Vorige

1 van 820

Volgende
Volgend artikel:

Even sporten of boodschappen doen tijdens het thuiswerken: mag dat?

Risico op echtscheiding afhankelijk van je job

7 januari 2010
Huwelijksgeluk hangt niet alleen af van een grote dosis liefde. Zo loop je met een tandarts of bio-ingenieur als partner weinig risico op een echtscheiding.
tandarts

Enkele Britse psychologen onderzochten of er een verband is tussen het beroep dat iemand uitoefent en de kans op een scheiding. In het tijdschrift ‘Journal of Police and Criminal Psychology’ werden de risico’s procentueel uitgedrukt naargelang beroepscategorie. Vooraleer je een stap in het huwelijksbootje zet, neem je dus best deze wetenschappelijk berekende risico’s in acht.

Trouw een tandarts!

Met een barman of een danser is de kans op een echtscheiding het grootst: veertig procent. Huwelijken van wiskundigen en secretaresses lopen in twintig procent van de gevallen uit op een fiasco. Journalisten staan nog een trede lager in de ranking met achttien procent. Ze worden gevolgd door reisagenten, schrijvers en politiemensen waarvan zestien procent scheidt.

CEO’s scheiden, ondanks hun lange werkdagen, ‘slechts’ in tien procent van de gevallen. Bio-ingenieurs en tandartsen blijven veelal in goede en slechte tijden getrouwd, met amper twee procent huwelijksbreuken.

Twee tendensen verklaren deze cijfers volgens de onderzoekers. Het risico is groter bij veeleisende jobs waar de relatie met de partner onder lijdt. Ook ‘extraverte’ beroepen zijn een bedreiging, omdat daar veel menselijk contact bij hoort. De context van ontmoetingen verklaart waarom sommige sociale beroepen desondanks weinig overspelige gedachten uitlokken. Denk maar aan de tandarts die boven de mond van zijn patiënten hangt.

(ab)   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16725 andere jobs