Stress
Vorige

1 van 455

Volgende

Stress? Eten is niet de oplossing

Misschien herken je dit wel: je voelt je niet helemaal oké, je bent gestrest en je grijpt naar iets lekkers, meestal iets ongezond zoals snoep, cola of koekjes. Het is niet makkelijk om dit te doorbreken, wij geven enkele tips.
#

“Een emotionele eter is iemand die gaat eten als hij of zij zich niet goed voelt”, vertelt stresscoach Stefan Noordman. “Door snoep en koekjes te eten, krijg je door de hoeveelheid suiker in de voedingsmiddelen voor even een boost. Een half uur later echter - of vaak nog veel eerder - voel je je weer precies zoals ervoor.”

“Het is vaak een automatisme dat er ongemerkt is ingeslopen. Die koppeling tussen je niet goed voelen en eten, zou je op de een of andere manier moeten proberen te verbreken. Want het is niet goed voor je lichaam en je voelt je er uiteindelijk alleen maar slechter door. Voor het doorbreken van dit automatisme moet je kijken naar de dieperliggende oorzaak. Vaak is dit stress. Kijk dan waar de stress vandaan komt en pak het specifieke probleem achter de stress aan.”

7 tips om minder te eten als je gestrest bent

1. Weet wanneer je gestrest bent 

Allereerst moet je weten en voelen wanneer je gestrest bent. Kortom, eerlijk zijn met jezelf, en het niet gaan ontkennen. Als je weet dat je gestrest bent en voelt dat je honger hebt, moet je bij jezelf nagaan: ‘Heb ik zin in eten omdat ik de hele dag nog niet gegeten heb of omdat ik gestrest ben?’.

Voordat je eten in je mond gaat stoppen, moet je je dus bij jezelf afvragen: ‘Ben ik gestrest of niet?’. Als dit het geval is, stop je het eten simpelweg niet in je mond. Het is belangrijk dat je hersenen niet meer de koppeling gaan maken van stress naar eten. Probeer eens een nieuwe koppeling of verbinding in je hersenen te maken. Bijvoorbeeld naar de kraan gaan om een glas water te pakken in plaats van naar de koelkast te lopen. Pas wel op dat je geen nieuwe ‘slechte’ koppeling maakt, zoals te veel koffie drinken.

2. Hou het een tijdje vol 

Die nieuwe koppeling moet je wel een tijdje volhouden omdat je brein aan deze nieuwe prikkel moet wennen. Als je genoeg wilskracht hebt om dit vol te houden, dan gaat je brein vanzelf deze nieuwe verbinding leggen en wordt het een automatisme. De tijd die je brein hiervoor nodig heeft, hangt af van persoon tot persoon.

Je kan ook een groot papier op de koelkast hangen met de vraag ‘emotioneel of niet?’. Hang het zo op dat je het altijd ziet hangen en kan lezen voordat je de koelkast opentrekt. Zo eet je enkel als je echt honger hebt.

3. Maak een wandeling 

Voel je je gestrest? Maak dan een wandeling met de hond of alleen. Even lekker in de buitenlucht wandelen kan al helpen om je eetlust te verminderen of te doen verdwijnen.

4. Ga sporten 

Voel je de stress en de eetbuien weer opkomen? Ga dan eens lekker sporten, je zal merken dat je je nadien fit en energiek voelt. Je slecht gevoel zal verdwenen zijn.

5. Steek niets lekkers in de koelkast 

Als je in een periode zit dat je weet dat je vaak naar de koel- of snoepkast loopt voor iets lekkers, koop dan tijdelijk niets lekkers. Koop enkel fruit en het hoogst noodzakelijke voor het klaarmaken van de maaltijden.

6. Leid jezelf af door iets te gaan doen dat je leuk vindt 

Er zijn genoeg oplossingen te bedenken om van het emotionele eten af te komen, maar het ligt helemaal bij jezelf om hier ook daadwerkelijk iets mee te gaan doen. Het vergt wilskracht en discipline om te stoppen met je eetbuien.

7. Zoek professionele hulp als het echt niet lukt 

Grijp je na maanden proberen nog altijd naar een stuk chocolade of een koek als je gestrest bent? Als het echt niet lukt om de koppeling tussen stress en eten los te laten, zoek dan professionele hulp. Misschien ligt de oorzaak veel dieper, of te diep. Ben je je werk beu? Loopt de samenwerking met je collega’s niet goed? Of schiet je niet op met je baas? Zolang die dieperliggende oorzaken niet aangepakt worden, is het moeilijk om zelf die negatieve koppelingen te doorbreken. Een extern iemand (een diëtist, personal trainer, loopbaancoach of psycholoog, afhankelijk van welk dieperliggend probleem de oorzaak is) kan dan met wat afstand en een heldere blik een oplossing bieden.

(mr) - Stefan Noordman is stresscoach. Zijn boek ‘Grip op je stress in 10 minuten’ kan je gratis ontvangen door je naam en mailadres in te geven op zijn website www.stressblog/nl. 

26 november 2013
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook