Vorige

1 van 824

Volgende
Volgend artikel:

Do's en don'ts in het maken van een carrièreswitch

Pascale Naessens: "Van nine-to-five ben ik bang"

26 april 2010
Duizendpoot Pascale Naessens mag nog maar eens een nieuwe functie aan haar cv toevoegen. Na drie jaar sleutelen stelt ze haar eerste kookboek voor: 'Mijn pure keuken'. Vreemd voor iemand bij wie we vooral aan interieurs en bouwwerven denken? "Ik heb een koksopleiding gevolgd en droomde zelfs van een restaurant."
Pascale Naessens (kb)
Pascale Naessens: "Toen ik naar de uitgever stapte, heb ik benadrukt dat ik me erg zou moeien: met de lay-out, de belichting en noem maar op."

Het carrièrepad van Pascale Naessens is op zijn minst onvoorspelbaar te noemen. Als studente bedrijfseconomie schoof ze de boeken aan de kant om een internationale modellencarrière op te bouwen. Daarna volgden twaalf jaar als omroepster en ging ze aan de slag als presentatrice van programma’s als Huis en Thuis, TV-Dokter en meest recent Red Mijn Huis. Maar ze koestert ook culinaire ambities.

“Ik had ooit het romantische idee opgevat om een restaurant te beginnen. ‘Kom eerst maar eens een shift meedraaien voor je daaraan begint’, stelden vrienden met een restaurant voor. En het is keihard werken. Wil je er iets van maken, moet je constant met je zaak bezig zijn. Dus zou ik niet meer voor tv kunnen werken of andere dingen kunnen doen. Het is dus een kookboek geworden in plaats van een restaurant.”

Sommige BV’s lenen enkel hun naam aan een boek. Jij hebt alle recepten zelf geschreven. Daar kruipt toch ook veel werk in?

Ik wou echt alles zelf doen: van het schrijven, tot de creatie van sommige borden waarop de gerechten zijn gepresenteerd. Ik had duidelijk voor ogen hoe het er moest uitzien. Toen ik naar de uitgever stapte, heb ik benadrukt dat ik me erg zou moeien: met de lay-out, de belichting en noem maar op. Dat is veel werk, maar daar zit ook het plezier in. Ook bij de tv-programma’s die ik presenteer, wil ik sterk betrokken zijn. Anders werkt het niet voor mij. Ergens enkel en alleen maar mijn naam aan lenen, daar zie ik de fun niet van in.

Heb je voor de recepten inspiratie uit je modellentijd kunnen putten?

Ik was toen al veel met eten bezig. Ik moet er ook moeite voor doen om slank te blijven. Om als model te kunnen werken, moest ik zelfs afvallen. Maar ik wou me niet uithongeren, daarvoor eet ik te graag. Vandaar dat ik ben beginnen zoeken naar recepten waarmee dat mogelijk is. Sowieso ben ik veel met gezondheid bezig. Zo heb ik een diploma van shiatsutherapeute en consulente in gezonde leefgewoonten op zak.

Je heb professioneel verschillende wegen bewandeld. Zou je eigenlijk in een klassieke job kunnen aarden?

Het idee dat ik een nine-to-fivejob zou moeten doen, beangstigt me wel. Ik zou het misschien wel kunnen, op voorwaarde dat het om een korte periode zou gaan. In het werk dat ik tot nog toe gedaan heb, kon ik echt mijn tanden zetten. Qua agenda valt dat niet altijd mee. Ik ben nu bijvoorbeeld al bezig met mijn planning voor september-oktober zodat ik alles op elkaar kan afstemmen, al zijn er meestal onvoorziene omstandigheden. Maar eens een project is afgerond, breekt er een rustigere periode aan. Die afwisseling is fijn.

Ben je ambitieus?

Zelf vond ik lange tijd van niet. ‘Komaan, Pascale’, reageerden vrienden als ik zoiets zei. Ik heb dus toch een gezonde portie ambitie. Maar ik heb er nooit bij stilgestaan dat ik omroepster wou worden of een kookboek wou schrijven. Een goed uitgekiend carrièreplan heb ik niet. Dat is allemaal een beetje vanzelf gegroeid op basis van mijn interesses. Maar als er zich een kans voordoet, moet je die wel met beide handen grijpen. Je moet de dingen soms ook durven forceren. Neem nu het kookboek. Sommigen zeiden: ‘Je bent toch geen kok? Zou je dat wel doen?’ Maar ik had veel zin om het te schrijven en het is er toch maar mooi gekomen.

Ondertussen werk je ook aan het tv-programma ‘Red Mijn Huis’, waarin jullie malafide bouwondernemers aan de kaak stellen. De overheid heeft zelfs een meldpunt in het leven geroepen.

Het is heel bijzonder om aan iets te kunnen werken met zo’n impact. Samen met het hele team doen we elke keer ons best om tot oplossingen te komen. Keerzijde is dat het een job is die je niet zomaar van je afschudt. Je staat daar niet louter als presentatrice, maar leeft en denkt echt met die gedupeerde mensen mee. Maar ik ben blij dat ik dit programma mag doen.

Droom je soms van een programma dat je van A tot Z helemaal zelf ineen bokst?

De productiekant spreekt me sterk aan. Bij de programma’s die ik samen met Paul (echtgenoot Paul Jambers, red.) deed, zoals Jambers onder zeil, heb ik van dat aspect kunnen proeven. Maar er komt een pak bij kijken. Bovendien ziet het er voor de productiehuizen momenteel allesbehalve rooskleurig uit. In de programma’s waar ik nu mee bezig ben, kan ik gelukkig veel van mezelf leggen, al worden ze door iemand anders geproduceerd. Als ik zo kan voortdoen, ben ik meer dan tevreden.

(ks)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17054 andere jobs