Collega's Vorige

1 van 454

Volgende

Roddelen versterkt vriendschap op de werkvloer

Iedereen heeft ooit al wel eens geroddeld. En zo slecht is het nog niet, blijkt nu. Want wie zich soms schuldig maakt aan roddelen, creëert immers sneller vriendschappen op de werkvloer.

11 juli 2011

Delen

Roddelen

Kwaadspreken over anderen is geen goede zaak. Dus ja, het kan uiteraard banden kapot maken. Maar evengoed kan het leiden tot vriendschappen tussen medewerkers. Dit blijkt uit een onderzoek van Lea Ellwardt aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Essentieel

Collega’s die roddelen, worden gemakkelijker bevriend met elkaar. Meer zelfs, roddelen kan essentieel zijn op de werkvloer. Mensen die veel over elkaar praten, tonen interesse in elkaar. Doen ze dat niet, dan wil dit zeggen dat ze hun collega’s niet interessant vinden. Maar opgelet: iemand die met veel mensen roddelt, wordt gezien als onbetrouwbaar en verliest aan populariteit.

Positief roddelen

Ook al krijgt het vaak een negatieve connotatie, toch hoeft roddelen niet per se negatief te zijn. Het staat gelijk aan ‘praten over iemand die op dat moment niet aanwezig is’. En dat kan natuurlijk ook positief zijn.

De voordelen

En roddelen, zowel in positief als negatieve zin …:

  • … is vermakelijk
  • … is een interessant tijdverdrijf
  • … creëert vriendschappen op de werkvloer.

Roddelen over…

Vooral leidinggevenden zijn vaak het mikpunt van roddelgedrag. En jammer genoeg vaak in weinig positieve zin. Als medewerkers geen vertrouwen hebben in hun leidinggevende, gaan ze sneller negatief praten.

(mw)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?