Wat als ik geen outplacementbegeleiding wil volgen?
Ons bedrijf herstructureert en ik krijg een outplacementbegeleiding. Maar eigenlijk wil ik die niet volgen. Wat zijn de consequenties?
Alle informatie over ontslag vind je in ons handig dossier hieronder. Je krijgt van ons een duidelijk antwoord op vragen als: wat moet ik doen als ik ontslagen word? Ben ik wel correct ontslagen? Wat gebeurt er bij collectief ontslag? Hoe neem ik zelf best ontslag?
Daarnaast helpt Jobat je ook bij de berekening van je opzegtermijn en je werkloosheidsuitkering. Én je vindt bij ons verschillende praktische e-gidsen die handelen over ontslag.
Ons bedrijf herstructureert en ik krijg een outplacementbegeleiding. Maar eigenlijk wil ik die niet volgen. Wat zijn de consequenties?
Als je zonder geldige reden je werk verlaat, heb je pas na een wachtperiode weer recht op een werkloosheidsuitkering. De RVA bepaalt hoelang deze periode duurt.
Zodra je niet langer loont ontvangt, kan je een uitkeringsaanvraag indienen bij een uitbetalingsinstelling.
Belgische uitkeringen zijn bij de laagste in Europa, al zijn ze in principe niet beperkt in de tijd.
Als je werkgever je wilt ontslaan kan hij je dat niet gewoon mondeling meedelen of via een per post verstuurde brief.
Soms geniet je als werknemer een ontslagbescherming. Dit kan om je onafhankelijkheid tegenover de werkgever te garanderen of omdat je in een situatie verkeert die je extra recht op bescherming biedt.
Hoe pak je deze belangrijke beslissing aan?
Aangezien je werkgever en jij overeengekomen zijn dat je bij hem aan de slag gaat, kunnen jullie ook samen beslissen om een einde aan de overeenkomst te maken.
Wanneer je eenmaal de beslissing hebt genomen om voor een andere job te gaan, kan je best zo snel mogelijk je directe baas inlichten . Jobat geeft jou enkele tips.
Ik heb ontslag genomen, maar zit nog wel in mijn opzegperiode. Normaal zou mijn loon ook verhoogd worden, door een goede evaluatie vorig jaar. Heb ik nog recht op zo’n verhoging?
Zwangere vrouwen worden op hun werk meer dan ooit weggeselecteerd, na hun bevalling ontslagen of buitengepest.
Een collectief ontslag is volgens de wetgever elk ontslag om redenen die geen betrekking hebben op de persoon van de werknemer, dat in de loop van een periode van zestig dagen tenminste het volgende aantal werknemers treft...
Wil je graag je huidige job blijven uitoefenen, zonder ontslagen te worden? Wees dan heel voorzichtig met wat je op Facebook en/of Twitter doet! Want ja, je werkgever leest heel vaak mee, meer zelfs dan je denkt!
In Zwitserland is een vrouw haar werk verloren, omdat ze actief was op Facebook, terwijl ze zich op het werk ziek had gemeld. Haar werkgever, verzekeringsbedrijf Nationale Suisse, kwam zelf met dit nieuws naar buiten.
Al enkele jaren in dienst maar toch veranderen van job? Wat dan met jouw anciënniteit?
De RVA gaat na of je recht hebt op werkloosheidsuitkeringen en berekent hoeveel je werkloosheidsuitkering bedraagt.
"Momenteel werk ik, maar ik zou in september graag verpleegkunde studeren. Na een gesprek met mijn baas wil hij me niet ontslaan in onderling overleg. Verpleegkundige is een knelpuntberoep; kan dat een geldige reden zijn om alsnog een uitkering te krijgen?"
Ben je ontslagen en moet je een opzegtermijn uitdoen? Geen paniek, normaal gezien heb je recht op sollicitatieverlof. Hier vind je alle info ie je nodig hebt.
Wanneer een trouwe werknemer het bedrijf verlaat wil je zijn arbeidscontract misschien wel in onderling akkoord beëindigen. Zo kan je dit het beste regelen.
Al te lang aan het werk in dezelfde sector en zin in iets anders. Volharden in je keuze, is de boodschap van getuigen Kristof De Bois en Sarah Hendrix.