Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 300

Volgende

Opgelet! Zo belangrijk is jouw Facebook-profielfoto bij het solliciteren

Kies je je profielfoto op Facebook heel nauwkeurig uit? Top! Uit onderzoek is gebleken dat een goede profielfoto niet alleen belangrijk is voor veel likes en reacties, maar ook voor eventuele sollicitatiegesprekken.
#

Een selfie, een leuke vakantiefoto of een foto met al je vrienden? Je profielfoto op Facebook geeft perfect weer wie je bent. En daarom is het ook belangrijk om niet de eerste de beste foto van jezelf op Facebook te posten, maar eentje die je veel likes en reacties oplevert.

Maar er is meer. Uit onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat je profielfoto je misschien wel net wat meer kans geeft op een sollicitatiegesprek. Of juist niet. Want de indruk die je op Facebook maakt, is voor veel werkgevers heel belangrijk.

40% meer kans

De onderzoekers verstuurden valse sollicitatiebrieven voor échte vacatures. Als de werkgevers de namen googelden, kwamen ze uit bij een Facebook-profiel waar ze alleen de profielfoto konden bekijken. Om zeker te zijn dat het niet om de sollicitatiebrief ging, maar wel om de foto, koppelden ze de namen willekeurig aan een brief.

De vier profielfoto’s die ze gebruikten, verschilden qua aantrekkelijkheid en persoonlijkheidskenmerken en werden beoordeeld door studenten van de universiteit. Resultaat: de meest gunstige foto had bijna 40% meer kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek dan de minst gunstige.

Hoger diploma

Waarom je profielfoto je kansen kan verhogen, is niet duidelijk. De kans op screening door een werkgever is alleszins hoger bij vacatures voor hooggeschoolden. Voorlopig gaan de onderzoekers ervan uit dat mensen met een hoger diploma meer actief zijn op sociale media en er dus meer te vinden valt over hen. Houd in ieder geval in het achterhoofd dat de info die online te rapen valt, het verlengde van je cv kan betekenen.

(dt/em) - Bron: Data News 

17 oktober 2017
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook