Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 828

Volgende

Op tijd komen op je werk doe je zo

27 april 2010
Spijtig genoeg zijn er weinig bedrijven waar je pas tegen de middag mag binnenlopen. Deze 10 tips helpen je om al van ’s morgens vroeg paraat te staan.
moe

 1. Ga eerder slapen
  Je moet niet met de kippen op stok, maar opstaan is natuurlijk extra moeilijk als je niet genoeg geslapen hebt. Iedereen heeft tussen de 6 en 9 uur slaap nodig, het gemiddelde is 8 uur. Je kan moeilijk op je werk een middagdutje doen om de ontbrekende slaap in te halen.
 2. Sta altijd op hetzelfde uur op
  Zo wordt vroeg opstaan een gewoonte. Verwacht niet dat je al na dag één verandering voelt, probeer het een maand vol te houden en de kans dat je je overslaapt wordt veel kleiner.
 3. Zet je wekker ver van je bed
  Een klassieker, maar het helpt. Je moet wel opstaan om de wekker af te zetten, en dan kan je evengoed meteen aan je dag beginnen. Een tweede wekker zetten, bijvoorbeeld op je gsm, kan zeker voor hardnekkig langslapers nodig zijn.
 4. Laat licht binnen
  Licht stimuleert de aanmaak van dopamine, waardoor je meer energie krijgt. Trek dus zo snel mogelijk die gordijnen open.
 5. Sta direct op als de wekker gaat
  Snoozing-time is over! Sta onmiddellijk op als je wekker afloopt. Zet desnoods een glas water naast je bed en drink het op zodra de wekker gaat. Zo breng je je lichaam snel op gang. De kwaliteit van je slaap tijdens het snoozen is toch niet goed.
 6. Verzin een leuk ochtendritueel
  Routine maakt alles makkelijker, dus dat is wat je ’s ochtends nodig hebt. Opstaan op automatische piloot gaat nog makkelijker als je zorgt dat je iets leuk doet vooraleer naar je werk te vertrekken. Neem bijvoorbeeld eerst een lekkere kop koffie of lees 10 minuutjes de krant.
 7. Plan ’s ochtends een belangrijke afspraak
  Wat ook zeker kan helpen, is om belangrijke zaken heel vroeg in te plannen. Een meeting met je baas om 8 uur ’s morgens bijvoorbeeld mag je gewoon niet missen.
 8. Pas je slaapgedrag geleidelijk aan
  Ben je een avondmens, zoek dan uit hoeveel slaap je precies nodig hebt en verplaats je nachtrust langzaam naar voren. Zo geef je je lichaam rustig de tijd om te wennen aan je nieuwe slaapritme.
 9. Hou het een maand vol
  Een nieuwe gewoonte aanleren, duurt ongeveer 30 dagen. Sta dus een maand op hetzelfde uur op, tot het de normaalste zaak van de wereld is geworden. De eerste 10 dagen zijn de moeilijkste.
 10. Focus niet op de avond
  Elke avond rond hetzelfde uur gaan slapen, zal niet helpen om op tijd op je werk te komen. Focus op het uur van opstaan in plaats van op het uur dat je gaat slapen.
      

(mr) - Bron: Gezondheidsnet.rnews.be en Sochicken.nl       

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs