Stress
Vorige

1 van 503

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

Pleidooi voor gezond egoïsme: 4 tips om minder hard te werken

minder hard werken
Denk je aan alles en iedereen, behalve aan jezelf? Je bent niet alleen. Het leven lijkt soms enkel te bestaan uit dingen die móeten. Het gevolg? Stress en vermoeidheid! Maar als jij niet kiest voor jezelf, wie dan wel?

‘Je hebt de vrijheid om te doen wat je wilt’. Het klinkt mooi. Maar klopt het ook? Er zijn toch genoeg mensen die hun droom voor zich uitschuiven omdat ze eerst hun leven op de rit willen hebben? Mensen die eerst jaren hard werken om pas dan te doen wat ze écht willen. Maar dat moment, waarop je jezelf op de eerste plek kunt zetten, lijkt gewoon nooit te komen. Herkenbaar?

De keerzijde van de medaille

Toch denk je best even na of je op dit elan verder wilt. Hard werken geeft je niet alleen stress, er zijn nog andere redenen om het rustiger aan te doen:

  • Vergeet niet dat succes niet het enige is wat je gelukkig maakt. Je mag misschien topprestaties neerzetten, uiteindelijk went dat ook wel weer. En dan wordt het alsmaar moeilijker om hetzelfde gevoel van bevrediging te ervaren. Bovendien beroof je jezelf van de kleine geluksmomenten als je enkel focust op je carrière.
  • Werk en stress gaan hand in hand, maar als de stress je te veel wordt, loop je meer risico op een depressie, een angststoornis, slaapproblemen, spijsverteringsklachten, geheugenproblemen, …
  • ‘Het druk hebben’ mag dan wel hét statussymbool van deze tijd zijn, als je het té druk hebt, kan je verkeerde signalen geven. Misschien denkt je baas dat je werkwijze niet goed zit als je deadline na deadline mist? Als je de lat voor jezelf te hoog legt, creëer je onrealistische verwachtingen die je op den duur niet meer kunt inlossen.
  • Je creatief en probleemoplossend brein heeft tijd nodig om te kunnen presteren. Ga eens wat vaker sporten of staar wat meer uit het raam. Op die momenten ontstaan de beste ideeën.
Hoe stressbestendig ben jij? Doe de test!

Zo pak je het aan!

Ben je ervan overtuigd dat het goed is om wat vaker op de rem te gaan staan? Perfect! Nu is het alleen nog een kwestie van hoe je dat precies doet. Misschien kunnen deze vier tips je alvast op weg helpen.

1. Goede afspraken maken goede vrienden

Grenzen aangeven is belangrijk om de regie over je leven te houden. Spreek met je collega’s en je baas duidelijk af wanneer je wel en niet bereikbaar bent. Mogen ze je op zaterdag wel bellen maar zondag liever niet? Zeg dat dan. Met e-mails net hetzelfde. Misschien heb je twee of drie momenten op een dag dat je alle ongelezen mails bekijkt. Laat weten wanneer dat is, zodat je collega’s weten wanneer ze een antwoordje mogen verwachten.

Ook na werktijd blijven ze je bellen: Wat doe je eraan?

2. Zondag rustdag

Of zaterdag, maandag, donderdag, … Iedereen heeft minstens één dag per week nodig om de batterijen weer op te laden. Zelfs al vind je het niet erg dat je werk en privé door elkaar lopen, toch is het belangrijk om écht los te komen van het werk.

Lees ook: Zo haal je het maximum uit je weekend

3. Vakantiedagen

Niemand kan je verbieden om vakantie te nemen, maar er zo nu en dan tussenuit knijpen, is alleen maar goed voor je gezondheid. Neem dus je vakantiedagen zorgvuldig op. Doe je dat niet en werk je maanden aan een stuk zonder een pauze, dan heb je meer kans op hart- en vaatziekten. Wil je dat risico echt nemen?

Extra: Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht?

4. De kunst van het loslaten

Vergeet niet dat het oké is om fouten te maken én om hulp te vragen. Je kunt eindeloos blijven ploeteren, maar wat bereik je daar nu mee? Mensen zijn vaak bang dat als ze laten zien dat het allemaal niet vanzelf gaat, ze als onbekwaam worden gezien. Maar het tegendeel is waar: wie hulp durft vragen, heeft vaak een betere band met collega’s en zijn of haar leidinggevende. Bovendien zorgt het voor meer gelijkheid en vertrouwen.

(dt/em) - Bron: Intermediair

15 juli 2021
Anderen bekeken ook