Collega's Vorige

1 van 454

Volgende

Sfeermeter test homovriendelijkheid

Nederlandse werknemers beschikken sinds vorige week over een meetinstrument om de homovriendelijkheid van hun bedrijf te testen. De ‘Sfeermeter’ is een initiatief van COC Nederland, de Nederlandse vereniging tot integratie van homoseksualiteit.

30 juni 2011

Delen

homo sfeermeter

De Sfeermeter bestaat uit een vragenlijst die werknemers kunnen invullen op websites als Sfeermeter.com, Facebook en LinkedIn. Onder andere de sfeer op de werkvloer, verschillen tussen mannen en vrouwen en de houding tegenover homoseksuele collega’s komen aan bod.

Top 100 homovriendelijke bedrijven

Op basis van de antwoorden en reacties op de vragenlijst zal COC Nederland een top 100 opstellen van homovriendelijke bedrijven en organisaties. Het eindrapport wordt naar alle waarschijnlijkheid in het najaar gepubliceerd.

Met de vragenlijst wil de belangenorganisatie naar eigen zeggen het gesprek over de positie van homo’s en lesbiennes op het werk op gang brengen. Eerder onderzoek wees al uit dat maar liefst een derde van de homoseksuelen en een kwart van de lesbische vrouwen hun seksuele geaardheid op het werk verzwijgt.

Discriminatie

Bovendien zegt 7 procent van de homoseksuele mannen en 14 procent van de lesbische vrouwen op het werk in aanraking te komen met discriminatie wegens hun seksuele voorkeur. ‘Nare, stereotype grapjes zijn aan de orde van de dag, mensen worden aangesproken met ‘hé, homo!’ en vaak is de norm dat je je zo ‘hetero’ mogelijk gedraagt’, zegt Gerrit Jan Wielinga, projectleider bij COC Nederland. ‘Lesbo’s en homo’s ervaren vaak een gevoel van druk en onveiligheid, wat zelfs kan resulteren in verminderde productiviteit en ziekteverzuim.’

(mo) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?