Jobs met toekomst
Vorige

1 van 495

Volgende

Poetsfietsers: eco-schoonmakers met een klare kijk

De duurzame schoonmaakdienst De Poetsfiets, opgericht door Gentenaars Zeinab Mohamed en Kjell Vanderhaeghen, spitst zich toe op het stadscentrum. De start-up bedient alleen bedrijven. “We werken niet op basis van het dienstenchequecircuit”, zeg Kjell Vanderhaeghen. “Meestal zijn onze klanten jonge start-ups met wie we ideeën delen.”
#

De Poetsfiets wil schoonmaken hipper en duurzamer maken. Dat vinden jonge ondernemers belangrijk. “We gaan naar onze klanten met een bakfiets waardoor we de overlast voor de omgeving minimaliseren. We poetsen ook met milieuvriendelijke producten waarvoor we een deal hebben met Ecover. Sinds begin dit jaar draaien we op volle toeren: we hebben deze maand ons eerste personeelslid aangeworven. In april komt ze in dienst. Fijn, want het aantal schoonmaakuren stijgt elke week.”

Flexibel

Poetsfietsers krijgen een bakfiets met logo en bedrijfskleuren, materiaal en producten. Ze mogen die elke ochtend ophalen in het depot of gewoon thuis bewaren. “Daar zijn we heel flexibel in”, vervolgt Kjell. “Ook op dat vlak willen we het anders aanpakken dan gewone schoonmaakdiensten. Ik hoop dat we vanaf nu ieder kwartaal iemand kunnen aanwerven.”

“Op lange termijn willen we andere centrumsteden bedienen en misschien zelfs in Nederland voet aan de grond krijgen. We krijgen ook aanvragen van bedrijven buiten de stad: voor die klanten is een elektrische wagen de transportoplossing. Het is de bedoeling dat onze mensen ons engagement ook uitdragen: als kandidaat-medewerker moet je ons concept steunen. Nee, met bleekwater schoonmaken past daar dus niet bij.”

Hoger uurloon

Op de eerste aanwervingsronde kwamen heel wat kandidaten af, allemaal met een stevige drive, heel wat hoger opgeleiden ook. “Vlot Nederlandstalig zijn is wel een voorwaarde, want hoe je communiceert met de klanten vinden we erg belangrijk. Let wel, we willen niet discrimineren. Iedereen krijgt een kans, maar je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.”

“In weer en wind de bakfiets op gaan, dat moet je ook zien zitten. Doe je dat tegen je zin, dan komt het niet goed met je werk. We betalen dan ook een iets hoger uurloon uit dan gemiddeld, met extralegale voordelen. We willen geen constant personeelsverloop. Ik ga er trouwens vanuit dat je als schoonmaker later perfect iets anders kunt doen bij De Poetsfiets, accountmanager worden bijvoorbeeld, of zelf klanten binnenhalen en daar dan een premie voor krijgen. We stoppen niemand in hokjes.” En dat is ook schoon.

(wdh)

25 maart 2016
Anderen bekeken ook