Overheid is meer aantrekkelijke werkgever

25 januari 2013
Baggerbedrijf Deme werd in 2012 door de Randstad Award uitgeroepen tot de aantrekkelijkste private werkgever van België. Op sectorniveau overklaste de publieke sector de private.
tevreden werknemer

De Randstad Award onderzoekt al 13 jaar de aantrekkelijkheid van privébedrijven in ons land. Vorig jaar werd de publieke sector voor het eerst ‘officieel’ opgenomen in het onderzoek. De overheidsdiensten maakten meteen een krachtige entree. Hun ‘relatieve’ aantrekkelijkheid (het aantal mensen dat een bedrijf kent en daar ook wilt werken, red.) ligt erg hoog.

Publieke vs. private sector

Werkzekerheid en een goede werk-privébalans zijn de grootste troeven van de overheidsdiensten. De kwaliteit van het management kan beter. Dat bleek uit de Randstad Award 2012, een perceptieonderzoek bij 14.000 beroepsactieve Belgen. Gemiddeld 43 procent van de geïnterviewden die een overheidsdienst kennen, wil daar ook aan de slag. In de private sector is dat 27 procent.

Waarom scoort de publieke sector zo goed? De Belg meent dat overheid werkzekerheid en een goede balans tussen werk en privé biedt. De kwaliteit van het management schat hij minder hoog in. Verrassend is dat we de overheid ook beschouwen als een betere betaler dan de private sector.

Man/vrouw

Als ‘sector’ moest de overheid vorig jaar enkel de farmaceutica voor zich dulden, met amper één procent verschil. Die sector haalt scoort hoog op loon, toekomstperspectief, financiële gezondheid, jobinhoud, opleiding en management.

De criteria die we belangrijk vinden bij de keuze voor een bepaald bedrijf toont duidelijke man-vrouwverschillen. Vrouwen kiezen, meer dan mannen, voor werkzekerheid, een aangename werksfeer, een interessante jobinhoud en een praktische balans tussen werk en privé. Mannen laten zich meer leiden door de financiële situatie van een bedrijf, het loonpakket, de (internationale) carrièreperspectieven en een sterk management. Dat farmaceutica en informatica/consultancy voor mannen de twee aantrekkelijkste sectoren zijn en overheid en media voor vrouwen, ligt daar helemaal mee in lijn.

(wv) 

Over het onderzoek: De Randstad Award 2012 bevroeg 14.000 Belgen tussen 18 en 65 jaar via een online enquête over de aantrekkelijkheid van 212 werkgevers (29 publieke diensten, 183 private werkgevers). Alle bedrijven telden meer dan 1.000 werknemers. 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook