Waarom een burn-out vroeger niet bestond en nu wél
Vroeger bestond een burn-out gewoon niet. Is een burn-out een ingebeelde ziekte van aandachtzoekers of is er meer aan de hand?
“Dat langdurige stress oud maakt, is een volkswijsheid die in de laatste 40 jaar ook wetenschappelijk bewezen is”, vertelt Nell van de Ligt, stress- en burn-outexpert.
“Symptomen van stress zijn: grijze haren, haaruitval, de huid die dof en grauw wordt. Door stress is er in je lichaam minder doorbloeding en minder toevoer van zuurstof en voedingsstoffen, en daardoor worden afvalstoffen minder goed afgevoerd.”
Je immuunsysteem wordt zwakker en je lichamelijke weerstand neemt af. Het verouderingsproces wordt hierdoor versneld en je wordt vatbaarder voor allerlei ziektes en huidaandoeningen.
“Chronische stress maakt dus niet alleen dat je er ouder uitziet, het leidt ook tot vroegtijdige aftakeling. Verzwakte vitaliteit, verminderde weerstand, verhoogde kans op ouderdomskwalen zoals hoge bloeddruk, hartaanval en ook een verhoogde sterftekans.”
Leef je onder veel en langdurige stress, werk je te hard en heb je een druk leven, dan betaal je een hoge prijs. “Je kan dan wel tot 17 jaar ouder lijken. Tot die conclusie kwamen Elizabeth Blackburn en Richard Cawthon, twee vooraanstaande wetenschappers die de veroudering bij stress onderzochten. Maar het goede nieuws is dat als je leert met stress om te gaan, de veroudering kan worden teruggedraaid. Maar dat moet je wel doen voordat de stress jarenlang druk heeft uitgeoefend en blijvende schade heeft aangericht”, aldus Nell van de Ligt.
“De valkuil is om nu te denken dat het dus allemaal wel meevalt. Maar weet dat je niet altijd de schade kan beperken of terugdraaien. Hou er rekening mee dat er wel blijvende schade kan zijn, schade die je nooit meer kan herstellen: zoals maagzweren, hernia's, overgewicht, verslaving en hartinfarcten.” Het is dus best om langdurige stress te voorkomen en regelmatig tijd te nemen om te ontstressen.
“Word je dus bewust van stress en leer met stress om te gaan, want daarvan blijf je jong, gezond en vergroot je je weerbaarheid. Blijf je gezond, dan heb je ook meer geestelijke en lichamelijke weerbaarheid.”
(mr) - Nell van de Ligt is stress- en burn-outexpert. Nadat ze zelf een burn-out heeft gehad, is ze op zoek gegaan naar wat stress en burn-out nu precies inhouden. In 2007 richtte ze haar bedrijf Ligtpunt op om leidinggevenden te trainen die willen voorkomen dat medewerkers uitvallen door stress en burn-out. Naast deze training begeleidt ze ook medewerkers die een burn-out dreigen op te lopen of die een burn-out hebben.
23 oktober 2012Vroeger bestond een burn-out gewoon niet. Is een burn-out een ingebeelde ziekte van aandachtzoekers of is er meer aan de hand?
De 2 belangrijkste oorzaken van vaak voorkomende ergernissen op het werk zijn zonder twijfel … internetproblemen én het slecht functioneren van de mailbox.
Iedere werknemer heeft wel eens een slechte dag op het werk. Belangrijk is om steeds je kalmte bewaren … al blijkt uit deze filmpjes dat dit moeilijk is!
Af en toe een beetje duimendraaien blijkt dan toch niet zo slecht. Daarom: zes tips om het maximum uit dat nietsdoen te halen!
In zes stappen een rustige en aangename werkplek creëren? Het kan met deze eenvoudige ingrepen!
Het kan er op een open werkvloer soms behoorlijk lawaaierig aan toe gaan. En dat leidt bij werknemers vaak tot stress en een verminderde productiviteit.
Stressvol aan de top? Niet echt, blijkt uit een studie van Harvard. De studie toont aan dat leidinggevenden minder stress ervaren dan niet-leidinggevenden.
Elien, Fien en Valerie belanden dankzij hun X-factor in de Talentpool van Hogeschool PXL: “het voelde als een eer om in de talentpool te zitten”
Bijna alle werkgevers nemen maatregelen om de energiekosten in te tomen. Sommige vragen zelfs aan hun medewerkers om zich warmer te kleden.