Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen

Perfect voorbereid naar een sollicitatie: kijk in het hoofd van de recruiter

Klamme handen, een trillende stem… Het vooruitzicht van een belangrijk sollicitatiegesprek kan zelfs de meest zelfzekere professional uit zijn of haar lood slaan. Een goede voorbereiding is cruciaal, maar hoe begin je daar in godsnaam aan? Onze gouden tip: kruip in de huid van de recruiter. Anticipeer op het gesprek vanuit het standpunt van je gesprekspartner, en je hebt meteen een voetje voor.

Overtuigen in een half uurtje

Het moet snel gaan tegenwoordig: op een half uurtje tot drie kwartier moet de deal beklonken zijn. De recruiter is erop uit om de functie eindelijk ingevuld te krijgen en de druk om de juiste kandidaat op de juiste plek in te zetten is groot. Vanuit dat perspectief lijkt zo’n gesprek haast een mission impossible, want hoe kan een recruiter op zo’n korte tijd nagaan of de persoon die voor hem of haar zit voldoet aan alle criteria?

Wat het nog moeilijker maakt, is dat de predictieve waarde van interviews (en zelfs van veel tests) voor toekomstig gedrag bedroevend laag is. Lees: het is niet omdat kandidaten claimen op een interview dat ze over sterke communicatievaardigheden beschikken of dat ze bijzonder flexibel zijn, dat ze dat ook effectief zijn.

STAR-techniek

Een veel betere voorspeller van toekomstig gedrag is gedrag uit het verleden. Daarom gebruiken heel wat recruiters de zogenaamde STAR-techniek. Daarbij peilen ze naar het gedrag van een kandidaat in een bepaald type van Situatie (S). Welke Taak (T) nam de kandidaat op zich, hoe vertaalde zich dat in Actie (A) en wat was het uiteindelijke Resultaat (R) daarvan?

Zo overlopen recruiters alle belangrijke criteria die vereist zijn om de job tot een goed einde te brengen: ze zoeken aan de hand van het STAR-model concreet bewijsmateriaal dat de kandidaat het gewenste gedrag al gesteld heeft in het verleden en dat dit goed afliep.

Tips om je voor te bereiden op je gesprek

Nu je dat weet, kan je daar als kandidaat je voordeel mee doen.

1. Neem er de vacature bij en een fluostift

Duid aan wat de belangrijkste elementen zijn die naar voren komen in de vacature: over welke elementen of criteria kan je vragen verwachten?

2. Bedenk voor elk van die punten een ‘STAR’

Stel dat de recruiter op zoek is naar iemand met sterke analytische vaardigheden. Ga dan eens na wanneer je daar in je carrière van gebruik hebt gemaakt.

Bijvoorbeeld:

  • Situatie: je hebt deelgenomen aan een complex project rond digitalisatie.
  • Taak: jij moest het overzicht behouden, een analyse maken van de drie belangrijkste obstakels.
  • Actie: je hebt research uitgevoerd, en een denkgroep opgericht met de belangrijkste stakeholders.
  • Resultaat: je hebt een duidelijk rapport gemaakt waarin je de drie problemen uiteengezet hebt en op basis daarvan kon er een beslissing genomen worden.

Herhaal diezelfde oefening voor elk van de criteria die je geïdentificeerd hebt onder punt 1.

3. Gebruik een timeline van je carrière

Bruis je niet meteen van de inspiratie? Dan kan het helpen om je professionele pad tot nu toe op een tijdlijn uit te zetten.

Zet een horizontale lijn op een blad papier en geef chronologisch aan welke jobs, functies, verantwoordelijkheden je had op elk moment in de tijd. Je kan ook werken aan de hand van projecten. Door dit visueel weer te geven, vind je makkelijker inspiratie om ‘STAR’-voorbeelden te vinden en voor te bereiden.

De grote voorsprong die je neemt met deze strategie is concrete voorbeelden bedenken om aan te tonen dat je de geknipte man/vrouw bent voor de job. On the spot is het veel moeilijker om relevante voorbeelden aan te halen, en al helemaal als je last hebt van de zenuwen. Zo verschijn je met meer zelfvertrouwen aan de meet. En dat merkt die recruiter vast ook.

En, voor welke job ga jij solliciteren?

Nu je onze gouden tip op zak hebt, is het enthousiasme om te gaan solliciteren misschien al wat groter. Maar weet je ook voor welke job je wil solliciteren? Weet jij welke job bij jou past en waar je energie van krijgt?

Als je het antwoord schuldig moet blijven of als je twijfels hebt, dan is het wellicht een goed idee om dat eerst helder te krijgen via loopbaanbegeleiding met een erkende jobcoach.

(cv)

Catherine Vanhullebusch, auteur van het artikel, is arbeidspsycholoog en oprichter van het erkend loopbaancentrum Job Design. Haar team van jobcoaches helpt ambitieuze professionals – die even vastlopen in hun job - bij het ontwerp van hun eigen carrière via VDAB loopbaanbegeleiding. Job Design heeft 3 trajecten: carrièreswitch, ondernemen en job crafting. Meer informatie kan je vinden op de website van Job Design of via hun Facebook pagina.

11 december 2019
Anderen bekeken ook