Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 732

Volgende
Volgend artikel:

Bazen blijven hun werknemers contacteren buiten de werkuren

Optimaliseer je ochtendroutine: 5 tips

Raak jij ’s morgens maar moeilijk uit je bed? Je bent niet de enige. Zeker tijdens de frissere wintermaanden draaien we onszelf liefst zo diep mogelijk in onze warme dekens. Hoe je jezelf toch kan motiveren om op te staan? Door een kick-ass ochtendroutine te ontwikkelen. Deze blogger onthult die van haar.
#

Veel succesvolle mensen zweren bij hun ochtendroutine. Nu zeggen we niet dat iedereen om 4.30 moet opstaan om te gaan joggen, zoals Michelle Gass (tot voor kort voorzitter van Starbucks EMEA en nu Chief Customer Officer bij KOHL’S ), of om tennis te gaan spelen om 5.45 uur ’s morgens, zoals Anna Wintour (hoofdredactrice van Vogue). Laten we realistisch blijven...

Toffe ochtendroutine

Toch kan iedereen zich transformeren tot een vroege vogel. Zanita-blogger Monica Bestek ziet de reactie “maar ik ben geen ochtendpersoon” als een excuus om ’s morgens niet uit bed te komen. Ze raadt iedereen aan om vroeger op te staan om zo weinig mogelijk tijd te verspillen en zo veel mogelijk te leven, zonder in je bed te liggen. “Het is misschien moeilijk in het begin, maar eens je de gewoonte gevormd hebt, zal deze blijven.”

Monica zelf zweert bij een toffe ochtendroutine om de stap uit bed en de overgang naar de echte wereld aangenamer te maken. Een ochtendroutine werkt pas als het ook echt iets is waar je naar uit kijkt. Je moet dus zelf wat aanvoelen wat voor jou werkt. Nadien zal je je productiever, fitter, gezonder, energieker, blijer én zelfs slimmer voelen.

Zij geeft 5 tips mee om je uit de veren te helpen:

1. Hydrateer voldoende

Het is belangrijk om je lichaam te herhydrateren, nadat je 8 uur hebt liggen uitdrogen in bed. Het is volgens haar niet voldoende om enkel een glas water binnen te spelen. Je gezicht wassen is ook essentieel. Je verfriste huid zal je dankbaar zijn en het wast ineens de laatste restjes slaap uit je gezicht en ogen. Drink daarna nog een glas water met wat citroen in.

Hoe haal je de drempel weg voor deze gewoonte? Zet de avond ervoor een citroenschijfje en een glas klaar op de keukentafel of je nachtkastje. Zo heb je het water maar in te gieten ’s morgens.

2. Zweet

Je ochtend beginnen met een sportieve activiteit doet wonderen. ’s Avonds ben je er dan eigenlijk al vanaf (of je moest uiterst gemotiveerd zijn) én je hoeft er voor de rest van de dag niet meer aan te denken.

Een wandeling, gaan joggen, even stretchen of een halfuurtje yoga of pilates zijn al genoeg om je ochtend te kickstarten. Je ziet er misschien wat tegenop als je opstaat, maar eens je bezig bent, werkt het motiverend. De endorfine zal je gelukkiger en energieker maken, en het is een mooie manier om je hoofd wat leeg te maken en om te focussen op jezelf. Je zal je hele dag positief beïnvloeden.

Hoe haal je de drempel weg? Zorg ervoor dat je sportkleren al klaar liggen en dat je sportschoenen klaarstaan naast de deur. Zo moet je deze niet meer zoeken de ochtend zelf en is het een van de eerste dingen die je ’s morgens ziet. Je hersenen zullen zo sneller getriggerd worden om op te staan, je aan te kleden en te gaan sporten.

3. Motiveer jezelf

Hoe? Overloop je doelenstellingen en andere to do’s voor die dag. Reserveer 5 minuten van je tijd aan het uitschrijven van wat je wil bereiken. Welke 3 dingen krijgen prioriteit? Je hoeft niet elke dag hemel en aarde te verschuiven, ook de kleine dingen die je wil afwerken of opstarten kunnen opgeschreven en daarna afgevinkt worden. Elke keer je zo’n taak(je) kunt doorstrepen, zal je het zalige gevoel hebben dat je iets succesvol volbracht hebt. Je kan ook opschrijven wat je niet wil doen en dat afvinken op het einde van de dag…

Bijvoorbeeld:

  • Jog één rondje rond het park
  • Blijf van die chocoladereep
  • Maak die presentatie af

Hoe hou je je aan deze gewoonte? Ga op zoek naar een speciaal notitieboekje waar je helemaal weg van bent. Een met een leren kaft, eentje met een speciale print of een gepersonaliseerde. Leg je notitieboekje samen met een goede pen naast je bed (naast je glas water?), zodat je er meteen in kan schrijven als je opstaat. Neem het met je mee, zodat je tijdens de dag je taken kan afstrepen en je vooruitgang kan opvolgen.

4. Blijf leren

Voorzie elke ochtend 20 minuten om iets te leren. Dit lijkt veel en onoverkomelijk, maar je hoeft op die 20 minuten geen nieuwe taal te leren. Lezen is het meest efficiënte en effectieve. Je kan eender wat lezen om bij te leren: een boek, een blog, een krant, een artikel waar je op Facebook of Twitter voorbij bent gescrold. Als jij vindt dat het je kennis of je leven verrijkt, of zelfs gewoon een tof weetje is, dan is het al voldoende. Leren kan op verschillende manieren.

Hoe maak je hier een gewoonte van die je volhoudt? Dit is iets dat je kan doen tijdens je ontbijt of terwijl je van een kop koffie of thee geniet. Als je je sites, krant of magazine, boek of artikel klaar hebt staan, zal je er al sneller aan beginnen. Het is een vrij rustige bezigheid. Kwaliteitstijd voor jezelf.

5. Eet

Ontbijt is belangrijk. Je zal het nog al wel (meer dan) eens gehoord hebben. Toch blijven we het herhalen. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is goed voor je energie, het zet je metabolisme in gang en het houdt je de hele dag in gang.

Moest dit nog geen routine zijn, hoe begin je er dan aan en hoe hou je het vol? Zorg ervoor dat het iets is waar je naar uit kijkt. Liefst ook iets gezond. Monica Bestek kiest bijvoorbeeld voor een lekkere smoothie, havermoutpap of een green juice. Fervente Pinterest-gebruikers zullen op Pinterest vast wel creatieve ontbijtideeën kunnen opsporen en toepassen. Het belangrijkste is dat je naast inspiratie ook nog eens alle ingrediënten beschikbaar hebt. Beslis dus de dag ervoor wat je ’s morgens zal nemen als ontbijt, zodat je nog naar de winkel kan lopen.

Receptinspiratie voor een gezonde ontbijtsmoothie :

  • 1 banaan
  • Bessen (braambessen, blauwe bessen, rode bessen, wat je zelf het lekkerst vindt, het mag een mix zijn)
  • 1 kopje melk of melkalternatief (amandelmelk, kokosmelk, sojamelk) of zelfs kokosnootwater als je de melk beu bent
  • (chia) zaden
  • 2 theelepels havermout
  • 1 theelepel kokosnootolie
  • 7 amandelen
  • 1 theelepel kokosnootschilfers
  • 1 theelepel honing
  • (optioneel) ijsblokjes

(sjv) – Bron: Zanita 

30 maart 2018
Anderen bekeken ook