Op talent staat geen leeftijd: oudere werkzoekenden organiseren zelf netwerkevent in Mechelen

Ouder dan 55 en op zoek naar een nieuwe vaste job? Good luck. Waar 50- tot 54-jarigen het al lastig krijgen om aan nieuw werk te raken, liggen de kaarten voor de oudere vijftigers nog moeilijker. Toch zijn het meestal ervaren medewerkers die weten wat ze waard zijn. In elke Vlaamse provincie wordt daarom een netwerkevent georganiseerd door en voor 55-plussers zélf. Onder de noemer ‘Op talent staat geen leeftijd’ komen ze met elkaar en met werkgevers in contact. Twintig jaar leeftijdsverschil met de HR-manager die je aanwerft: het mag écht geen probleem meer zijn.

6 oktober 2017

Delen

Mark Anthierens
"De vaak voorkomende redenering van ‘ik leid een oudere werknemer op, maar na 7 of 8 jaar vertrekt die alweer’ gaat evengoed op voor een twintiger. Bovendien is diversiteit op de werkvloer belangrijk. Ouderen kunnen jongeren veel bijleren en vice versa. (Linda Darcon)

“Als 55-plusser ben je niet oud of uitgeblust” (Linda Darcon)

Linda Darcon (58) werkte dertig jaar voor een Nederlands kruiden- en specerijenbedrijf. Drie jaar geleden verkaste haar afdeling naar een ander bedrijf. “Ik heb er nog twee jaar gewerkt, waarna mijn functie geschrapt werd. Ik was er desk accountmanager. Daarvoor heb deed ik de aankoopadministratie, maar de laatste jaren stond ik zelf mee in voor de aankopen en assisteerde ik de afdelingsmanager. Customer service kwam er ook bij kijken”, somt Linda op. “Ik zit nog in mijn opzegtermijn, maar ik wil dringend weer aan de slag. Als 55-plusser ben je niet oud of uitgeblust.”

“Zelf wil ik weer fulltime werken”, benadrukt Linda. “Ik noem mezelf multi-inzetbaar, al neem ik zeker niet om het even wat aan. Maar solliciteren ervaar ik al evengoed als een fulltime job. Intussen heb ik er al een cursus management assistant opzitten bij VDAB en Cevora. Toen kwam de mail met de vraag om deel te nemen aan ‘Op talent staat geen leeftijd’. Dat zag ik helemaal zitten. Ik stond er nooit bij stil dat netwerken nu zo belangrijk is. Precies waar ik nu de kans toe krijg.”

Meer imagebuilding nodig

“We organiseren ons in projectgroepen die passen bij je profiel: logistiek, communicatie, externe contacten - daar ben ik voorzitter van - en de stuurgroep die het budget beheert”, legt Linda uit. “Het programma stellen we zelf op. Er komt een panelgesprek met onder meer academici, werkgeverorganisaties en arbeidsmarktspecialisten over jobs voor 55-plussers. We laten op een creatieve manier zien dat een bepaald talent belangrijker kan zijn dan ‘een profiel’ bij de selectie. Een nieuwe manier om je voor te stellen en vooral om met elkaar in contact te komen.” De deelnemers zoeken ook extern ondersteuning. “VOKA, Unizo en ook de stad Mechelen porren we aan om werkgevers warm te maken voor het event.”

“Ik hoop dat werkgevers tegen hun reflex in ook eens in deze vijver komen vissen”, zegt Linda. “Op de meeste 55-plussers kun je echt rekenen. De vaak voorkomende redenering van ‘ik leid een oudere werknemer op, maar na 7 of 8 jaar vertrekt die alweer’ gaat evengoed op voor een twintiger. Bovendien is diversiteit op de werkvloer belangrijk. Een mooie mix leidt tot kruisbestuiving. Ouderen kunnen jongeren veel bijleren en vice versa. Wat ik er nu al van geleerd heb, is mezelf kort en bondig voorstellen op de jobevents waar ik ga prospecteren – via een elevator pitch – om meteen een goede indruk achter te laten. Mensenkennis heb ik al, dat is een typische troef van een oudere werknemer. Dat én onze energie mogen werkgevers niet laten liggen. Ik verwacht niet meteen een job via ons event, maar ik hoop wel mijn netwerk uit te breiden. En als imagebuilding voor 55-plussers is het een sterk initiatief.”

“55-plussers leveren belangrijke bijdrage aan bedrijfscultuur”

“Oudere werknemers hebben het moeilijker op de arbeidsmarkt.”, zegt VDAB-woordvoerster Shaireen Aftab. “Dat heeft jammer genoeg evenveel te maken met vooroordelen als met ‘direct inzetbaar zijn’ op de werkvloer. Maar het is nergens voor nodig.”

“Drempelvrees wegwerken bij werkgevers”

55-plussers zijn een speerpunt van het Vlaamse tewerkstellingsbeleid. “We hebben gespecialiseerde VDAB-consulenten die je op maat begeleiden”, zegt Shaireen Aftab. “Instrumenten als stages en werkplekleren stemmen we af op de behoeften van oudere werknemers. Die worden vaak gezien als ‘traag’, maar leeftijd zegt niks over méé zijn met het werkritme of digitale applicaties. Het blijft helaas een hardnekkig vooroordeel. ‘Op talent staat geen leeftijd’ helpt om de deur wat meer op een kier te zetten. Maken werkgevers persoonlijk kennis met de motivatie van 55-plussers, dan valt er weer een stukje drempelvrees weg. Kennis en skills kun je bijwerken via korte opleidingen. Jongere werknemers moeten die óók volgen. De generieke competenties en ervaring hebben ouderen al in huis. Nu nog die drempel verlagen bij werkgevers om zelf te ervaren dat leeftijdsdiversiteit op de werkvloer belangrijk is.”

Antwerpen 

  • Wanneer: donderdag 19 oktober van 8.30 tot 13.00 uur
  • Waar: Congrescentrum Lamot, Van Beethovenstraat 8-10 te 2800 Mechelen

Schrijf je in of bekijk de volledige agenda van dit event op de website van VDAB. 

(wv) 

Shaireen Aftab
Hoe ouder, hoe lager de werkzaamheidsgraad: bij 50-54 jarigen is 81% aan de slag - en die trend stijgt. Bij 55-59 is het nog maar 61%, maar dat cijfer stagneert. Extra initiatieven zijn hard nodig. Vlaamse werkgevers zijn toe aan een mindshift. “Laat al dat talent niet onbenut, is de boodschap”, zegt Shaireen Aftab. Daarom pakken we dit groots aan. Het netwerkevent ‘Op talent staat geen leeftijd’ gaat door in alle Vlaamse provincies. De deelnemers nemen zelf de praktische organisatie in handen. Ze spelen daarbij hun kwaliteiten uit: bij de uitwerking van het concept, de planning, de promotie, de uitnodigingen… wij faciliteren enkel. Het hele proces is extra interessant omdat de deelnemers elkaar inspireren. Dat blijkt alvast uit de reacties. Ik merkte het zelf tijdens de persvoorstelling met Vlaams minister van Werk Philippe Muyters en VDAB-directeur Fons Leroy. De dynamiek is heel aanstekelijk om te zien.”

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?