Slechts 1 Belg op de 6 werkt regelmatig van thuis uit

5 december 2011
Meer dan de helft (56%) van de werkende Belgen zou minstens één keer per week van thuis uit willen werken. In de praktijk doet slechts één op de zes (16%) dat. Dat blijkt uit een onderzoek van Jobat bij 5.333 Belgische werknemers naar aanleiding van de Nationale Thuiswerkdag* op 8 december.
Thuiswerk

Zeven op de tien bevraagde werknemers zeggen zelden of nooit van thuis uit te werken. Slechts 16 procent doet dit structureel (minstens één keer per week). Daartegenover staat een grote vraag naar meer thuiswerk. Zeven op de tien werkende Belgen willen net minstens een paar dagen per maand van thuis uit kunnen werken. 56 procent minstens één dag per week.

Redenen om niet thuis te werken, zijn het wegvallen van het contact met de collega’s (56%) en het ontbreken van de nodige software en documenten. 43 procent van de werknemers zegt dat hun werkgever thuiswerken niet toelaat.

Grafiek: Wat zijn de voordelen van thuiswerken?

De file is Vlaams

De voordelen van thuiswerken liggen voor de hand. Het wegvallen van het woonwerkverkeer is de grootste troef (55%), al is dat vooral zo in Vlaanderen (74%). Waalse werknemers (30%) hebben duidelijk minder last van files. Andere gesmaakte voordelen zijn de vrijheid om de tijd zelf in te delen (54%) en een betere werk-privébalans (41%).

Vooralsnog wordt thuiswerken eerder als een gunst (73%) dan als een recht (34%) gezien. Slechts 7 procent van de werknemers vindt dat zijn werkgever thuiswerk actief stimuleert. Meer dan de helft zegt dat diezelfde werkgever geen enkele maatregel neemt om thuiswerk te faciliteren (laptop, internet, toegang tot bedrijfsnetwerk thuis …)

Grafiek: Hoe vaak werk je van thuis uit?

Als de baas het mag …

Hoe hoger de functie, hoe groter de kans op thuiswerk. De rechtstreekse bazen van onze respondenten (20%) werken net iets vaker van thuis uit dan zijzelf (16%). Bazen die zelf thuiswerken, zijn toegeeflijker. Werknemers van wie de baas minstens één keer per week thuiswerkt, volgen datzelfde ritme aanzienlijk meer (37%) dan werknemers van wie de baas zelden tot nooit thuiswerkt (10%).

Resultaten van het onderzoek

(wv)
*De Nationale Thuiswerkdag is een initiatief van AOS Studley, Getronics, Microsoft en PriceWaterhouseCoopers.
 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16519 andere jobs