Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 531

Volgende

Salaris baas niet verbonden aan talent

Werknemers trekken het verband tussen het loon en het talent van hun baas wel vaker in twijfel, maar nu is er ook een studie die hun vermoeden staaft.
#

Werknemers stellen zichzelf wel vaker de vraag wat de leidinggevenden van hun bedrijf nu eigenlijk meer kunnen dan zij, om hun buitensporige salarissen te verantwoorden. Een studie van het Economic Policy Institute uit Washington legt nu uit dat het loon van CEO’s niet noodzakelijk evenredig is met hun talent of met hun geleverde prestaties, een theorie die ze onderzochten bij de 350 grootste beursgenoteerde bedrijven in de VS.

Ongelijkheid

De onderzoekers stellen meteen dat het salaris van de gemiddelde CEO gemakkelijk verlaagd kan worden zonder de economische groei of productiviteit in gevaar te brengen. Integendeel zelfs, de hoge lonen leiden tot een steeds groter wordende ongelijkheid, wat op zich weer een bedreiging is voor de economische groei van Internationaal Monetair Fonds (IMF).

“Chief executives kunnen zich nog altijd gelukkig prijzen met sterke loonsverhogingen, terwijl de meeste andere Amerikaanse werknemers met een stagnatie van hun salaris rekening moeten houden,” halen onderzoekers Lawrence Mishel en Alyssa Davis aan. En dat is iets dat de groeiende ongelijkheid in de hand werkt, maar niet gebaseerd is op prestaties en ook geen rekening lijkt te houden met talent.

Veelvoud

De studie toont aan dat een Amerikaanse chief executive een jaarsalaris van gemiddeld 16,3 miljoen dollar (omgerekend zo’n 14,8 miljoen euro) ontvangt. Een bedrag dat maar liefst 303,4 keer hoger ligt dan het loon van de gemiddelde werknemer.

“Dat is een stijging van 244,7% sinds midden de jaren ‘60, toen executives 20 keer meer verdienden dan de gemiddelde werknemer,” duiden de onderzoekers. Toch is de ongelijkheid ooit nog groter geweest. Eind de jaren ’90 en begin de jaren 2000 verdienden CEO’s zelfs 376 keer meer dan de gewone werknemer! Een absolute piek.

Volgens het onderzoek en de berekeningen van Mishel en Davis is de kloof vooral sinds de tweede helft van de jaren ‘70 in sneltempo vergroot. Het loonpakket van de topleidinggevenden is met 997% gestegen, terwijl de gemiddelde werknemer tijdens diezelfde periode amper een loonsverhoging van 10,9% heeft gekregen.

Voorstanders

Toch heeft het hoge verloningssysteem zijn voorstanders. Verdedigers van de grote vergoedingen beweren dat de beloningen een reflectie zijn van de marktvraag naar de vaardigheden van managers. Ze voegen daaraan toe dat de vergoedingen voor andere gespecialiseerde professionals de voorbije decennia ook gestegen zijn, omdat de vraag naar hun diensten blijft toenemen.

Mishel en Davis weerleggen dit en voeren daarbij aan dat de vergoedingen voor de CEO’s veel sneller zijn gestegen dan de compensaties die aan andere topverdieners werden uitgekeerd. Binnen de 0,1% hoogste looncategorieën zouden de executives bijna 6 keer meer ontvangen dan andere sectoren.

“Dit geeft aan dat de vergoeding van de executive meer vertegenwoordigt dan de marktwaarde van zijn vaardigheden,” concluderen Mishel en Davis. “Een duidelijk deel van de vergoeding van de executive heeft dan ook geen enkele economische basis."

(sjv) – Bron : Express.be 

9 juli 2015
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook