Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 544

Volgende

Selor biedt digitale rugzak voor getuigschriften

Iedereen die solliciteert voor een job bij de federale overheid, passeert via Selor. Al doet Selor meer dan rekrutering en selectie voor de publieke sector. Zopas stelde het zijn project ‘Be Badges’ open voor gebruik. Dat is een soort van digitale rugzak waarin iedereen zijn of haar getuigschriften, zoals van testen of opleidingen, kan bewaren en die kan delen met anderen. “Ons doel is om de mobiliteit van talent te bevorderen.”
“Een sollicitant wordt vaak getest, en vaak voor gelijkaardige competenties. Dat is niet altijd even fijn en nuttig.” (Vincent Van Malderen, innovation manager bij Selor)

Selor is bij het grote publiek bekend van de selectietesten waar soms erg veel kandidaten op afkomen. “Voor overheidsjobs moet je iedereen gelijk behandelen. Iedereen die voldoet voor een bepaalde vacature, moeten we testen. Daarom zijn we het gewend om met grote aantallen deelnemers om te gaan”, vertelt Vincent Van Malderen, innovation manager bij Selor.

Hoe lopen de Selor-selecties?

Iedereen die meedingt naar een job bij de federale overheid, komt sowieso bij Selor terecht. Maar ook voor bijvoorbeeld bevorderingen bij de federale overheid en taaltesten, moet u bij hen aankloppen. Bovendien test Selor ook voor andere instanties. “Wij voorzien inderdaad de selectie en testprocedure voor alle kandidaten voor een job bij de federale overheid, al hebben wij ook andere klanten, zoals Bpost of steden en gemeenten”, legt Vincent Van Malderen uit.

Jaarlijks bedient Selor tienduizenden kandidaten, die een gelijkaardig traject aflopen. “De eerste wetenschappelijk onderbouwde moduletest is voor iedereen van hetzelfde diploma-niveau (zoals universitair) gelijk”, antwoordt Van Malderen. “Geslaagden voor de eerste test gaan vervolgens naar een tweede module, die is ingesteld op de functie waarvoor ze solliciteren. Daarbij hoort altijd een gesprek of assessment. Als er veel kandidaten zijn, is er daarvoor nog een bijkomende pc-test.”

Wat met afvallers bij Selor?

Kandidaten moeten dus behoorlijk wat tests doorlopen, en krijgen doorheen het traject certificaten, die ze kunnen gebruiken. “Kandidaten die bijvoorbeeld voor die eerste generieke moduletest slagen krijgen een vrijstelling van drie jaar”, klinkt het. Maar uiteindelijk blijven er slechts enkelen over die op het einde van de rit worden aangesteld voor de job. In het jargon spreekt men ook wel eens over een ‘laureatenlijst’, een rangschikking van zij die voor de betreffende job in aanmerking komen.

Tegenover deze geselecteerden staan dus vaak veel afvallers. “Velen van hen hebben gedurende het traject hun competenties aangetoond, zelfs al halen ze de eindmeet niet”, benadrukt Van Malderen. “Ons opzet is om al dat gemeten talent te kunnen delen met de hele arbeidsmarkt. Vandaag blijven dergelijke resultaten onzichtbaar voor de buitenwereld. Dat is onze betrachting met Be Badges.”

Wat is Be Badges?

Selor maakt gebruik van een systeem dat al bestaat: het zogenaamde Open Badges-systeem van Mozilla, bekend van de Firefox-browser. “Ik zag het concept drie jaar geleden op een seminarie gepresenteerd worden en zag er meteen iets in voor Selor”, herinnert Van Malderen zich. Het principe is eenvoudig: via het platform zullen kandidaten hun testcertificaten ontvangen onder de vorm van een badge, in de praktijk een digitale afbeelding. “In die badge zitten zogenaamde meta-data van de houder, de uitreiker, de gemeten competenties, welke methoden gebruikt werden, hun vervaldag en aanverwante”, beschrijft Van Malderen.

Kandidaten kunnen hun badge op deze manier makkelijk delen met anderen. “Het is een uitgelezen manier voor bijvoorbeeld werkzoekenden om hun competenties aan te tonen. Je kan de link naar je badge - die jij zelf als individu eerst dient ‘open’ te stellen - bijvoorbeeld in je cv of op je LinkedIn-profiel plaatsen.” Wanneer een werkgever de link naar de badge krijgt, weet hij of zij ook zeker dat deze ‘behaald’ is , en dat die competenties vastgesteld zijn door organisatie x of y. Mogelijk kan die werkgever of organisatie bepaalde stappen in zijn screeningsprocedure overslagen of beslissen dat de kandidaat die bepaalde opleiding niet meer hoeft te volgen. “Zo hopen we ook wat meer erkenning voor ons screeningsmodel te krijgen, doordat andere organisaties er een zekere waarde aan toekennen. Daarom hebben we voor iedereen die bij Selor slaagde voor de generieke module, een badge in Be Badges opgeladen die ze kunnen inzetten bij andere organisaties. Die kunnen ze dus al naar hartenlust delen”.

Is het open voor andere?

Het systeem van ‘Open Badges’ en het Selor-platform Be Badges is intussen operationeel en inderdaad ook open. Op het platform Be Badges, kunnen - en dat is de andere kant van het verhaal -namelijk ook andere organisaties hun badges aanmaken. “Wij denken dat het systeem heel interessant is voor andere organisaties, en nodigen hen uit om toe te treden”, vertelt Van Malderen. “Als zogenaamde uitgever of issuer beslis je zelf wat er in zo’n badge zit. We bieden dus de mogelijkheid aan eender welke organisatie die bezig is met talent of certificering, opleidingsverstrekkers, selectiebureaus, HR-afdelingen van bedrijven, … om badges af te leveren”, stelt hij.

Gelijk welke organisatie kan dit systeem gratis gebruiken. “In principe kun je alle gemeten competenties, diploma’s of certificaten in Be Badges plaatsen. Ons doel is om met dit systeem een groot netwerk van uitgevers aan te spreken en de mobiliteit van talent te bevorderen. Ik heb het in dit opzicht altijd over een vorm van sociale innovatie.”

Wat als veel organisaties gaan toetreden tot Be Badges?

Als (veel) andere instanties toetreden, krijgt Selor, en Be Badges in het bijzonder, dus meer zichtbaarheid en erkenning. Dit komt, zo klinkt het bij de overheidsorganisatie, vooral de sollicitant ten goede. “Want kandidaten moeten dan niet altijd verschillende, en vaak gelijkaardige, testen afleggen. Je moet weten dat een sollicitant vaak getest wordt, en vaak voor gelijkaardige competenties. Dat is niet altijd even fijn en nuttig”, stelt hij.

Daarnaast is Be Badges ook een streven naar uniformiteit. “Omdat je nu voor de ene opleiding een papieren bewijs krijgt, voor een ander krijg je niets, voor nog een ander krijg je een pdf, voor nog een ander een feedbackrapport. Een gemeenschappelijk en traceerbaar systeem lijkt dan beter. Dat trachten wij op te zetten.”

(wv) – Meer info: bebadges.be 

16 februari 2016
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook