Wettelijk pensioen
Vorige

1 van 72

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel pensioen zal ik krijgen?

Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
pensioen FAQ
Na een lange loopbaan mag je eindelijk van een welverdiend pensioen genieten. Maar wanneer kan je precies met pensioen? Hoeveel pensioen zal je dan krijgen? Wat is een bedrijfspensioen, en ben je verplicht om er belastingen op te betalen? Moet jij je pensioen zelf aanvragen en hoe doe je dat dan? Lees zeker verder en ontdek het antwoord op al jouw vragen…
Wanneer kan ik met pensioen?
Momenteel bedraagt de wettelijke pensioenleeftijd voor werknemers in de privésector 65 jaar, en je zult van een volledig pensioen kunnen genieten na een loopbaan van 45 jaar. Vanaf 1 februari 2025 wordt de leeftijd verhoogd tot 66 jaar en vanaf 1 februari 2030 komt dit op 67 jaar. Lees meer…
Vanaf welke leeftijd kan ik met brugpensioen?
In principe kan je vanaf 62 jaar op vervroegd pensioen met een loopbaan van 40 jaar voor mannen of met een loopbaan van 37 jaar voor vrouwen (al wordt dat geleidelijk aan opgetrokken tot 40 jaar in 2024). In uitzonderlijke gevallen kun je zelfs nog vroeger op brugpensioen. Lees meer…
Wat is de gemiddelde pensioenleeftijd?
In 2021 was de gemiddelde pensioenleeftijd voor arbeiders 62,8 jaar. Bedienden zijn gemiddeld een jaar ouder op de dag dat ze voor het pensioen kiezen, namelijk 63,8 jaar. Lees meer…
Hoe kan ik op mijn 40ste al met pensioen gaan?
Zorg tijdens je carrière voor een goed inkomen en spaar zoveel mogelijk. Ook zuinig leven is noodzakelijk. Daarnaast stel je best een financieel plan op en als je slim bent, investeer je je geld in beleggingen. Tot slot is het belangrijk om vol te houden en te focussen op je einddoel. Lees meer…
Welke invloed heeft deeltijds werk op mijn pensioen?
Wanneer je als werknemer met een deeltijdse arbeidsovereenkomst geen uitkering ontvangt voor de dagen waarop niet wordt gewerkt, dan zal je voor deze niet-gewerkte dagen geen pensioen opbouwen. Enkel de zogenaamde RSZ-dagen tellen mee voor de opbouw van je pensioen. Lees meer…
Wat is een bedrijfspensioen?
Bij een bedrijfspensioen bouwt de werkgever in de loop der jaren een aanvullend pensioen op voor het personeel. Dit kan met een vaste prestatie of vaste bijdrage. In principe betalen zowel de werkgever als de werknemer allebei een bijdrage voor het bedrijfspensioen. Lees meer…
Wat gebeurt er met mijn bedrijfspensioen als ik van werkgever verander?
Wanneer je van werkgever verandert, zal hij of zij uiteraard niet langer jouw aanvullend pensioen mee financieren. De pensioenreserve die je ondertussen bijeen gespaard hebt, ben je gelukkig niet kwijt en blijf je behouden tot je wettelijk met pensioen gaat. Lees meer…
Wanneer wordt mijn bedrijfspensioen uitbetaald?
Het aanvullend pensioen wordt - op een paar ongewone uitzonderingen na - in principe alleen automatisch uitbetaald wanneer je met wettelijk (vervroegd) pensioen gaat. Lees meer…
Moet ik mijn pensioen zelf aanvragen?
Als je gewerkt hebt als werknemer of zelfstandige en op de wettelijke pensioenleeftijd met pensioen gaat, dan moet je zelf géén aanvraag indienen. In alle andere gevallen kan je je rustpensioen ten vroegste één jaar en ten laatste de maand vóór de ingangsdatum van je pensioen aanvragen. Lees meer…
Hoe kan ik mijn pensioen aanvragen?
Indien nodig, kan je je pensioenaanvraag online indienen via mypension.be, bij het gemeentebestuur van je woonplaats, of via de gratis Pensioenlijn 1765. Voor wie momenteel in het buitenland woont, gelden andere regels. Lees meer…
Hoeveel pensioen zal ik krijgen?
Ambtenaren kunnen rekenen op een gemiddeld pensioen van 2.933 euro bruto per maand, terwijl werknemers tevreden moeten zijn met een gemiddeld maandelijks pensioen van 1.375 euro. De gemiddelde zelfstandige krijgt slechts 935 euro pensioen per maand. Lees meer…
Wat is het VAPW?
Via het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW) kun je als werknemer aan je werkgever vragen om een deel van je nettoloon te storten in een pensioenplan bij een verzekeraar of een pensioeninstelling naar keuze. Je moet dan wel zelf op zoek naar een aanbieder. Lees meer…
Hoe kan ik pensioensparen via mijn werkgever?
Je kan deelnemen aan een 'groepsverzekering' of pensioenfonds. Die worden in sommige sectoren of grote ondernemingen aangeboden aan alle personeelsleden. Daarnaast kan een werkgever ook een 'individuele pensioentoezegging' doen aan bepaalde werknemers (vaak kaderleden). Lees meer…
Wat is het fiscaal voordeel van pensioensparen?
Pensioenspaarders hebben recht op een fiscale bonus. Ze krijgen hierbij de keuze tussen de klassieke regeling (max. 990 euro met een belastingvermindering die 30% van het betaalde bedrag bedraagt) en de nieuwe regeling (max. 1.270 euro met een belastingvermindering van 25%). Lees meer…
Hoeveel betaalt mijn baas voor mijn pensioen?
Werknemers die in hun job aanvullend pensioen opbouwen, kunnen rekenen op een gemiddelde bijdrage van 1.699 euro via hun werkgever. De helft van de werknemers moet het stellen met een bijdrage van minder dan 552 euro, terwijl voor de andere helft meer wordt bijgedragen. Lees meer…
Moet ik belastingen betalen op mijn bedrijfspensioen?
JA, je moet belastingen en sociale bijdragen betalen op het moment dat je aanvullend pensioen wordt uitgekeerd. Het gaat om een RIZIV-bijdrage van 3,55%, een solidariteitsbijdrage tot 2%, een bedrijfsvoorheffing en gemeentelijke belastingen die afhankelijk zijn van je woonplaats. Lees meer…
Is studiejaren afkopen voor een hoger pensioen een goede investering?
Dat hangt er wat van af. Studiejaren afkopen is vooral interessant voor wie bv. als student een langdurige studie gevolgd heeft en dus een kortere carrière voor de boeg heeft. Wie al een maximumpensioen krijgt, heeft er eigenlijk niet zoveel belang bij. Lees meer…
Hoe ben je als zelfstandige of freelancer toch verzekerd van een goed pensioen?
Als zelfstandige of freelancer heb je via je sociaal verzekeringsfonds recht op het wettelijk pensioen voor zelfstandigen. Het staat je vrij om daarnaast zelf meer te sparen voor later. Er bestaat bv. de optie om te sparen voor het ‘vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen’ (VAPZ). Lees meer…
Hoeveel euro kost een zorgeloze oude dag?
Het uiteindelijke bedrag dat je nodig hebt om je levensstandaard als gepensioneerde te bewaren, hangt natuurlijk af van de situatie. Maar geschat wordt dat een werknemer een financiële reserve van zo’n 150.000 à 447.000 euro gespaard zou moeten hebben. Lees meer…
In welke landen kan ik goedkoop van mijn pensioen genieten?
Mexico is het goedkoopste land om op een aangename manier van je pensioen te genieten. Binnen Europa zijn Portugal en Montenegro de landen waar je op je oude dag comfortabel kan leven aan een relatief lage kost. Puur naar kostprijs bekeken, is Pakistan het allergoedkoopst. Lees meer…
Wat zijn de opties om bij te verdienen na mijn pensioen?
Als je na je pensioen niet meer voltijds aan het werk wil, dan kan je voor een flexi-job kiezen. Je kunt ook een centje bijverdienen in het verenigingsleven (een sportclub bijvoorbeeld) of in de deeleconomie (je vakantiehuis verhuren via Airbnb). Lees meer…
Kan ik als gepensioneerde een flexi-job uitoefenen?
Sinds 1 januari 2018 kunnen ook gepensioneerden een flexi-job uitoefenen. Ben je nog geen 65 jaar, dan mag je pas als flexi-jobber aan de slag als je al gepensioneerd was op het einde van het tweede kwartaal dat voorafgaat aan het kwartaal van de tewerkstelling. Lees meer…
Hoe vul ik het zwarte gat na een lange loopbaan?
Ga tijdens je carrière al op zoek naar manieren om je dagelijkse behoeften in te vullen. Daarnaast is het belangrijk om je werkleven goed af te sluiten. Bouw bijvoorbeeld je werkuren langzaam af. Eens je op pensioen bent, zoek je best naar een nieuw ritme en vaste patronen in je leven. Lees meer…

Heb je na het lezen van bovenstaande info nog vragen over je pensioen die niet beantwoord werden? Stuur ze naar ons door via redactie@jobat.be en wij maken er werk van.

(lm/kv)

Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
  2. 6 De 10 beste complimentjes om je collega's te geven
  3. 2 Bereken je opzegtermijn
  4. 7 Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
  5. 3 Online solliciteren: tips & tricks
  6. 8 Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
  7. 4 De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet
  8. 9 Klaar voor je eerste job!
  9. 5 Ouderschapsverlof: al jouw vragen beantwoord (FAQ)