Creatief solliciteren
Vorige

1 van 106

Volgende

Solliciteren in 3D: de toekomst?

28 september 2010
'Mijnheer, kan u morgen om 15 uur bij ons op sollicitatiegesprek komen, in centrum Brussel?' - 'Neen, dat lukt niet. Ik werk in Antwerpen en heb het nogal druk morgen.'
De Virtual Image Recruiter van Manpower

Spijtig, al maken ze zich bij Manpower sterk dat plaats en tijd bezwaren zijn die er in de toekomst niet meer toe doen. Dankzij de Virtual Image Recruiter: een spin-off van reeds bestaande vergadertechnologie.

3D-sollicitatie

Dit stukje virtuele techniek laat toe om kandidaten van op afstand te interviewen, in 3D. Wie in Antwerpen solliciteert, ziet de recruiter uit centrum Brussel levensecht voor zich, en omgekeerd. “Handen schudden lukt niet echt, maar verder horen we vooral positieve reacties op dit pilootproject”, vertelt Walter De Prins, sales & operations director bij Manpower Professional.

Het hele concept, dat duidelijk inspeelt op de toenemende mobiliteitsproblemen, heeft ook een ecologische tint. “Sollicitanten hoeven zich niet meer te verplaatsen en in de file te staan. Maar we zien het ruimer. Een Belgisch bedrijf kan nu een face to face gesprek hebben met een ingenieur in Polen, zonder dat er iemand in het vliegtuig hoeft te stappen. Dat is tijd gespaard en goed voor het milieu.”

Virtueel contract

Volgens De Prins evenaart de virtuele Manpower-machine moeiteloos een gesprek in levende lijve. “Het biedt zelfs voordelen. Recruiters kunnen met de camera in- en uitzoomen op de kandidaat, bijvoorbeeld om de lichaamstaal te accentueren.”

De eerste Virtual Image Recruiter bevindt zich in Hasselt, maar Manpower denkt al luidop aan uitbreiden. “Hoe meer dergelijke toestellen we verspreiden, hoe makkelijker het wordt om kandidaten in contact te brengen met werkgevers.”

Dat contact kan ver gaan, tot testing en het ondertekenen van een contract. De ruimtes waar de virtuele sollicitatiegesprekken plaatsvinden, beschikken immers over datalijnen en een scanner. “Het is perfect mogelijk om ter plaatse een psychologische test af te leggen en de resultaten ervan te bespreken met de 3D-rekruteerder,” aldus De Prins, “net zoals het scannen en versturen van een ondertekend contract geen probleem is.”

VIDEO: de Virtual Image Recruiter in de praktijk

Ook al vonden er tijdens het pilootproject echte sollicitatiegesprekken plaats, op de eerste virtuele aanwerving is het nog even wachten.

(wv) 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook