Vorige

1 van 550

Volgende
Volgend artikel:

Shana maakte van haar passie haar beroep: Lead Character Artist

Pluk de vruchten van loopbaanbegeleiding: Andress Consulting gidst werknemers door hun carrière

15 juni 2015
Sinds begin vorig jaar biedt Andress Consulting ook loopbaanbegeleidingstrajecten aan. Mensen die met vragen zitten over hun job, carrière en ontwikkelingsmogelijkheden krijgen daardoor een nieuwe houvast. “Wij houden de mensen een verhelderende spiegel voor”, zegt Kristof Vermeire.
“Mensen komen tot een groter zelfinzicht en krijgen een bredere kijk op hun loopbaan.” (Kristof Vermeire, zaakvoerder Andress Consulting)

Andress Consulting is een complete hr-dienstverlener, met hoofdkantoor in Oudenaarde en lokale kantoren in Oost- en West-Vlaanderen, met name in Aalst, Aalter, Brugge, Gent, Kortrijk en Lokeren. “Omdat wij ons al veertien jaar richten op de kmo-markt is regionale verankering erg belangrijk”, zegt zaakvoerder Kristof Vermeire. “Wij zien onszelf als een verlengde van de kmo en zijn personeelsverantwoordelijke. In onze rekruterings- en selectieactiviteiten willen wij veel meer zijn dan een ‘leverancier van cv’s’, maar samen met de onderneming bekijken wat de toegevoegde waarde kan zijn van een kandidaat, met zijn of haar persoonlijkheid en competenties. Zo komen we tot een langetermijnrelatie tussen de klant en kandidaat.”

Loopbaanbegeleiding is voor Andress Consulting, dat zich tot twee jaar geleden vrijwel uitsluitend toelegde op selectie en rekrutering en voor een stukje ook op hr-consultancy, een relatief nieuwe activiteit. “We kregen van kandidaten die niet gekozen waren voor een functie, geregeld de vraag naar meer feedback, bijvoorbeeld over de richting waarin ze hun verdere loopbaan konden sturen”, zegt Kristof Vermeire. “Zulke vragen kun je moeilijk beantwoorden in een ‘gewone’ selectieprocedure. Dan moet je al een volledige trajectbegeleiding organiseren, en dat is voor een individu te duur. Vandaar dat we besloten om een erkenning te vragen bij de VDAB en ook aan loopbaanbegeleiding te doen. Daar zijn we uiteindelijk begin januari 2014 mee van start gegaan.”

Een bredere kijk op zichzelf

Inmiddels zijn er heel wat aanbieders van loopbaanbegeleiding. Andress Consulting wil zijn eigen klemtonen leggen, en zijn expertise als rekruterings- en selectiekantoor inzetten om mensen te helpen een (nieuwe) richting te geven aan hun carrière. “We werken vanuit onze kennis van de arbeidsmarkt en de verschillende functies. Die koppelen we aan de wensen en motivatie van de mensen die bij ons voor loopbaanbegeleiding over de vloer komen. Op een bepaald moment in hun loopbaan kunnen mensen de richting soms een beetje kwijt zijn, en vragen ze zich af: hoe moet het nu verder en wat kan ik eigenlijk? Aan de hand van psychologische en andere testen – begeleid door onze vijf loopbaancoaches met een ruime ervaring in hr-consultancy – bekijken we in de sessies in eerste instantie hun motivatie en competenties. In de gesprekken peilen we naar hun professionele wensen. Voor veel mensen die hier binnenstappen, zijn die niet altijd duidelijk, bijvoorbeeld omdat ze niet altijd zicht hebben op hoe het er in andere bedrijven aan toegaat en wat andere functies kunnen inhouden. Daardoor hebben ze geen duidelijk beeld van alle mogelijkheden. Als hr-consultancybureau beschikken wij wel over die kennis. Met al deze input houden we de mensen een spiegel voor, waardoor ze tot een groter zelfinzicht komen en een bredere kijk op hun professionele ontwikkelingsmogelijkheden krijgen.”

Een basistraject van loopbaanbegeleiding bestaat uit twee sessies van in totaal vier uur. Mensen kunnen daarvoor een beroep doen op loopbaancheques van de VDAB, waardoor 4 uur coaching slechts 40 euro kost. ”Dit deel is wat wij noemen ‘reflectief’. In dit basistraject gaan we op zoek naar een antwoord op de vragen ‘Wie ben ik? Wat kan ik?’ en staat het in kaart brengen van competenties centraal. Op basis hiervan stellen we samen een reflectief persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) op”, legt Kristof Vermeire uit. “Ook methodieken zoals de SWOT-analyse, loopbaanankers en waardenanalyse komen hierbij aan bod. Na dit eerste traject bieden we ook een vervolgtraject aan van 4 uur waarbij de focus eerder ligt op ‘Wat wil ik? Hoe moet ik het aanpakken?’ En werken we naar een meer actiegericht POP. Je moet dit niet zien als een lijvig rapport maar eerder als een werkdocument, waarmee men aan de slag kan gaan. Hoewel het altijd om maatwerk gaat, hanteren we toch een vast programma om de kwaliteit van de begeleiding te garanderen.”

Gelukkigere werknemer

Mensen die een beroep doen op loopbaanbegeleiding, willen niet per se van job veranderen. De doelgroep is heel divers. “Ons loopbaanadvies is vrijblijvend en wij willen ook geen specifieke verwachtingen scheppen”, zegt Kristof Vermeire. “Hij of zij neemt uiteindelijk zelf een beslissing, die kan inhouden dat hij of zij uitkijkt naar een andere baan of bij de huidige werkgever aan de slag blijft.”

Werknemers vinden steeds gemakkelijker de weg naar loopbaanbegeleidingskantoren. Sommige werkgevers blijven er wat wantrouwig tegenover staan, vanuit de bezorgdheid dat de werknemer het bedrijf zou verlaten, maar uiteindelijk hebben zij er ook baat bij. “Een werknemer die een duidelijker beeld heeft over zichzelf, zijn wensen en competenties is ook een gelukkigere werknemer”, besluit Kristof Vermeire.

(wv) – Meer info: www.andress.be | www.loopbaanexpert.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14959 andere jobs