Op talent staat geen leeftijd: oudere werkzoekenden organiseren zelf netwerkevent in Heverlee

Ouder dan 55 en op zoek naar een nieuwe vaste job? Good luck. Waar 50- tot 54-jarigen het al lastig krijgen om aan nieuw werk te raken, liggen de kaarten voor de oudere vijftigers nog moeilijker. Toch zijn het meestal ervaren medewerkers die weten wat ze waard zijn. In elke Vlaamse provincie wordt daarom een netwerkevent georganiseerd door en voor 55-plussers zélf. Onder de noemer ‘Op talent staat geen leeftijd’ komen ze met elkaar en met werkgevers in contact. Twintig jaar leeftijdsverschil met de HR-manager die je aanwerft: het mag écht geen probleem meer zijn.

6 oktober 2017

Delen

Mark Anthierens
"Word je afgewezen, dan weet je meestal niet precies waarom. Het blijft bij ‘we kozen voor iemand anders’. Je vermoedt dan wel dat leeftijd een rol speelde, maar zeker ben je niet." (Mark Anthierens, freelancer)

“Er bestaan heel wat vooroordelen tegenover 55-plussers” (Mark Anthierens)

Mark Anthierens werkte 20 jaar als hoofdredacteur voor een vakblad voor reclame en marketing, maar de stekker ging eruit: niet rendabel meer volgens de uitgeverij. Sinds twee jaar is hij aangewezen op freelanceopdrachten en vooral op veel solliciteren. Daar heeft Mark geen goede ervaringen mee, ook al mikt hij breder dan zijn vorige job. “Word je afgewezen, dan weet je meestal niet precies waarom. Het blijft bij ‘we kozen voor iemand anders’. Je vermoedt dan wel dat leeftijd een rol speelde, maar zeker ben je niet. Ik maakte zelfs al mee dat ik op gesprek mocht komen, ik mijn loonverwachtingen formuleerde en dan te horen kreeg ‘dat ze toch uitkeken naar een juniorprofiel’. Het deed me inzien dat er heel wat vooroordelen bestaan tegenover 55-plussers.”

VDAB heeft ‘Op talent staat geen leeftijd’ opgestart om 55-plussers aan een job te helpen. “Omdat ik sinds dit jaar tot die doelgroep behoor, vroeg ze mij ook om mee te werken”, vertelt Mark. “Met mijn ervaring zag ik dat helemaal zitten, ook al is dit vrijwillig én vrijblijvend. Er hebben in Vlaams-Brabant 35 mensen ingetekend. We hebben ons verdeeld in projectgroepen. Er is een werkgroep inhoud, communicatie (waarvan ik verantwoordelijke ben), logistiek en animatie. Alle werkzoekende 55-plussers in Vlaams Brabant zijn onze doelgroep, net als alle bedrijfsleiders vanaf bedrijven met meer dan tien werknemers. We mikken vooral op KMO’s, maar ook op grote bedrijven.”

Veel aanwervingsformules

‘Op talent staat geen leeftijd’ brengt werkgevers in contact met werkzoekenden, maar er is meer. “Er komt een panelgesprek met politici, academici, bedrijfsleiders en specialisten over de vergrijzing, de maatschappelijke rol van het bedrijfsleven en de reële kost van het aanwerven van jongere werknemers in plaats van van 55-plussers”, zegt Mark. “Vervolgens is er een presentatie van de verschillende formules waarin je aan werk kunt raken: vast in dienst, via leerwerken, stage, als zelfstandige en nog een resem andere mogelijkheden zoals payrolling. Interessant voor werkgevers en werkzoekenden, want veel van die formules zijn nog vrij onbekend. Dan is er een netwerklunch en in de namiddag zijn er workshops voor de werkzoekende over verschillende topics: solliciteren via sociale media, een video maken op Youtube, pensioenvragen enzovoort.”

“Ik ben blij dat ik in dit experiment gestapt ben. Het is op zijn minst fijn om samen aan zo’n project te werken. Je komt gelijkgestemden tegen en dat schept een band. Met grote events organiseren heb ik natuurlijk wel ervaring. Ik leer ook VDAB beter kennen en alle mogelijkheden die er zijn om als 55-plusser weer in de running te raken, zoals de beroepsverkennende stage (BVS). Een werkgever kan je in overleg met VDAB via zo’n formule op proef in dienst nemen. Iemand van onze groep mocht na de persvoorstelling via een BVS meteen in een administratieve functie beginnen op het kabinet Werk (lacht). Ikzelf hoop aan de bak komen als hoofdredacteur maar die jobs zijn niet dik gezaaid. Als zelfstandig coach beginnen is een optie, maar een vaste baan ook. Het kan alle kanten op.”

“55-plussers leveren belangrijke bijdrage aan bedrijfscultuur”

“Oudere werknemers hebben het moeilijker op de arbeidsmarkt.”, zegt VDAB-woordvoerster Shaireen Aftab. “Dat heeft jammer genoeg evenveel te maken met vooroordelen als met ‘direct inzetbaar zijn’ op de werkvloer. Maar het is nergens voor nodig.”

“Drempelvrees wegwerken bij werkgevers”

55-plussers zijn een speerpunt van het Vlaamse tewerkstellingsbeleid. “We hebben gespecialiseerde VDAB-consulenten die je op maat begeleiden”, zegt Shaireen Aftab. “Instrumenten als stages en werkplekleren stemmen we af op de behoeften van oudere werknemers. Die worden vaak gezien als ‘traag’, maar leeftijd zegt niks over méé zijn met het werkritme of digitale applicaties. Het blijft helaas een hardnekkig vooroordeel. ‘Op talent staat geen leeftijd’ helpt om de deur wat meer op een kier te zetten. Maken werkgevers persoonlijk kennis met de motivatie van 55-plussers, dan valt er weer een stukje drempelvrees weg. Kennis en skills kun je bijwerken via korte opleidingen. Jongere werknemers moeten die óók volgen. De generieke competenties en ervaring hebben ouderen al in huis. Nu nog die drempel verlagen bij werkgevers om zelf te ervaren dat leeftijdsdiversiteit op de werkvloer belangrijk is.”

Vlaams-Brabant 

  • Wanneer: donderdag 9 november van 09:00 tot 16:00
  • Waar: UCLL Campus Proximus, Geldenaaksebaan 335 te 3001 Heverlee

Schrijf je in of bekijk de volledige agenda van dit event op de website van VDAB. 

(wv) 

Shaireen Aftab
Hoe ouder, hoe lager de werkzaamheidsgraad: bij 50-54 jarigen is 81% aan de slag - en die trend stijgt. Bij 55-59 is het nog maar 61%, maar dat cijfer stagneert. Extra initiatieven zijn hard nodig. Vlaamse werkgevers zijn toe aan een mindshift. “Laat al dat talent niet onbenut, is de boodschap”, zegt Shaireen Aftab. Daarom pakken we dit groots aan. Het netwerkevent ‘Op talent staat geen leeftijd’ gaat door in alle Vlaamse provincies. De deelnemers nemen zelf de praktische organisatie in handen. Ze spelen daarbij hun kwaliteiten uit: bij de uitwerking van het concept, de planning, de promotie, de uitnodigingen… wij faciliteren enkel. Het hele proces is extra interessant omdat de deelnemers elkaar inspireren. Dat blijkt alvast uit de reacties. Ik merkte het zelf tijdens de persvoorstelling met Vlaams minister van Werk Philippe Muyters en VDAB-directeur Fons Leroy. De dynamiek is heel aanstekelijk om te zien.”

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?