Steeds meer studenten kiezen voor zorg- en welzijnssector

Sinds het begin van de overheidscampagne 'Een zorgjob, ik ga ervoor' is het aantal studenten verpleegkunde met 13 procent toegenomen. Ook de opleiding Ergotherapie blijkt met een stijging van 14 procent steeds populairder te worden.

14 mei 2013

Delen

Eind 2010 lanceerden Vlaams minister Jo Vandeurzen en zorgambassadeur Lon Holtzer een campagne die mensen moet stimuleren om voor een job in de zorg- en welzijnssector te kiezen. Wanneer gekeken wordt naar het aantal inschrijvingen bij de verschillende zorgopleidingen, blijkt nu dat de campagne zijn werk doet.

Inschrijvingen verpleegkunde: +13 procent

Zo is er een stijging van 13 procent van het aantal studenten verpleegkunde, is het aantal mensen dat een bachelor ergotherapie volgen met 14 procent toegenomen en kent de opleiding orthopedagogie een toename van 9 procent. Tot slot telt de opleiding personenzorg (BSO, VSKO) 5 procent meer inschrijvingen.

Een nieuwe fase van de campagne, met een televisiespot en affiches, moet ervoor zorgen dat mensen die voor hun studiekeuze staan ook aan de zorgsector denken.

“De nieuwe campagne is gericht op een correcte en positieve beeldvorming”, zegt Zorgambassadeur Lon Holtzer. “We willen vermijden dat mensen niet voor een zorgberoep kiezen, doordat ze er een verkeerd beeld van hebben. Er overleven nog altijd hardnekkige, maar foute percepties over zorgberoepen. Maar de job is enorm geëvolueerd en biedt veel meer troeven dan men denkt. Daar willen we mogelijke kandidaten – studenten, maar ook de zogenaamde zij-instromers, mensen die uit een andere baan overstappen naar de zorg – van doordringen en daarvoor zetten we alles op alles.”

Inleefmoment

Onder meer dankzij een 'inleefmoment' kan men proeven van de zorg- en welzijnssector. Tijdens zo'n inleefmoment draait iemand een dag mee op de werkvloer, zodat hij of zij kan achterhalen of de job hem (of haar) ligt. Tussen 19 januari 2012 en april 2013 werden er 523 inleefmomenten geregistreerd op de website www.ikgaervoor.be. Nog eens 180 mensen deden een rechtstreekse aanvraag bij de zorgambassadeur.

(nm) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?