Ontslagen worden
Vorige

1 van 193

Volgende

Recessie gelinkt aan hartaanvallen, moorden en zelfdoding

12 augustus 2019
Sterk stijgende werkloosheid wordt in verband gebracht met meer doden.
Zelfmoord sterk gelinkt aan recessie en crisis.

Wanneer de werkloosheid met 3 procent toeneemt, dan stijgt het aantal hartaanvallen bij mannen tussen de 30 en 44 jaar met bijna even veel. Bovendien komen er in dat geval 2,4 procent meer moorden en gevallen van zelfdoding voor. Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Oxford vast in het medische vakblad The Lancet.

“De financiële crisis zorgt bij veel doorsnee mensen voor economische moeilijkheden, maar het hoeft hen niet het leven te kosten”, waarschuwt onderzoeker David Stuckler. “Onze studie suggereert dat investeren in programma’s om de arbeidsmarkt aan te zwengelen niet alleen de economie helpt maar ook voorkomt dat het aantal doden toeneemt.”

Positieve kantjes

Als de regering meer dan 115 pond (ruim 133 euro) per persoon per jaar uitgeeft aan zulke programma’s, dan heeft een werkloosheidsstijging van 3 procent geen invloed op het aantal zelfdodingen, stelde het onderzoek vast.

Maar er blijken ook positieve kantjes aan de crisis te zijn. Als er 3 procent werklozen bijkomen, slinkt het aantal doden op de weg met meer dan 4 procent in de EU. Volgens de onderzoekers komt dat omdat meer en meer mensen ervoor kiezen om zich te voet te verplaatsen of met het openbaar vervoer in plaats van met de wagen.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook