Waar vind ik jobs? Vorige

1 van 452

Volgende

Op talent staat geen leeftijd: oudere werkzoekenden organiseren zelf netwerkevents

Ouder dan 55 en op zoek naar een nieuwe vaste job? Good luck. Waar 50- tot 54-jarigen het al lastig krijgen om aan nieuw werk te raken, liggen de kaarten voor de oudere vijftigers nog moeilijker. Toch zijn het meestal ervaren medewerkers die weten wat ze waard zijn. In elke Vlaamse provincie wordt daarom een netwerkevent georganiseerd door en voor 55-plussers zélf. Onder de noemer ‘Op talent staat geen leeftijd’ komen ze met elkaar en met werkgevers in contact. Twintig jaar leeftijdsverschil met de HR-manager die je aanwerft: het mag écht geen probleem meer zijn.

2 oktober 2017

Delen

Mark Anthierens
"Word je afgewezen, dan weet je meestal niet precies waarom. Het blijft bij ‘we kozen voor iemand anders’. Je vermoedt dan wel dat leeftijd een rol speelde, maar zeker ben je niet." (Mark Anthierens, freelancer)

“Er bestaan heel wat vooroordelen tegenover 55-plussers” (Mark Anthierens)

Mark Anthierens werkte 20 jaar als hoofdredacteur voor een vakblad voor reclame en marketing, maar de stekker ging eruit: niet rendabel meer volgens de uitgeverij. Sinds twee jaar is hij aangewezen op freelanceopdrachten en vooral op veel solliciteren. Daar heeft Mark geen goede ervaringen mee, ook al mikt hij breder dan zijn vorige job. “Word je afgewezen, dan weet je meestal niet precies waarom. Het blijft bij ‘we kozen voor iemand anders’. Je vermoedt dan wel dat leeftijd een rol speelde, maar zeker ben je niet. Ik maakte zelfs al mee dat ik op gesprek mocht komen, ik mijn loonverwachtingen formuleerde en dan te horen kreeg ‘dat ze toch uitkeken naar een juniorprofiel’. Het deed me inzien dat er heel wat vooroordelen bestaan tegenover 55-plussers.”

VDAB heeft ‘Op talent staat geen leeftijd’ opgestart om 55-plussers aan een job te helpen. “Omdat ik sinds dit jaar tot die doelgroep behoor, vroeg ze mij ook om mee te werken”, vertelt Mark. “Met mijn ervaring zag ik dat helemaal zitten, ook al is dit vrijwillig én vrijblijvend. Er hebben in Vlaams-Brabant 35 mensen ingetekend. We hebben ons verdeeld in projectgroepen. Er is een werkgroep inhoud, communicatie (waarvan ik verantwoordelijke ben), logistiek en animatie. Alle werkzoekende 55-plussers in Vlaams Brabant zijn onze doelgroep, net als alle bedrijfsleiders vanaf bedrijven met meer dan tien werknemers. We mikken vooral op KMO’s, maar ook op grote bedrijven.”

Veel aanwervingsformules

‘Op talent staat geen leeftijd’ brengt werkgevers in contact met werkzoekenden, maar er is meer. “Er komt een panelgesprek met politici, academici, bedrijfsleiders en specialisten over de vergrijzing, de maatschappelijke rol van het bedrijfsleven en de reële kost van het aanwerven van jongere werknemers in plaats van van 55-plussers”, zegt Mark. “Vervolgens is er een presentatie van de verschillende formules waarin je aan werk kunt raken: vast in dienst, via leerwerken, stage, als zelfstandige en nog een resem andere mogelijkheden zoals payrolling. Interessant voor werkgevers en werkzoekenden, want veel van die formules zijn nog vrij onbekend. Dan is er een netwerklunch en in de namiddag zijn er workshops voor de werkzoekende over verschillende topics: solliciteren via sociale media, een video maken op Youtube, pensioenvragen enzovoort.”

“Ik ben blij dat ik in dit experiment gestapt ben. Het is op zijn minst fijn om samen aan zo’n project te werken. Je komt gelijkgestemden tegen en dat schept een band. Met grote events organiseren heb ik natuurlijk wel ervaring. Ik leer ook VDAB beter kennen en alle mogelijkheden die er zijn om als 55-plusser weer in de running te raken, zoals de beroepsverkennende stage (BVS). Een werkgever kan je in overleg met VDAB via zo’n formule op proef in dienst nemen. Iemand van onze groep mocht na de persvoorstelling via een BVS meteen in een administratieve functie beginnen op het kabinet Werk (lacht). Ikzelf hoop aan de bak komen als hoofdredacteur maar die jobs zijn niet dik gezaaid. Als zelfstandig coach beginnen is een optie, maar een vaste baan ook. Het kan alle kanten op.”

“Als 55-plusser ben je niet oud of uitgeblust” (Linda Darcon)

Linda Darcon (58) werkte dertig jaar voor een Nederlands kruiden- en specerijenbedrijf. Drie jaar geleden verkaste haar afdeling naar een ander bedrijf. “Ik heb er nog twee jaar gewerkt, waarna mijn functie geschrapt werd. Ik was er desk accountmanager. Daarvoor heb deed ik de aankoopadministratie, maar de laatste jaren stond ik zelf mee in voor de aankopen en assisteerde ik de afdelingsmanager. Customer service kwam er ook bij kijken”, somt Linda op. “Ik zit nog in mijn opzegtermijn, maar ik wil dringend weer aan de slag. Als 55-plusser ben je niet oud of uitgeblust.”

Linda Darcon
“Zelf wil ik weer fulltime werken”, benadrukt Linda. “Ik noem mezelf multi-inzetbaar, al neem ik zeker niet om het even wat aan. Maar solliciteren ervaar ik al evengoed als een fulltime job. Intussen heb ik er al een cursus management assistant opzitten bij VDAB en Cevora. Toen kwam de mail met de vraag om deel te nemen aan ‘Op talent staat geen leeftijd’. Dat zag ik helemaal zitten. Ik stond er nooit bij stil dat netwerken nu zo belangrijk is. Precies waar ik nu de kans toe krijg.”

Meer imagebuilding nodig

“We organiseren ons in projectgroepen die passen bij je profiel: logistiek, communicatie, externe contacten - daar ben ik voorzitter van - en de stuurgroep die het budget beheert”, legt Linda uit. “Het programma stellen we zelf op. Er komt een panelgesprek met onder eer academici, werkgeverorganisaties en arbeidsmarktspecialisten over jobs voor 55-plussers. We laten op een creatieve manier zien dat een bepaald talent belangrijker kan zijn dan ‘een profiel’ bij de selectie. Een nieuwe manier om je voor te stellen en vooral om met elkaar in contact te komen.” De deelnemers zoeken ook extern ondersteuning. “VOKA, Unizo en ook de stad Mechelen porren we aan om werkgevers warm te maken voor het event.”

“Ik hoop dat werkgevers tegen hun reflex in ook eens in deze vijver komen vissen”, zegt Linda. “Op de meeste 55-plussers kun je echt rekenen. De vaak voorkomende redenering van ‘ik leid een oudere werknemer op, maar na 7 of 8 jaar vertrekt die alweer’ gaat evengoed op voor een twintiger. Bovendien is diversiteit op de werkvloer belangrijk. Een mooie mix leidt tot kruisbestuiving. Ouderen kunnen jongeren veel bijleren en vice versa. Wat ik er nu al van geleerd heb, is mezelf kort en bondig voorstellen op de jobevents waar ik ga prospecteren – via een elevator pitch – om meteen een goede indruk achter te laten. Mensenkennis heb ik al, dat is een typische troef van een oudere werknemer. Dat én onze energie mogen werkgevers niet laten liggen. Ik verwacht niet meteen een job via ons event, maar ik hoop wel mijn netwerk uit te breiden. En als imagebuilding voor 55-plussers is het een sterk initiatief.”

“In Zweden wordt werk echt werkbaar gemaakt voor oudere werknemers” (Marnix De Schrijver)

Marnix De Schrijver (58) is econoom en werkte van 1984 tot 2001 voor Volvo Cars Belgium en van 2002 tot 2015 bij Bombardier Recreational Products (BRP): twee mooie loopbaantrajecten. “Bij Volvo Cars Belgium was ik sinds 1998 Marketing Manager, maar na een reorganisatie raakte ik die job kwijt. Door mijn netwerk in de reclamewereld vond ik snel iets anders. Wat later ben ik overgestapt naar Bombardier Recreational Products (BRP), in een heel internationale functie. Tot mijn afdeling werd opgedoekt. Ik was 56 en ik merkte meteen dat jongere collega’s wél snel weer opgepikt werden. Voor mij bleek dat een groter probleem. Eerst besefte ik het niet eens: ik zat net als de anderen in een outplacementprocedure met coaches, onder meer voor social mediatraining. Maar ik kreeg toen al te horen dat het een moeilijk verhaal zou worden. 55-59 jarigen hebben maar 4,4 procent kans om na één jaar jobverlies opnieuw een vaste job te vinden, en dat mocht ik zelf ondervinden.”

Marnix De Schrijver
Marnix stopte heel wat tijd en energie in solliciteren. “Vorig jaar heb ik doorgebracht voor mijn scherm. Dankzij ex-collega’s heb ik enkele sollicitatieprocedures kunnen doorlopen en tests afgelegd, maar uiteindelijk moest ik het telkens afleggen tegen jongeren. ‘Leeftijd’ werd altijd netjes omzeild, maar ik hoorde achteraf wel dat ‘iemand van 57 aannemen’ telkens het struikelblok was. Leeftijdsdiscriminatie is blijkbaar erger dan gender- of etnische discriminatie. Veel werkgevers hebben vooroordelen ten aanzien van werkloze 55-plussers. Het zit gewoon ingebakken in onze Belgische bedrijfscultuur en in de mindset van vele werkgevers.”

Zweeds voorbeeld

“Daarom nam ik de kans om mee te doen aan ‘Op talent staat geen leeftijd’ met beide handen aan”, benadrukt Marnix. “Fijn dat ik mee mijn stempel kon drukken op het programma. Met iemand anders in de groep groeide het idee om een seminarie te organiseren over het Zweedse voorbeeld. In Zweden is de werkzaamheidsgraad veel hoger, tot 74 procent van de 55-plussers is er aan de slag, in Vlaanderen maar 42 procent. Ik ken Peter Bailliere vrij goed, hij is ex-Senior Vice president HR Volvo Cars Europe Marketing (1987-2007) en nu Senior Vice President HR bij Alfa Laval in Zweden. We hebben hem overtuigd om over te komen. Het wordt een uiterst interessante vergelijking tussen België en Zweden. Werk wordt er echt werkbaar gemaakt voor oudere werknemers. Er komt ook een panelgesprek met academici, arbeidsmarktspecialisten en werkgevers over hoe je vooroordelen tegen 55-plussers doorbreekt. Daarna kunnen 55-plussers op de VDAB-stand ook terecht met vragen over werk en opleiding en voor persoonlijk advies over hun cv. We mikken op maximaal 230 deelnemers. Wat ik er zelf aan over wil houden? Ik heb het netwerkevent al in mijn cv gezet. Als je twee jaar werkloos bent, laat je graag zien dat je niet stilzit. Ik hoop dat er bedrijven zijn met aanbiedingen in mijn werkveld: management,sales en marketing. Maar ik bekijk het event ook als een sensibilisering van de publieke opinie op lange termijn. Werkgevers die open staan voor dit diversiteitsdebat en die in contact komen met 55-plussers, zullen eerder hun competenties dan hun leeftijd beoordelen.”

“55-plussers leveren belangrijke bijdrage aan bedrijfscultuur”

“Oudere werknemers hebben het moeilijker op de arbeidsmarkt.”, zegt VDAB-woordvoerster Shaireen Aftab. “Dat heeft jammer genoeg evenveel te maken met vooroordelen als met ‘direct inzetbaar zijn’ op de werkvloer. Maar het is nergens voor nodig.”

Shaireen Aftab
Hoe ouder, hoe lager de werkzaamheidsgraad: bij 50-54 jarigen is 81% aan de slag - en die trend stijgt. Bij 55-59 is het nog maar 61%, maar dat cijfer stagneert. Extra initiatieven zijn hard nodig. Vlaamse werkgevers zijn toe aan een mindshift. “Laat al dat talent niet onbenut, is de boodschap”, zegt Shaireen Aftab. Daarom pakken we dit groots aan. Het netwerkevent ‘Op talent staat geen leeftijd’ gaat door in alle Vlaamse provincies. De deelnemers nemen zelf de praktische organisatie in handen. Ze spelen daarbij hun kwaliteiten uit: bij de uitwerking van het concept, de planning, de promotie, de uitnodigingen… wij faciliteren enkel. Het hele proces is extra interessant omdat de deelnemers elkaar inspireren. Dat blijkt alvast uit de reacties. Ik merkte het zelf tijdens de persvoorstelling met Vlaams minister van Werk Philippe Muyters en VDAB-directeur Fons Leroy. De dynamiek is heel aanstekelijk om te zien.”

“Drempelvrees wegwerken bij werkgevers”

55-plussers zijn een speerpunt van het Vlaamse tewerkstellingsbeleid. “We hebben gespecialiseerde VDAB-consulenten die je op maat begeleiden”, zegt Shaireen Aftab. “Instrumenten als stages en werkplekleren stemmen we af op de behoeften van oudere werknemers. Die worden vaak gezien als ‘traag’, maar leeftijd zegt niks over méé zijn met het werkritme of digitale applicaties. Het blijft helaas een hardnekkig vooroordeel. ‘Op talent staat geen leeftijd’ helpt om de deur wat meer op een kier te zetten. Maken werkgevers persoonlijk kennis met de motivatie van 55-plussers, dan valt er weer een stukje drempelvrees weg. Kennis en skills kun je bijwerken via korte opleidingen. Jongere werknemers moeten die óók volgen. De generieke competenties en ervaring hebben ouderen al in huis. Nu nog die drempel verlagen bij werkgevers om zelf te ervaren dat leeftijdsdiversiteit op de werkvloer belangrijk is.”

Vlaams-Brabant 

  • Wanneer: donderdag 9 november van 09:00 tot 16:00
  • Waar: UCLL Campus Proximus, Geldenaaksebaan 335 te 3001 Heverlee

Antwerpen 

  • Wanneer: donderdag 19 oktober van 8.30 tot 13.00 uur
  • Waar: Congrescentrum Lamot, Van Beethovenstraat 8-10 te 2800 Mechelen

Oost-Vlaanderen 

  • Wanneer: donderdag 26 oktober 2017 van 12 tot 17.30 uur
  • Waar: Zebrastraat te 9000 Gent

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?