en hen veel verantwoordelijkheid geeft (75%). Ervaring beschouwen ze niet als een criterium voor promotie. Hun frisse kennis, kundigheid en eigen talenten in combinatie met tonnen ambitie daarentegen zouden genoeg garantie moeten zijn voor een snelle klim naar de top.

Het is wel zo dat deze generatie veel flexibeler blijkt dan hun voorgangers. Zo is meer dan de helft bereid tot weekendwerk en wil een op de drie indien nodig stand-by blijven tijdens de vakantie. In ruil voor een tegemoetkoming natuurlijk. Opmerkelijk is wel dat ze deze compensatie liever in tijd dan in geld zien.

Batterijen opladen is een must

De smartphonegeneratie mag zich dan wel multifunctioneel en flexibel opstellen, hun batterijen raken sneller leeg. Maar liefst de helft van de bevraagde studenten vindt dat in ruil voor een langere loopbaan de mogelijkheid moet bestaan om geregeld rustpauzes in te lassen. Die rustpauzes maken het mogelijk om het tempo en het werk langer vol te houden. Een sabbatjaar of maandenlange reis om te herbronnen, horen tot de mogelijkheden. Niet meer dan drie op tien is bereid om die tijd achteraf ook in te halen.

Vertroetelen is de boodschap

Het lage startersloon is een doorn in het oog van vele schoolverlaters. Naast het loon zijn ook extraatjes vanuit het bedrijf belangrijk. Zaken zoals ontspanningsruimten (72%), een bedrijfsgsm (66%), laptop (66%), kinderopvang (60%) en een was- en strijkdienst (43%) vinden ze handige tegemoetkomingen. Allemaal zaken waar de werkende bevolking veel minder van wakker ligt.

Bedrijven zien hun generositeit dus beloond met een nieuwe generatie ambitieuze, hardwerkende studenten, maar voor wat hoort wat.

(sjv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?