Ontslagen worden
Vorige

1 van 194

Volgende
Volgend artikel:

Mag je ex-baas je e-mail lezen?

Ontslag door wangedrag op Facebook

Computerscherm met social media.
“Een belangrijke kwestie is het prijsgeven van bedrijfsgeheimen. Je moet als werknemer vertrouwelijke info van je bedrijf voor jezelf houden.”
Nogal wat mensen delen regelmatig hun ongezouten mening via sociale media. Maar ook de werkgever leest mee. Kunnen ongepaste berichten op sociale netwerken leiden tot een ontslag?

1. Kan je als werknemer zomaar alles zeggen op sociale netwerken?

Je mag als werknemer op zich misschien wel kritiek hebben op het beleid van je bedrijf, maar tegelijk ben je er in veel gevallen ook het uithangbord van. En je bent gebonden aan een loyaliteitsplicht tegenover je werkgever, oppert Catherine Mairy, legal expert bij Partena Professional. "Als werknemer mag je niet zomaar alles zeggen op sociale netwerken."

2. Wanneer ga je te ver?

Om te kunnen oordelen of een werknemer al dan niet te ver is gegaan in zijn uitspraken op sociale netwerken, spelen verschillende elementen mee. Denk aan je functie binnen de onderneming (bijvoorbeeld als kaderlid), de aard van het bedrijf (bijvoorbeeld beursgenoteerd) en het al dan niet bestaan van regels. Of denk aan de ernst van je tekortkoming en de instelling van je sociaal profiel: privé of openbaar.

Ook het sociale netwerk waarop de medewerker zich uitspreekt speelt, volgens Catherine Mairy, een rol. Zo behoort een sociaal netwerk als Facebook eerder tot de privésfeer, terwijl LinkedIn een professioneel karakter heeft.

3. Mag je kritiek uiten over het werk?

Wat als een werknemer zijn werkgever hevig bekritiseert of rechtstreeks beledigt? De werkgever kan de werknemer ontslaan. “Maar alleen als er sprake is van bepaalde concrete omstandigheden, bijvoorbeeld als de uitspraken zijn gedaan buiten een conflicterend klimaat tussen de partijen om. Of het feit dat de werkgever er rechtmatig kennis van heeft genomen”, legt Catherine Mairy uit.

“In de praktijk betekent dit dat de werkgever hiervan kennis heeft genomen zonder het recht op privacy van de werknemer te schenden bijvoorbeeld als het profiel van de werknemer openbaar is.”

Een belangrijke kwestie is ook het prijsgeven van bedrijfsgeheimen: je moet als werknemer vertrouwelijke info van je bedrijf voor jezelf houden.

4. Wat met kritiek buiten het werk?

En wat als een werknemer buitensporige kritiek of beledigingen zou uiten die op het eerste gezicht niets met de werkgever te maken hebben. "Het is ongeveer dezelfde redenering als bij de vorige”, meent Mairy. Al moeten - voor een eventueel ontslag - de uitspraken wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

“Men zou meer bepaald de link met de werkgever moeten kunnen leggen en bewijzen dat de berichten in kwestie schadelijk zijn voor diens imago en reputatie. Bovendien moet de werkgever, ook hier, rechtmatig kennis hebben genomen van de uitspraken en moeten deze buiten een conflictklimaat zijn gedaan.”

Extra: Zo leer je constructief kritiek geven én ontvangen

5. Is ontslag om dringende redenen mogelijk?

Loopt een werknemer in de praktijk echt het risico om ontslagen te worden om dringende redenen als gevolg van ongepaste berichten die hij op sociale netwerken post? “Zeer zeker. Als de ongepaste berichten de reputatie en het imago van de werkgever schaden en als de werkgever er rechtmatig kennis van heeft genomen, kan hij de werknemer die deze berichten heeft gepost om dringende redenen ontslaan”, stelt Mairy, die de werkgever wel altijd aanraadt om niet meteen een radicale beslissing te nemen.

Vaak is een ernstige waarschuwing aangewezen. “Daarom is het belangrijk om de hoogste prioriteit te geven aan de dialoog tussen de twee partijen. En ook om interne communicatiekanalen op te zetten om dit soort situaties te voorkomen."

E-gids: Het ene ontslag is het andere niet

(William Visterin)

19 januari 2021

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook