Vorige

1 van 21

Volgende
Volgend artikel:

5 tips voor nachtwerkers

Slimme mensen gaan later slapen

14 december 2010
Dat er ochtendmensen en avondmensen bestaan, wist iedereen al langer. Maar dat die tweede categorie doorgaans een pak slimmer is, was nog niet geweten.
moe

Het was de onderzoeker Robert Alison die tot die conclusie kwam nadat hij een proef organiseerde die aantoonde dat mensen met een lager IQ hun activiteiten liever in de ochtend plannen.

Niet zo vreemd, menen wetenschappers van de London School of Economics, want in de oertijd waren mensen enkel overdag actief. Naarmate de mens verder evolueerde en cognitief complexer werd, verschoven belangrijke activiteiten steeds meer naar de avonduren.

Nachtuilen vs. vroege vogels

Avondmensen mogen dan verstandiger zijn, ze zijn over het algemeen ook minder betrouwbaar en emotioneel minder stabiel. Ze ontwikkelen bovendien gemakkelijker verslavingen.

Vroege vogels zijn doorgaans meer plichtsbewust, hebben meer weerstand, werken gemakkelijker samen en halen op school betere resultaten.

Het uur waarop we gaan slapen, wordt overigens voor de helft bepaald door onze genetische bagage. Het moment van de dag waarop we het meest optimaal functioneren, het chronotype, verschilt al naar gelang de levensfase van de mens. Zo zijn we tegen het einde van onze tienerjaren het meest actief tijdens de nachtelijke uren.

(mo) - Bron: Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16934 andere jobs