Op talent staat geen leeftijd: oudere werkzoekenden organiseren zelf netwerkevent in Gent

Ouder dan 55 en op zoek naar een nieuwe vaste job? Good luck. Waar 50- tot 54-jarigen het al lastig krijgen om aan nieuw werk te raken, liggen de kaarten voor de oudere vijftigers nog moeilijker. Toch zijn het meestal ervaren medewerkers die weten wat ze waard zijn. In elke Vlaamse provincie wordt daarom een netwerkevent georganiseerd door en voor 55-plussers zélf. Onder de noemer ‘Op talent staat geen leeftijd’ komen ze met elkaar en met werkgevers in contact. Twintig jaar leeftijdsverschil met de HR-manager die je aanwerft: het mag écht geen probleem meer zijn.

6 oktober 2017

Delen

Marnix
"Leeftijdsdiscriminatie is blijkbaar erger dan gender- of etnische discriminatie. Veel werkgevers hebben vooroordelen ten aanzien van werkloze 55-plussers. Het zit gewoon ingebakken in onze Belgische bedrijfscultuur en in de mindset van vele werkgevers.” (Marnix De Schrijver, econoom)

“In Zweden wordt werk echt werkbaar gemaakt voor oudere werknemers” (Marnix De Schrijver)

Marnix De Schrijver (58) is econoom en werkte van 1984 tot 2001 voor Volvo Cars Belgium en van 2002 tot 2015 bij Bombardier Recreational Products (BRP): twee mooie loopbaantrajecten. “Bij Volvo Cars Belgium was ik sinds 1998 Marketing Manager, maar na een reorganisatie raakte ik die job kwijt. Door mijn netwerk in de reclamewereld vond ik snel iets anders. Wat later ben ik overgestapt naar Bombardier Recreational Products (BRP), in een heel internationale functie. Tot mijn afdeling werd opgedoekt. Ik was 56 en ik merkte meteen dat jongere collega’s wél snel weer opgepikt werden. Voor mij bleek dat een groter probleem. Eerst besefte ik het niet eens: ik zat net als de anderen in een outplacementprocedure met coaches, onder meer voor social mediatraining. Maar ik kreeg toen al te horen dat het een moeilijk verhaal zou worden. 55-59 jarigen hebben maar 4,4 procent kans om na één jaar jobverlies opnieuw een vaste job te vinden, en dat mocht ik zelf ondervinden.”

Marnix stopte heel wat tijd en energie in solliciteren. “Vorig jaar heb ik doorgebracht voor mijn scherm. Dankzij ex-collega’s heb ik enkele sollicitatieprocedures kunnen doorlopen en tests afgelegd, maar uiteindelijk moest ik het telkens afleggen tegen jongeren. ‘Leeftijd’ werd altijd netjes omzeild, maar ik hoorde achteraf wel dat ‘iemand van 57 aannemen’ telkens het struikelblok was. Leeftijdsdiscriminatie is blijkbaar erger dan gender- of etnische discriminatie. Veel werkgevers hebben vooroordelen ten aanzien van werkloze 55-plussers. Het zit gewoon ingebakken in onze Belgische bedrijfscultuur en in de mindset van vele werkgevers.”

Zweeds voorbeeld

“Daarom nam ik de kans om mee te doen aan ‘Op talent staat geen leeftijd’ met beide handen aan”, benadrukt Marnix. “Fijn dat ik mee mijn stempel kon drukken op het programma. Met iemand anders in de groep groeide het idee om een seminarie te organiseren over het Zweedse voorbeeld. In Zweden is de werkzaamheidsgraad veel hoger, tot 74 procent van de 55-plussers is er aan de slag, in Vlaanderen maar 42 procent. Ik ken Peter Bailliere vrij goed, hij is ex-Senior Vice president HR Volvo Cars Europe Marketing (1987-2007) en nu Senior Vice President HR bij Alfa Laval in Zweden. We hebben hem overtuigd om over te komen. Het wordt een uiterst interessante vergelijking tussen België en Zweden. Werk wordt er echt werkbaar gemaakt voor oudere werknemers. Er komt ook een panelgesprek met academici, arbeidsmarktspecialisten en werkgevers over hoe je vooroordelen tegen 55-plussers doorbreekt. Daarna kunnen 55-plussers op de VDAB-stand ook terecht met vragen over werk en opleiding en voor persoonlijk advies over hun cv. We mikken op maximaal 230 deelnemers. Wat ik er zelf aan over wil houden? Ik heb het netwerkevent al in mijn cv gezet. Als je twee jaar werkloos bent, laat je graag zien dat je niet stilzit. Ik hoop dat er bedrijven zijn met aanbiedingen in mijn werkveld: management,sales en marketing. Maar ik bekijk het event ook als een sensibilisering van de publieke opinie op lange termijn. Werkgevers die open staan voor dit diversiteitsdebat en die in contact komen met 55-plussers, zullen eerder hun competenties dan hun leeftijd beoordelen.”

“55-plussers leveren belangrijke bijdrage aan bedrijfscultuur”

“Oudere werknemers hebben het moeilijker op de arbeidsmarkt.”, zegt VDAB-woordvoerster Shaireen Aftab. “Dat heeft jammer genoeg evenveel te maken met vooroordelen als met ‘direct inzetbaar zijn’ op de werkvloer. Maar het is nergens voor nodig.”

“Drempelvrees wegwerken bij werkgevers”

55-plussers zijn een speerpunt van het Vlaamse tewerkstellingsbeleid. “We hebben gespecialiseerde VDAB-consulenten die je op maat begeleiden”, zegt Shaireen Aftab. “Instrumenten als stages en werkplekleren stemmen we af op de behoeften van oudere werknemers. Die worden vaak gezien als ‘traag’, maar leeftijd zegt niks over méé zijn met het werkritme of digitale applicaties. Het blijft helaas een hardnekkig vooroordeel. ‘Op talent staat geen leeftijd’ helpt om de deur wat meer op een kier te zetten. Maken werkgevers persoonlijk kennis met de motivatie van 55-plussers, dan valt er weer een stukje drempelvrees weg. Kennis en skills kun je bijwerken via korte opleidingen. Jongere werknemers moeten die óók volgen. De generieke competenties en ervaring hebben ouderen al in huis. Nu nog die drempel verlagen bij werkgevers om zelf te ervaren dat leeftijdsdiversiteit op de werkvloer belangrijk is.”

Oost-Vlaanderen 

  • Wanneer: donderdag 26 oktober 2017 van 12 tot 17.30 uur
  • Waar: Zebrastraat te 9000 Gent

Schrijf je in of bekijk de volledige agenda van dit event op de website van VDAB. 

(wv) 

Shaireen Aftab
Hoe ouder, hoe lager de werkzaamheidsgraad: bij 50-54 jarigen is 81% aan de slag - en die trend stijgt. Bij 55-59 is het nog maar 61%, maar dat cijfer stagneert. Extra initiatieven zijn hard nodig. Vlaamse werkgevers zijn toe aan een mindshift. “Laat al dat talent niet onbenut, is de boodschap”, zegt Shaireen Aftab. Daarom pakken we dit groots aan. Het netwerkevent ‘Op talent staat geen leeftijd’ gaat door in alle Vlaamse provincies. De deelnemers nemen zelf de praktische organisatie in handen. Ze spelen daarbij hun kwaliteiten uit: bij de uitwerking van het concept, de planning, de promotie, de uitnodigingen… wij faciliteren enkel. Het hele proces is extra interessant omdat de deelnemers elkaar inspireren. Dat blijkt alvast uit de reacties. Ik merkte het zelf tijdens de persvoorstelling met Vlaams minister van Werk Philippe Muyters en VDAB-directeur Fons Leroy. De dynamiek is heel aanstekelijk om te zien.”

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?