Thuiswerker Pol: 'De helft van het werk kan van thuis'
Pol Vanbiervliet moet wegens een recente operatie van thuis uit werken. Als algemeen directeur van Cisco Systems lijkt dat niet simpel. Maar dat is het wel!
Zeven op de tien bevraagde werknemers zeggen zelden of nooit van thuis uit te werken. Slechts 16 procent doet dit structureel (minstens één keer per week). Daartegenover staat een grote vraag naar meer thuiswerk. Zeven op de tien werkende Belgen willen net minstens een paar dagen per maand van thuis uit kunnen werken. 56 procent minstens één dag per week.
Redenen om niet thuis te werken, zijn het wegvallen van het contact met de collega’s (56%) en het ontbreken van de nodige software en documenten. 43 procent van de werknemers zegt dat hun werkgever thuiswerken niet toelaat.
De voordelen van thuiswerken liggen voor de hand. Het wegvallen van het woonwerkverkeer is de grootste troef (55%), al is dat vooral zo in Vlaanderen (74%). Waalse werknemers (30%) hebben duidelijk minder last van files. Andere gesmaakte voordelen zijn de vrijheid om de tijd zelf in te delen (54%) en een betere werk-privébalans (41%).
Vooralsnog wordt thuiswerken eerder als een gunst (73%) dan als een recht (34%) gezien. Slechts 7 procent van de werknemers vindt dat zijn werkgever thuiswerk actief stimuleert. Meer dan de helft zegt dat diezelfde werkgever geen enkele maatregel neemt om thuiswerk te faciliteren (laptop, internet, toegang tot bedrijfsnetwerk thuis …)
Hoe hoger de functie, hoe groter de kans op thuiswerk. De rechtstreekse bazen van onze respondenten (20%) werken net iets vaker van thuis uit dan zijzelf (16%). Bazen die zelf thuiswerken, zijn toegeeflijker. Werknemers van wie de baas minstens één keer per week thuiswerkt, volgen datzelfde ritme aanzienlijk meer (37%) dan werknemers van wie de baas zelden tot nooit thuiswerkt (10%).
(wv)
*De Nationale Thuiswerkdag is een initiatief van AOS Studley, Getronics, Microsoft en PriceWaterhouseCoopers.
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Pol Vanbiervliet moet wegens een recente operatie van thuis uit werken. Als algemeen directeur van Cisco Systems lijkt dat niet simpel. Maar dat is het wel!
Werken telewerkers wel écht? En hoeveel mensen mogen daadwerkelijk van thuis uit werken? Jobat deed een rondvraag bij 5.700 werkende Belgen. Het resultaat?
Thuiswerken geeft je meer flexibiliteit, je bent sowieso baas over je eigen agenda. Iets voor jou?
Het verkorten van de reistijd zou jaarlijks miljarden kunnen opleveren. Dat zegt een onderzoek naar de effecten van het nieuwe werken.
Wie van thuis uit kan werken, lijkt een luizenleventje te leiden. Toch vereist dit een aantal vaardigheden en aardig wat discipline. Experts geven 5 uiterst praktische tips.
Thuiswerken zit in de lift, maar dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid, zo blijkt. Op Jobat lees je de voorwaarden om succesvol van thuis te werken.
Praatgrage collega’s zijn meer geschikt voor telewerken dan hun stillere collega’s. Jobat legt uit waarom.
An Van Landeghem (27) wint 3 uur per dag wanneer ze thuiswerkt. Voor haar zijn er niets dan voordelen verbonden aan telewerk. Aan Jobat vertelt ze waarom.
Thuiswerken maakt opgang, gestuwd door het verlangen van bedrijven om aantrekkelijke werkgevers te zijn. Maar schuilen er geen addertjes onder het gras?
Om een goede balans te vinden tussen werk en privé geven ouders de voorkeur aan thuiswerk.Hierdoor kunnen ze voor de kinderen zorgen en bijverdienen.
Als je thuiswerkt, kunnen je collega’s of baas soms denken dat je misbruik maakt van de situatie en niet echt aan het werk bent. Deze reacties komen waarschijnlijk omdat ze geen zicht hebben op het werk dat je thuis doet.
Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?