Stress
Vorige

1 van 503

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

Stop met piekeren (over je werk): 7 gouden tips

Piekerende vrouw
Krijg jij ook een punthoofd van piekeren? Met deze 7 gouden tips zet je een punt achter je piekergedachten!

Vicieuze cirkel

Om het met de woorden van de zeventiende-eeuwse Franse filosoof René Descartes te zeggen: “Ik denk, dus ik besta”. Toch kan je er ook in overdrijven. Wie zich overgeeft aan langdurig gepeins en getob kan zich letterlijk suf piekeren. Het zorgt niet alleen voor hoofdpijn en onnodige stress, het kan ook je denkpatroon en levenskwaliteit negatief beïnvloeden. Wist je trouwens dat 80% van de zaken waarover je je suf piekert nooit echt zal gebeuren? Of je nu wel of niet piekert… het heeft weinig invloed op je (professionele) toekomst. Kortom: tijd om die vicieuze cirkel te doorbreken!

7 gouden tips

Deze handige trucjes helpen je om onnodig piekergedrag te stoppen!

1. Zet het op papier

Door je piekergedachten op papier te zetten, schrijf je ze als het ware van je af. Waarom geen dagboekje bijhouden met je (pieker)gedachten? Zo kun je ze achteraf nog eens herlezen… en ontdekken dat het allemaal niet zo erg was als gedacht.

2. Adem

Geef je gedachten wat ademruimte door ademhalingsoefeningen te doen. Zoek een rustig plekje (op het werk) en focus op je ademhaling, hier en nu. Adem 10 seconden lang in door je neus en vervolgens 8 seconden uit door je mond. Kom mentaal en fysiek tot rust.

3. Ontspan je

Wie zich ontspant of iets leuks doet, heeft weinig tijd om te piekeren. Gaan je piekergedachten over je werk? Denk dan aan een leuke, positieve herinnering die met je werk te maken heeft, hierdoor kun je negatieve piekergedachten afblokken.

Hoe stressbestendig ben jij? Doe de test!

4. Durf en beslis

Zit je te piekeren over een beslissing die je moet nemen? Verlies jezelf niet in eindeloze “Wat als”-scenario’s en durf een beslissing te nemen. Blijkt het achteraf toch niet de juiste keuze te zijn? Voel je vooral niet schuldig, je hebt die beslissing toen genomen met de informatie die je toen had. Aanvaard de mogelijke gevolgen en weet dat je flexibel genoeg bent om eruit te leren en een andere, betere keuze te maken. Wees mild voor jezelf.

5. Laat de controle los

Piekergedrag wijst erop dat je alles onder controle wil houden. Vaak heb je als piekeraar faalangst en ben je bang om fouten te maken. Besef dat je niks 100% onder controle kan hebben, het zal je de nodige rust bezorgen. Bekijk mogelijke veranderingen positief en go with the flow. Je zult verrast zijn van je aanpassend vermogen!

6. Doe de zelftest

Pieker je over je werk? Doe de test en vraag jezelf af wat het worstcasescenario zou kunnen zijn. Kijk dan naar de realiteit: wedden dat het achteraf allemaal nog wel meeviel? Piekeren is vaak een automatisme dat je hebt aangeleerd. Door die gedachten te vergelijken met de realiteit kun je dat negatieve patroon doorbreken.

7. Denk positief

Denk niet altijd aan wat er fout kan gaan maar denk ook aan alles wat er goed kan lopen! Positieve gedachten zorgen ervoor dat je met een open en zelfverzekerde blik de uitdaging van het (werk)leven aangaat. Waarom negatief als het ook positief kan?

Lees ook: 11 simpele trucs om minder te piekeren

(mr/fd)

Met dank aan loopbaancoach Annelies Quaegebeur voor de tips. Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op de een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Twijfel je of je in de juiste job zit en wil je graag wat duidelijkheid? Doe dan hier de loopbaantest.

1 maart 2021

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook